Ako sa ospravedlniť, aby vám bolo odpustené?

Ospravedlnenie sa ľuďom nevydarí vždy podľa predstáv.
Ospravedlnenie sa ľuďom nevydarí vždy podľa predstáv. / Foto: Joshua Ness (Unsplash)

Správne ospravedlnenie vám pomôže dostať sa zo všetkých možných situácií. Pokiaľ viete, ako na to.

 

Napriek tomu, že sa neradi mýlime, neradi robíme chyby, a často robíme všetko preto, aby sme sa im vyhli, sem-tam neodhadneme situáciu a pochybíme. Niekedy naše činy nemajú žiadne vážne následky. Jednoducho máme šťastie. Avšak vo väčšine prípadov naše chyby svoje negatívne dôsledky majú. A ospravedlnenie sa je jedným zo spôsobov, ako to napraviť. Alebo aspoň mať odpustené.

Ospravedlnenie sa dokáže robiť skutočne divy. Ľudia majú dokonca omnoho radšej ospravedlnenia ako peniaze, či finančné kompenzácie. Aj keď je ospravedlnenie iba lacné a plné prázdnych rečí.

Existuje však správny spôsob, ako sa ospravedlniť? Podľa vedy dokonalé ospravedlnenie existuje.

 

Formulácia ospravedlnenia je dôležitá

Keď sa ospravedlňujeme, je jednoduché ospravedlniť sa za to, čo si myslíme, že sme urobili zle. Avšak namiesto toho, aby ste sa ospravedlnili za to, čo si myslíte, že ste urobili zle, skúste sa ospravedlniť za to, čo si myslí druhá osoba, že ste urobili zle. Človek, ktorému je ospravedlnenie venované, zareaguje lepšie, ak použijete jeho slová a myšlienky. Dochádza k tomu preto, lebo obete reagujú väčšinou pozitívne na ospravedlnenie, ktoré je v zhode s tým, ako oni vidia svet, vás a danú situáciu. Takéto ospravedlnenie zájde o krok ďalej, hoci vy danú situáciu vidíte úplne inak.

 

Vaše ospravedlnenie by malo mať štyri časti

Tie najefektívnejšie ospravedlnenia sa majú štyri časti. Podľa Aarona Lazara, autora knihy On Apology, knihy, ktorá sa venuje ospravedlneniam, je takéto ospravedlnenie sa najefektívnejšie. Vo svojej knihe nielen analyzuje ospravedlnenia, ale rozpráva aj o hanbe, pocitoch viny, či štedrosti.

 

A aké časti to teda sú?

  1. Priznaj sa k tomu, čo si urobil.
  2. Vysvetli, čo sa stalo.
  3. Vyjadri ľútosť.
  4. Naprav škodu, ako sa len dá.

 

Tieto kroky sú v zhode aj s predchádzajúcim výskumom efektívnych ospravedlnení. Podľa tohto výskumu sa aj napriek škode napáchanej daným činom vzťahy dokázali obnoviť pokiaľ osoba, ktorá škodu spáchala, použila pri ospravedlnení to najdôležitejšie - uznala svoju chybu a ponúkla nápravu.

 

Načasovanie je tiež dôležité

Niekedy majú ľudia tendenciu ospravedlniť sa hneď, ako chybu spravia. Avšak to nie je úplne ideálne. Hneď po tom, ako sa chyba stane, tento človek vám nebude venovať svoju plnú pozornosť, pretože ešte stále ním budú lomcovať emócie. A vy predsa chcete byť vypočutí a chcete, aby vám druhá osoba porozumela. Keď ospravedlnenie oddialite, tak sa človek, ktorému sa ospravedlníte, bude cítiť spokojnejšie.

Načasovanie ospravedlnenia je teda skutočne dôležité. Čím neskôr ospravedlnenie príde, tým viac sa obeť cíti vypočutá a pochopená. Prečo? Pretože čím dlhšie čakáte s ospravedlnením, tým viac príležitostí máte na to, aby ste sa rozprávali, a skúsili pochopiť situáciu toho druhého.

 

Neospravedlňujte sa, ak ste urobili chybu úmyselne

Môže byť lákavé ospravedlniť sa, aj keď ste niečo urobili naschvál, len preto, aby ste mali pokoj. Avšak ak ste niečo urobili úmyselne, neospravedlňujte sa. Takéto ospravedlnenie nie je úprimné. Vo väčšine prípadov sa ospravedlnenie môže obrátiť proti vám a celá situácia sa vyhrotí ešte viac. Ak niečo vykonáte úmyselne, ospravedlnenie vám nepomôže. Práve naopak, po takomto čine by ste sa ani nemali o to pokúšať, pretože ospravedlnenie v danej situácii zhoršuje pocity obete. Je akýmsi dodatočným trestom. 

 

Ukážte im, že ani oni nie sú neomylný

Má druhá strana problém akceptovať vaše ospravedlnenie? Ak áno, vyvolanie pocitu malej viny neuškodí. Naopak, môže vám pomôcť. Keď im pripomeniete situáciu, kedy oni spravili niečo nesprávne, je možné, že budú ochotnejší prijať vaše ospravedlnenie a zabudnúť. Aspoň väčšinou to tak funguje. Osoba, ktorej sa ospravedlňujete, sa bude cítiť previnilo, a je vyššia pravdepodobnosť, že akceptuje ospravedlnenie a odpustí.

 

Praktický tip

Pravdepodobne sa nebudete musieť často ospravedlniť. Avšak je užitočné pamätať si princípy správneho ospravedlnenia, pretože nikdy neviete, kedy sa vám budú hodiť. Podľa štúdie je ospravedlnenie sa jedným z efektívnych spôsobov, ako sa vyhnúť pokute za vyššiu rýchlosť.

Zdieľať na facebooku