Máte sestru? Týchto 7 benefitov vám priniesla do života práve ona

Mať sestru má viacero výhod, ktoré vás možno ani nenapadnú.
Mať sestru má viacero výhod, ktoré vás možno ani nenapadnú. / Foto: Bigstock

Vďaka sestre ste sa toho naučili viac a vaše komunikačné schopnosti sú lepšie, ako keby ste vyrastali s bratom.

 

Patríte medzi tých, ktorí vyrástli so staršou či mladšou sestrou po boku? Ak áno, viete, že mať sestru, či viacero sestier, je často úžasné. Avšak niekedy to môže byť náročné, pretože súrodenecká rivalita existuje aj medzi sestrami, mladšia sestra vás bude takmer vždy otravovať a budete sa musieť o ňu starať. Napriek tomu však na sestry dopustiť nedáme. Mať sestru je prospešné aj pre vaše fyzické či mentálne zdravie. Viaceré štúdie zistili že mať sestru má pozitívny efekt na všetkých súrodencov, pretože sestry dokážu priniesť do rodiny niečo, čo bratia do rodiny priniesť nedokážu. Aké benefity teda sestry prinášajú?

 

1. Vďaka sestre môžete cítiť menej negatívnych emócií

Sestry, či už mladšie alebo staršie, hrajú významnú rolu v tom, aby ich súrodenci mali viac pozitívnych emócií. Štúdia z Brigham Young University zistila, že ľudia, ktorí majú sestru, zažívajú menej pocitov viny, strachu, či osamelosti, ako ľudia, ktorí sestru nemajú. Keď vyrastú, tým viac sa rozprávajú o veciach, o ktorých sa nechcú rozprávať so svojimi rodičmi.

 

2. Dokážete lepšie komunikovať

Rodiny zvyčajne spolu komunikujú viac, ak majú aspoň jedno dievča. Dievčatá dokážu podporiť členov rodiny v rozprávaní sa, zatiaľ čo chlapci viac skrývajú svoje pocity a to, čo si myslia. Vo všeobecnosti rodiny, kde sú dievčatá, dokážu vyjadriť slovami viac ako rodiny s chlapcami. Väčšina ľudí, ktorá vyrástla so sestrou, to dokáže pochopiť. Počas rokov dospievania sa jednalo o občasné kričanie, slzy, ale aj nutnosť byť vypočutý. Aj vďaka týmto neveselým dňom dnes dokážeme lepšie komunikovať.

Sestry však prinášajú aj obrovskú výhodu pre svojich bratov, pretože muži vďaka sestrám dokážu lepšie komunikovať so ženami. Čím sú starší, dokážu komunikovať s väčšou empatiou a menšou úzkosťou. Rovnako to funguje aj naopak, sestry získavajú lepšie komunikačné schopnosti v rozhovoroch s mužmi vďaka bratom. Je to preto, lebo mnoho týchto súrodencov si je veľmi blízkych počas dospievania, takže jeden pre druhého sú spoľahlivým zdrojom informácií o opačnom pohlaví.

 

3. Vďaka sestre môžete byť milšou a vyrovnanejšou osobou

Štúdia v roku 2010 zistila, že ľudia, ktorí majú sestru, sú vo všeobecnosti milší. Výskumníci zistili, že je to práve sestra, ktorá má najväčší dosah na dospievajúceho človeka v tom, aký je milý k iným ľuďom. Zatiaľ čo bratia majú nejaký vplyv na to, aký je človek v dospelosti, je to práve sestra, vďaka ktorej je vo vašom živote viac harmónie. Ľudia, ktorí majú aspoň jednu sestru, sa dokážu aj lepšie pasovať s problémami v živote a zažívajú menej stresu. Tieto benefity sú vďaka tomu, že sestra predstavuje pozitívne sociálne správanie, ako napríklad altruizmus a súcit, ktoré dokazujú lásku a starostlivosť. Ani vzťah s rodičmi nemá na súrodencov taký vplyv, ako sesterská láska.

 

4. Vďaka sestre sa budete cítiť milovanejší

Ľudia, ktorí vyrástli so sestrami, sa cítia milovanejší, ako ľudia, ktorí sestry nemajú. Je to viditeľné najmä na dospievajúcich ľuďoch, ktorí si práve prechádzajú ťažším a neistým životným obdobím.

 

5. Je menšia šanca, že sa rozvediete

Výskum zistil, že čím viac súrodencov máte, tým je väčšia že zvládnete svoje manželstvo a nerozvediete sa. Podľa sociologičky Donny Bobbitt-Zeher sa s každým súrodencom znižuje vaša šanca rozvodu o 2 percentá. Možným vysvetlením je to, že vďaka súrodencov máte viac skúseností, ako zvládať ostatných ľudí a riešiť konflikty či krízy.

 

6. Budete nezávislejší a viac orientovaní na cieľ

Vďaka sestre budete prirodzene súťaživý, pretože vyrastáte v prirodzene súťaživom súrodeneckom prostredí. Sestra dokáže zo svojho súrodenca vytvoriť nezávislejšiu ľudskú bytosť. Ešte viac to platí pre horšie funkčné domácnosti, kde sa súrodenci musia viac spoliehať jeden na druhého ako na ich rodičov, a vytvoria si medzi sebou podporný systém. Tony Cassidy, psychológ z University of Ulster, ktorý sa venuje skúmaniu súrodencov tvrdí, že je to o „vnútornom želaní chcieť byť lepší každý jeden raz, a dosiahnuť cieľ.“

 

7. Naučíte sa viac od sestry ako od brata

Sestra je ochotnejšia naučiť vás nové veci ako brat. Najmä pokiaľ sa jedná o staršiu sestru. Staršie sestry, nezávisle od pohlavia mladšieho súrodenca, sú tie, ktoré zaujmú manažérsku a učiteľskú úlohu. Dokážu prevziať kontrolu a zaujať vás natoľko, aby ste počúvali. Tento typ učenia v školskej lavici určite nezažijete.

Čítajte viac o téme: Súrodenci
Zdieľať na facebooku