Magická sila ľudského dotyku. Aké benefity nám prináša?

Ľudský dotyk je v našom živote magickou silou, ktorá sa premieta v našom psychickom i fyzickom zdraví.
Ľudský dotyk je v našom živote magickou silou, ktorá sa premieta v našom psychickom i fyzickom zdraví. / Foto: Unsplash

Ľudské dotyky nám prospievajú nielen po emocionálnej stránke, ale aj  po fyzickej. Vďaka nim sa v živote tešíme zdraviu i mnohým  úspechom.

 

Väčšine ľudí sú dotyky iných ľudí príjemné, či sa už jedná o partnera, kamarátske objatie, či keď nás dieťa chytí za ruku. Avšak nie všetci si uvedomujeme, ako veľmi na nás tieto dotyky v skutočnosti ovplyvňujú.

 

Prečo sú dotyky dôležité?

Jednou z najdôležitejších potrieb, ktoré človek dedí, je potreba fyzického kontaktu. Fyzický kontakt je nevyhnutný pre naše zdravie a pohodu. Táto  potreba je kľúčová najmä v detstve, kedy je rovnako silná, ako potreba vody a jedla. Vďaka nej bábätká prežívajú a vytvárajú si puto s rodičmi. Keď sú deti staršie, dotyky im pomáhajú pri učení. Jedna štúdia zistila, že žiaci majú až trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa budú v triede zapájať do komunkácie s učiteľom, keď ich učiteľ priateľsky potľapká.

 

Ľudia majú dva dotykové systémy – faktický a emočný. Ten emočný má iné senzory a nervové ukončenia. Taktiež pomalšie predáva informácie. Môže sa jednať o kamarátske objatie, dotyk od matky alebo intímny kontakt. Všetky z nich aktivujú centrum v mozgu, ktoré je dôležité pre spoločenskú väzbu.

 

V dnešnom svete však máme dotykov čoraz menej, pretože omnoho väčšie množstvo komunikácie sa odohráva online. To však neznamená, že dotyky strácajú na dôležitosti. Práve naopak. V súčasnosti existuje pojem ‘hlad po dotyku‘, ktorý nastáva, ak má človek nedostatok fyzického dotyku. Jedným z efektov tohto nedostatku môžu byť aj zdravotné problémy či depresia, ktoré často cítia väzni, seniori, a ostatní ľudia, ktorí žijú osamelé životy.

 

Kamarátske objatie sa tiež vyskytuje menej často, pretože veľa komunikácie sa odohráva online. / Foto: Unsplash

 

Dotyky so sebou prinášajú množstvo benefitov. Okrem pozitívneho vplyvu na vzťahy s ľuďmi okolo nás majú pozitívny vplyv na psychické a mentálne zdravie.

 

Aké sú benefity ľudského dotyku?

1. Znižuje sociálnu úzkosť a stres

Fyzický dotyk zvyšuje level dopamínu a sérotonínu v tele. Tieto dve zložky pomáhajú regulovať našu náladu a taktiež dokážu telu uľaviť, aby cítilo menej stresu a úzkosti. Dopamín je známy tým, že ovláda centrum v mozgu, ktoré sa stará o naše potešenie. Preto pomáha v boji proti stresu. Táto teória sa osvedčila aj na pacientoch s rakovinou, kde štúdia zistila, že po masážnej terapii, aj vo forme strečingu, sa pacienti cítili lepšie a ich hladiny dopamínu a sérotonínu boli vyššie.

 

2. Inšpiruje pozitívne myslenie a napomáha dôvere

Pri dotykoch sa uvoľňuje v tele aj oxytocín, ktorý je známy ako hormón lásky.  Napomáha pozitívnemu mysleniu a udržovaniu optimistického pohľadu na svet. Oxytocín zohráva svoju rolu aj pri nadväzovaní sociálnych kontaktov a často vedie k tomu, že sme empatickejší k ostatným  ľuďom. V sociálnych situáciách môže napomôcť k väčšej  dôvere medzi ľuďmi.

Oxytocín je možné získať viacerými spôsobmi. Nejedná sa len o partnerský kontakt, aj keď má najväčší efekt. Fungujú aj objatia od kamarátov alebo dotyky od detí. Rovnaký efekt má aj fyzický kontakt so zvieratami.

 

3. Napomáha imunitnému systému a znižuje krvný tlak

Okrem zlepšenia imunitného systému nám fyzický kontakt pomáha aj znížiť počet srdcových a krvných chorôb. Štúdia vykonaná na ženách zistila, že objatia od ich partnera vedú k nižšiemu krvnému tlaku a zníženiu srdcovej frekvencie.

 

Štúdia potvrdila, že objatia od partnerov prospievajú zdraviu žien. / Foto: Unsplash

 

4. Podporuje zdravý vývin dieťaťa

Novorodeniatka inštinktívne vyhľadávajú ľudský dotyk a upokoja sa len v niekoho náručí. Ľudský dotyk a jeho nedostatok má na malé deti veľký vplyv. Je známe, že deťom ľudský dotyk prospieva. Deti, ktoré majú dostatok dotyku sú menej agresívne, menej závislé, zdravšie, a vyrastú z nich sebavedomejší ľudia ako z detí, ktoré trpia nedostatkom ľudského dotyku. Alice Sterling Honin, profesorka so špecializáciou na detský vývin zistila, že deti, ktoré dostávajú málo dotykov, majú až o 20 % menší mozog ako deti, ktoré ich mali dostatok. Deťom tiež pomáha, keď sú pri rôznych zdravotných testoch fyzicky pri svojej matke a nie samy v postieľke, pretože menej plačú a taktiež srdcová frekvencia je nižšia.


Detská masáž je napríklad jednou z techník, ktorá spája fyzické benefity ľudského dotyku ako uľavenie bolesti a stimuláciu krvného obehu spolu s emočnými benefitmi ako je vytvorenie si vzťahu s rodičom.

 

5. Dostatok dotykov plodí menej násilia

Deti, ktoré zažili málo dotykov, sú násilnejšie v dospelosti. Americký psychológ James W. Prescott tvrdí, že násilie v spoločnosti vzniklo v dôsledku nedostatku fyzického kontaktu medzi matkou a dieťaťom a ich skorým odlúčením. Nedostatok fyzického kontaktu a možnosti vybudovať si zdravý vzťah s matkou, resp. jednou vzťahovou osobou, môže viesť k celoživotným emočným problémom.

 

Zdieľať na facebooku