Ako sa ľahko naučiť akýkoľvek cudzí jazyk?

Cudzie jazyky sú pre mnohých strašiakom.
Cudzie jazyky sú pre mnohých strašiakom. / Foto: Unsplash

Učenie sa nových cudzích jazykov je často strašiakom, no vďaka nasledujúcim tipom to tak vôbec nemusí byť.

 

Cudzie jazyky sú vo všeobecnosti považované za ťažké a ľudia, ktorí dokážu hovoriť viacerými z nich, sú často vnímaní ako výnimoční. No nie je to úplne tak, mnoho ľudí vo svete je bilingválnych a viacerí dokážu rozprávať dokonca aj viac ako tromi jazykmi. Pri učení sa jazykov často čelíme rôznym mýtom. Matthew Youlden je jedným v polyglotov a vo svojom TEDx talku vysvetľuje, ako sa ľahšie naučiť cudzí jazyk, a aké mýty učenie sa cudzích jazykov sprevádzajú.

 

Matthew Youlden / Zdroj: matthewyoulden.com

 

Mýtus: Učenie sa cudzích jazykov je ťažké

Jednou z pravidelných výhovoriek je, že sa nikdy nedokážeme naučiť cudzí jazyk tak, aby sme ním vedeli hovoriť rovnako dobre ako naším rodným jazykom. Ale nikto z nás sa s jazykom nenarodil, len sme v danom prostredí vyrastali a boli sme daným jazykom obklopení. Veľa ľudí sa učí cudzie jazyky až neskôr počas života, no naučia sa rozprávať nimi plynule. Neexistuje doba, kedy je neskoro na naučenie sa cudzieho jazyka. Výskumy ukázali, že síce je jednoduchšie naučiť sa jazyk počas detského veku, avšak na druhej strane dospelí sa dokážu naučiť jazyk efektívnejšie. Prečo je to tak? Dospelí sa vedia učiť, pretože v tom majú už roky skúseností.

 

Mýtus: jazyky nie sú dôležité

Mnoho ľudí si myslí, že je zbytočné učiť sa cudzí jazyk, pretože ho nepotrebujú. Svetovým jazykom je angličtina a to považujú za maximum, čo je potrebné vedieť. Cudzie jazyky ale so sebou prinášajú nové možnosti, finančné a mentálne výhody. Medzi výhody patrí napríklad lepší plat v práci, viaceré pracovné možnosti, naša myseľ je mentálne fit, a k tomu učenie sa jazykov pomáha zastaviť neurologické choroby, ako je napríklad Alzheimer. Cudzie jazyky sú však výhodné aj pri cestovaní, pretože domáci k vám budú milší, ak vyskúšate aspoň zopár fráz v ich jazyku, pomôže vám to prekonať prvotné bariéry. A možno stretnete aj lásku vášho života, veď medzinárodné manželstvá sú čoraz bežnejšie. Ľudia, ktorí hovoria viacerými jazykmi, sa dokážu aj lepšie adaptovať na rôzne životné situácie, riešiť problémy, či určiť si, kde sú priority.

 

Mýtus: musíte žiť v krajine, kde sa daným jazykom rozpráva

Zbalenie kufra a presťahovanie sa do zapadnutej dedinky vo Francúzsku, kde nikto nerozpráva po anglicky vám neublíži, ale nie je to nevyhnutné. Cieľom však nie je vedieť rozprávať dokonale, ale naučiť sa čo najviac v danom jazyku za čo najkratšiu možnú dobu.

 

Využívajte pri učení skratky

Skratky sa dajú využívať aj pri učení jazykov, a často sú také jednoduché, že nechápeme, ako nás nemohli napadnúť skôr.

 

1. Sústreďte sa na to, čo je podobné

Mnohé jazyky medzi sebou zdieľajú rovnaké slová, alebo majú mnoho podobných slov. Ani slovenčina nie je výnimkou, keďže niektoré slová sú prebraté z iných jazykov, ako napríklad angličtina či francúzština, a mnohé svetové jazyky zase majú prebraté slová z latinčiny, podobne ako slovenčina.  Hľadanie podobností vám pomôže nájsť v jazyku systém.

 

2. Zjednodušte si to

Na prvý pohľad sa môže zdať ťažké učiť sa jazyk, najmä ak nemá s vaším rodným jazykom nič spoločné. Avšak omnoho rýchlejšie sa ho naučíte, ak sa sústredíte na tie ľahšie veci. Niektoré jazyky majú málo časov, iné, ako napríklad nemčina, skladajú zložité slová z jednoduchých slov.

 

3. Iba to dôležité

Špeciálne na začiatku, keď sa iba začínate učiť cudzí jazyk, by ste sa mali učiť iba to dôležité. Možno nepotrebujete obchodnú nemčinu. Nemusíte vedieť všetky slovíčka, veď všetky slovíčka pravdepodobne neovládate ani v slovenčine. Tak prečo by ste ich mali vedieť v inom jazyku? Potrebujete iba to, čo je relevantné pre vás, vo vašej danej situácii.

 

4. Jazyk by mal byť súčasťou vašej dennej rutiny

Bohato vám stačí 30 minút denne, každý deň, a nemusí to byť naraz. Desať minút sa môžete učiť jazyk cestou do práce, 10 minút predtým, než idete spať, a 10 minút, keď prídete z práce domov. Pomôže vám to nemať pocit, že učenie sa cudzieho jazyka je na vás priveľa. A takisto vám to pomôže lepšie si zapamätať to, čo sa učíte. Učenie sa cudzieho jazyka by malo byť súčasťou vašej každodennej rutiny. Pomôcť vám môže počúvanie hudby v cudzom jazyku či pozeranie filmov v cudzom jazyku.

 

3 pravidlá pri učení sa cudzieho jazyka

Matthew tvrdí, že pri učení sa jazyka existujú 3 zlaté pravidlá, ktoré učenie urýchľujú.

 

1. Žite jazykom

Čokoľvek čo robíte, by malo byť spojené s daným jazykom. Rozprávajte ním, čítajte si v ňom, počúvajte zahraničnú hudbu. Prehoďte si mobil či počítač do iného jazyka.

 

2. Robte chyby

Nebojte sa robiť chyby, pretože chybami sa učíme. Je to jediný spôsob, ako pochopiť veci a robiť ich správne. Len ak si dokážeme priznať chyby, dokážeme sa naučiť viac a lepšie.

 

3. Učenie sa by mala byť zábava

Gramatické pravidlá nie sú zábava, preto by ste mali pracovať na tom, aby zábavou boli. Všetko, čo dokážete vo vašom jazyku, dokážete aj v inom jazyku. A pokiaľ bude učenie zábava, budete dlhšie motivovaný a zvýšite vaše šance na úspech.

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku