Svojich záľub sa nevzdávajte! Prinesú vám tieto výhody

Veľmi obľúbeným športom je dnes beh. Človek si pri ňom dokonale prečistí hlavu.
Veľmi obľúbeným športom je dnes beh. Človek si pri ňom dokonale prečistí hlavu. / Foto: Bigstock

Mať nejakú peknú záľubu a venovať sa jej nie je len zábava. Obohatí vás omnoho viac.

 

V dnešnej dobe sú ľudské životy plné aktivít. Máme pocit, že naše dni sú tvorené len prácou a inými povinnosťami. Voľný čas si hľadáme len ťažko a keď ho máme, sme radi, že si môžeme dopriať pár minút odpočinku. No aj tak by si mali vo svojich plných rozvrhoch nájsť čas na nejaké svoje záľuby, pretože nám ponúkajú obrovské množstvo výhod. Niekedy nám hobby môže pomôcť v kariére,  starším ľuďom umožňuje pokojnejší prechod do dôchodku, pretože sa majú na čo sústrediť, avšak vaša záľuba vám môže priniesť aj dodatočný zdroj príjmu. Okrem toho má ešte mnoho ďalších benefitov.

 

1 | Vďaka záľubám si oddýchnete

Vaše záľuby sú skvelou zámienkou na to, aby ste si zmysluplne oddýchli. Keď sa venujete svojej záľube, robíte niečo dobré, aj keď sa pri tom len zabávate. Navyše, čím dlhšie sa danej aktivite venujete, tým viac o nej viete, čo vám zvyšuje spokojnosť so životom.

 

2 | Budete cítiť menej stresu

Možno si myslíte, že pridanie ďalšej aktivity do vášho, už aj teraz plného, života vám vytvorí viac stresu, ste na omyle. Práve naopak, budete cítiť menej stresu, pretože vaša myseľ sa sústredí na chvíľku aj na niečo iné, ako je práca a rodina. Vďaka záľube váš stres a starosti aspoň dočasne zmiznú. Menej stresu zároveň znižuje riziko vzniku depresie a demencie. Ľudia, ktorí sa venujú svojím záľubám, majú zároveň aj lepšiu náladu.

 

3 | Vaše záľuby majú aj benefity pre vaše zdravie

Výskum zistil, že zapojenie sa do aktivít, ktoré vám prinášajú radosť, je spojené s nižším krvným tlakom, obvodom pásu a BMI. Zároveň to so sebou prináša aj vyššiu úroveň šťastia a menej negatívnych vplyvov. Vaše záľuby sú dobré nielen pre vašu myseľ, ale aj pre vaše telo. Štúdie zistili, že zapojenie sa do voľnočasových aktivít neznamená len menej nudy, ale aj zvýšenie celkovej produktivity a udržania sa vo forme. Najmä pokiaľ sa jedná o športovú aktivitu, ktorá môže viesť k strate váhy a lepšej fyzickej kondícii. Je však dôležité, aby ste si danú aktivitu užili a nebrali ju ako povinnosť.

 

4 | Vybudujete si sebadôveru

Je skvelé, ak ste v niečom dobrý, aj napriek tomu, že trvá určitý čas, než sa tak stane. Či už je vašou záľubou skladanie puzzle, hranie sudoku, športy alebo outdoorové aktivity, vaše hobby by mala byť vaša vášeň. Ak budete neustále posúvať svoje limity a vystúpite zo svojej komfortnej zóny pri skúšaní novej aktivity, vaša sebadôvera sa zlepší, keď dosiahnete veci, o ktorých ste niekedy len tajne snívali. Zakaždým, keď sa zlepšíte vo vašej záľube, zlepší sa aj vaša sebadôvera, pretože budete mať zo seba skvelý pocit.

 

5 | Lepšie sa spoznáte

Nikdy neviete, čoho ste schopní, pokým to neskúsite. Možno sami zostanete prekvapený. Vaše nové hobby možno na prvý pohľad vyzerá ako totálna nuda, avšak keď to skúsite, zistíte, že je to pre vás vlastne vynikajúce potešenie. A možno máte špeciálny talent, vďaka čomu budete v danej aktivite excelovať.

 

6 | Získate kontrolu

V živote je veľa vecí, nad ktorými nemámte absolútne žiadnu kontrolu, čo môže niekedy pôsobiť veľmi frustrujúco. Ak patríte k šťastlivcom, ktorí milujú svoju prácu, stále sú veci, nad ktorými kontrolu nemáte-váš šéf, deadliny, alebo vaše celkové smerovanie. Avšak vaša záľuba je celá iba vaša. Vy si môžete vybrať, ako stráviť svoj čas, čo chcete kedy robiť. Je to celé iba o vás. Vďaka tomu opäť získate kontrolu nad niečím vo svojom živote. Dokonca si môžete vybrať, či to zostane vaše malé tajomstvo, alebo sa o tom všetci dozvedia.

 

7 | Budete mať pocit, že ste niečo dosiahli

Všetci raz za čas potrebujeme v niečom dosiahnuť malé víťazstvo. Vždy, keď dokončíme nejakú úlohu, máme pocit z dobre vykonanej práce. Je pekné, ak si poviete, že niečo urobíte, vrhnete sa na to, a ešte vidíte aj plody svojej práce. Ešte krajšie je, ak je váš konečný výsledok plodom vašej práce, výsledkom skutočnej vnútornej motivácie a vášne. Nejde len o cieľ, ale aj o cestu, ktorá k danému cieľu vedie.

 

8 | Budete pôsobiť zaujímavejšie

Vaša záľuba vás môže odlíšiť od ostatných. Ak sa napríklad učíte nový jazyk, pravdepodobne sa veľa naučíte aj o danej krajine. Budete vedieť viac, ako ľudia, ktorí sa nikdy daný jazyk neučili, a vaše znalosti ich môžu zaujímať. Vďaka vášmu hobby môžete mať zaujímavé príbehy, ktoré môžete rozprávať, iné zážitky, alebo schopnosti, ktoré môžete s ľuďmi zdieľať. Možno stretnete niekoho, kto by sa rád začal venovať tomu, čomu sa venujete vy, alebo niekoho k danej aktivite inšpirujete.

 

9 | Nájdete svoj zmysel

Je úplne normálne, ak potrebujete extra dávku motivácie na to, aby ste ráno vstali z postele a išli do práce. Avšak ak vás okrem iného bude čakať vo vašom dennom rozvrhu aj záľuba, hneď sa vám bude vstávať o niečo radostnejšie. Nezáleží na tom, či je vašou záľubou dobrovoľníctvo, zlepšovanie vašej osobnej schopnosti, alebo športovanie, nadšenie, ktoré cítite, keď robíte to, čo vás baví, vám vlastne dáva zmysel. Vaše hobby by vás malo dostať do stavu, kedy stratíte pojem o čase a nepremýšľate nad ničím iným. Keď sa toto stane, hneď sa cítite o niečo lepšie a šťastnejšie.

Zdieľať na facebooku