12 malých zvykov, ktoré vám zmenia život

Malé zvyky nám pomáhajú meniť život k lepšiemu.
Malé zvyky nám pomáhajú meniť život k lepšiemu. / Foto: Unsplash

Svoj život nedokážeme zmeniť lusknutím prstov, ale malé pozitívne zvyky, ktoré si postupne osvojíme, nám dokážu pomôcť zmeniť život k lepšiemu.

 

Mnoho z nás by chcelo zmeniť svoj život. Možno len jednu malú vec, alebo úplne všetko. Avšak len ťažko zmeniť svoj vlastný život, ak čakáte na nejaký zlomový bod či špeciálnu udalosť. Alebo ak čakáte, že dokážete zmeniť všetko naraz. Najlepším spôsobom, ako vo vašom živote niečo zmeniť, je zmeniť svoje drobné návyky. V dlhodobom časovom úseku získate viac, ak na to pôjdete pomaly, a budete postupne budovať, ako keby ste mali zmeniť všetko naraz a čakať, že vám to vydrží navždy. Veľa ľudí však nie je dostatočne trpezlivých na to, aby čakali. Pretože tie najväčšie zmeny sa väčšinou dejú na konci procesu. Hovorí sa, že by sme mali žiť v danom momente a pre daný moment. Ale občas sa je nutné pozrieť aj do ďalekej budúcnosti.

 

Ak teda chcete zmeniť svoj život, mali by ste začať v malom. A ktoré zvyky sú tie, ktoré vám zmenia život?

 

Kontrolujte svoj bankový účet každý deň

Možno sa vám zdá, že kontrolovať svoj bankový účet každý deň je priveľa. Vďaka tomu však budete mať vynikajúci prehľad o tom, ako na tom ste, a kam vaše peniaze idú.

 

Napĺňajte svoje základné potreby

Nikto z nás nie je robot, a každý z nás má svoje základné potreby, ktoré musia byť naplnené, aby človek mohol fungovať. Jedzte, keď ste hladní, spite, keď potrebujete. Ak potrebujete pre svoju každodennú pohodu spoločnosť vašich priateľov, trávte s nimi čo najviac času. Keď si nebudete plniť svoje potreby, ste na najlepšej ceste k vyhoreniu.

 

Buďte menej výbušný

Keď počujete niečo, čo vás hneď nahnevá, ešte predtým, než na to negatívne zareagujete a presmerujete tam všetku svoju energiu, zamyslite sa nad tým, odkiaľ ten hnev pochádza, a komu vaša negatívna reakcia pomôže. Ak sa naučíte zastaviť sa medzi podnetom a reakciou, naučíte sa inak pozerať na všetky problémy.

 

Vyberte si komfort v budúcnosti nad terajším komfortom

Ak chcete zmeniť svoj život, mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo budete chcieť v budúcnosti. Pri rozhodovaní sa snažte siahať po možnostiach, ktoré vám prinesú dlhodobé uspokojenie v budúcnosti, nie krátkodobé okamžité v tejto chvíli.

 

Zvyknite si na poriadok

Naše skutočné životy nemajú s rozprávkou nič spoločné. V realite nás čaká neustále upratovanie, zdravé jedlo, cvičenie, či mnoho ďalších vecí. Kvalita vášho života sa však zlepší, ak sa tie nevyhnutné povinnosti stanú bežnou súčasťou vašich dní. Vnímajte to ako niečo, čo vám v živote pomôže, a nie ako niečo, čo vám zabráni užívať si život.

 

Naučte sa povedať NIE

Každý deň máme iba limitovanú energiu a limitovaný počet hodín, počas ktorých môžeme reálne niečo urobiť. Mali by ste sa uistiť, aby vaša investovaná energia a čas išli iba tam, kam skutočne chcete. Nemali by ste zbytočne míňať svoju energiu, ak niečo robíte z donútenia inými. Nebojte sa povedať nie, ak sa s niečím nestotožňujete.

 

Keď niečo chcete, choďte za tým

To, čo často drží ľudí vzadu je čas, ktorý prejde medzi tým, ako dostnú skvelý nápad, a tým, keď do toho vstúpi ich rozum. Ak chcete zmeniť svoj život, mali by ste začať realizovať svoje sny skôr, než sami seba presvedčíte, že je to zlý nápad.

 

Sledujte sami seba

Skúste sa pozrieť zblízka, čo každý deň robíte a ako žijete. Ak sa prichitíte pri nejakom drobnom zlyhaní, ako jedení nezdravej stravy alebo odkladanie povinností, zamerajte sa na príčinu, čo vás k tomu viedlo. Cítili ste sa smutne, frustrovane, či ste mali pocit, že niečo nedokážete? Spoznajte sami seba, kto ste, ako reagujete, a čo pod tlakom robíte. Vďaka tomu sa budete vedieť lepšie v živote ovládať a nasmerovať.

 

Trávte menej času bezvýznamným prezeraním internetu

Pozná to každý z nás. Na chvíľku vezmete do ruky mobil, otvoríte si Instagram či Facebook a scrollujete. Než sa spamätáte, videli ste viac ako 100 fotiek a 20 videí. A vy neviete, kam zmizlo posledných 30 minút. Snažte sa obmedziť čas, ktorý strávite takouto aktivitou. Sledujte si vašu priemernú dennú aktivitu na sociálnych sieťach. Alebo si nainštalujte na mobil aplikáciu, ktorá vás upozorní, ak prekročíte určitý limit.

 

Využívajte to, čo máte

Skôr ako budete mať v pláne rodinnú večeru či párty s priateľmi a budete plánovať ďalšie nákupy oblečenia, pozrite sa do skrine, čo tam skutočne máte. Snažte sa využívať veci, ktoré už plnia vaše šatníky a neplytvať nimi. Vyhnete sa tak prehnanému a hlavne zbytočnému nakupovaniu, čo vedie k hromadeniu vecí a znečisťovaniu životného prostredia. A navyše sa vám poďakuje aj vaša peňaženka.

 

Pozrite sa na prostredie, v ktorom trávite čas

Hovorí sa, že sme priemerom piatich ľudí, s ktorými trávime najviac času. Rovnako ako osoby v našom reálnom živote, ovplyvňujú nás aj ľudia, ktorých sledujeme online. Rovnako aj priestor, v ktorom bývame, nie je našej mysli ľahostajný. Ak máte všade okolo seba zbytočne veľa vecí, ktoré nikdy nepoužívate, je čas upratať si ich. Aj takéto drobnosti vás ovplyvňujú, avšak nie vždy si to uvedomujeme.

 

Naučte sa presmerovať vašu pozornosť

Každého z nás prepadnú negatívne myšlienky. Je to ľudské, úplne normálne, a nič, čoho by sme sa mali obávať. Je však len na vás, ako sa zachováte, keď na vás negatívne myšlienky prídu. Vás život sa zlepší, ak sa naučíte nepodľahnúť im, ale namiesto toho presmerovať svoju pozornosť na niečo produktívne a pozitívne.

Zdieľať na facebooku