Chcete sa cítiť šťastnejšie? 8 tipov, ako na to!

Šťastný život si vytvárame len my sami.
Šťastný život si vytvárame len my sami. / Zdroj: Pexels

Šťastie nie je stále, ale vďaka malým trikom je možné prežívať šťastnejší život. Čo vám v tom môže pomôcť?

 

Sú ľudia, o ktorých si mnohí myslia, že majú nad sebou od narodenia šťastnú hviezdu a vo všetkom sa im darí. Ide však len o nastavenie mysle a vytvorenie zvykov, ktoré vás pod túto šťastnú hviezdu posúvajú. Hoci si pod šťastím predstaví každý z nás čosi iné, šťastie nie je ani bohatstvo, ani permanentný emočný stav, ani cieľ. Žijeme v rýchlom svete, kde nič nie je dosť dobré, dosť rýchle, alebo dostatočne dostupné. Základom je pochopiť, že šťastie nie je v externých veciach, ale nachádza sa priamo v nás. Je na dosah ruky pre každého, nezávisle od toho kto sme a čo robíme. Ale ako ho nájsť?

 

Šťastie nehľadajte v peniazoch, ale v drobnostiach

Na to, aby sme boli šťastní, nepotrebujeme veľa peňazí ani slávu. Najdôležitejšie sú pre nás ľudské vzťahy a duševná spokojnosť. Šťastie nie je stále a čas od času potrebuje našu pomoc. Skúste sa zamerať na drobnosti, ktoré ho urobia pohodovejším. Čo vám najviac pomôže, ak chcete prežívať šťastnejší život?

 

1 | Vyhľadávajte nové zážitky

Väčšina dní v našom živote je úplne rutinná. Pracovné dni trávime v práci, víkendy trávime oddychovaním či doháňaním ostatných povinností,  na ktoré sme počas týždňa nemali čas. Stále to isté dokola. Avšak je dôležité, aby sme si vedeli nájsť čas aj na skúšanie nových vecí v našom živote a získali nové zážitky. Prinesie nám to nadšenie a novú chuť do života. Nezáleží od toho, čo bude vaša nová aktivita, môže to byť úplne čokoľvek, či stretávanie nových ľudí, skúšanie nových aktivít alebo cestovanie do nových krajín. Nájdite si niečo, čo ste vždy chceli zažiť a nájdite si čas na tejto aktivity. A ak vás náhodou nenapĺňa, nebojte sa vrhnúť sa na niečo nové.

 

2 | Myslite na dostatok spánku

Často sme zaneprázdnení všetkými možnými povinnosťami a zabúdame na to najdôležitejšie – dostatok spánku. Spánok ale nepôsobí len na naše fyzické zdravie, ale má dôležitý účinok aj na naše duševné zdravie. Dostatok spánku pôsobí pozitívne na našu kreativitu a pozornosť. Ak sa teda vzdáte hodiny spánku len preto, aby ste mohli urobiť viac vecí, v konečnom dôsledku môže byť vaša produktivita nižšia.

 

3 | Kupujte menej a zbavte sa neporiadku

Či chceme alebo nechceme, mnoho z nás žije materialistickým životom. Neustále niečo naháňame a keď to dostaneme, chceme niečo iné, novšie. Možno nás luxusné produkty potešia, no nemali by viesť naše životy. Žite s tým, čo máte a vnímajte to, čo máte a nie to, čo vám ešte chýba. Nenakupujte neustále nové veci. Zbavte sa neporiadku nielen vo veciach, ktoré vlastníte, ale zamyslite sa aj nad vašimi sociálnymi väzbami. Možno máte vo svojom živote toxickú kamarátku, ktorá vás vždy sklame a pokazí vám váš deň, alebo niekoho, kto sa k vám jednoducho nespráva opakovane správne. Alebo máte šťastie na ľudí, avšak máte nezdravé zvyky, ktoré vám škodia. Zamyslite sa nad vecami, ktoré vám ubližujú. Naučte sa opustiť to, čo vám ubližuje, aj keď to môže byť veľmi ťažké.

 

4 | Prežívajte kvalitný čas s rodinou a priateľmi

Pod kvalitne stráveným časom nechápte spoločné pozeranie filmu. Zamerajte sa na to, aby ste trávili čas so svojou rodinou, ale najmä na to, aby bol tento čas strávený kvalitne. Nestačí byť doma, a venovať sa svojim vlastným veciam. Rozvíjajte hlbšiu konverzáciu o tom, čo vás trápi či teší. Pomôže vám to zbaviť sa stresu. Veď rodina sú ľudia, ktorí sú k nám najbližšie zo všetkých a podporujú nás v dobrom aj v zlom.

 

Netrávte ale všetok váš čas len v práci alebo s rodinou. Nájdite si čas aj na priateľov. Nemusíte byť s nimi každý deň, ale stretnite sa aspoň raz za týždeň. Doprajte si spoločne strávený čas, aj keby to malo byť len nad šálkou kávy. Bude pre vás obohacujúce rozprávať sa s niekým, komu dôverujete a komu na vás záleží.

 

5 | Usmievajte sa

Úprimný úsmev dokáže roztápať ľudské srdcia. Ako docieliť úprimný úsmev? Len trénovaním. Možno vám to zo začiatku nebude prirodzené, a budete mať pocit, že váš úsmev pôsobí príliš umelo. Avšak čím viac budete trénovať, tým prirodzenejšie pre vás bude usmievať sa cestou z práce, keď vás ľudia pozdravia, alebo keď sa na seba pozriete v zrkadle. Či dokonca aj úsmev na neznámych ľudí.

 

6 | Naučte sa rozoznať svoje emócie

Na to, aby ste boli šťastnejší vám pomôže aj to, ak si budete vedomí toho, čo cítite, a budete rozumieť sami sebe. Nemusí si nutne vaše pocity niekam zapisovať, avšak nájdite si pá voľných minút počas dňa aby ste si uvedomili, čo sa okolo vás deje, a ako vás to ovplyvňuje.

 

7 | Trávte viac času na čerstvom vzduchu

Slnečné lúče nám dodávajú vitamín D, ktorý funguje ako hormón. Preto nám často slnečné žiarenie zlepšuje náladu. Ak budete celý čas zatvorený vo vnútri, slnečné lúče sa vás nedotknú. Mnoho psychológov preto radí: snažte sa stráviť každý deň aspoň 15 minút na čerstvom vzduchu.

 

8 | Vybudujte si odolnosť

Život je nepredvídateľný a sú dni, ktoré sú jednoducho ťažké. Ak sa chcete stať odolnejším, sústreďte sa na každý deň a vaše zlyhania neberte ako defintívnu porážku, ale len ako menšiu prekážku alebo ponaučenie. Využite ich vo svoj prospech, aby ste mohli ďalej rásť. 

 


Zdroj: lifehack.org
Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku