Ako si vybudovať bližšie vzťahy s ľuďmi okolo nás?

Ak necítite, že ste si s vašimi najbližšími ľuďmi blízki, mali by ste niečo zmeniť.
Ak necítite, že ste si s vašimi najbližšími ľuďmi blízki, mali by ste niečo zmeniť. / Foto: Bigstock

Necítite, že ste si blízki so svojimi priateľmi, ale ani súrodencami či rodičmi? Môže byť za tým veľké množstvo dôvodov, avšak jedným z nich je aj to, že ste sa emočne vzdialili. Ako sa môžete priblížiť ku vašim blízkym a zlepšiť si vzájomné vzťahy?

 

1 | Buďte prítomný

Pravdepodobne máte toho vo svojej hlave príliš veľa, príliš veľa vecí, na ktoré myslíte. Ak si myslíte, že to nie je pravda, spomeňte si na vaše posledné stretnutia s vašimi blízkymi. Myslíte, že sa cítili milovaný? Pri vašom ďalšom stretnutí s niekým, kto je pre vás dôležitý, skúste byť plne prítomný pri tomto človeku. Počúvajte, čo vám chce povedať bez toho, aby ste si v hlave pripravovali, čo ďalšie poviete. Pozerajte sa mu priamo do očí a zamyslite sa nad tým, čo sa zmenilo od vášho posledného stretnutia.

Blízkosť nedosiahnete počas piatich minút, neexistuje na to žiadny zázrak. Nedokážete kontrolovať to, čo majú iný ľudia v hlave. To, čo dokážete kontrolovať, je vaša prítomnosť v momentoch, kedy je potrebná.

 

 

2 | Akceptujte nedokonalosti

Ľudia  sa delia na dve veľké skupiny. Prvá skupina má silný zmysel pre lásku a pocit, že niekam patria, zatiaľ čo druhá skupina nie. Ľudia, ktorí patria do prvej skupiny majú jednu spoločnú vlastnosť - všetci z nich majú odvahu nebyť dokonalí. Majú súcit, sú láskaví nielen k sebe, ale aj k ostatným okolo nich.

Koľko krát ste sa cítili k niekomu blízko a báli ste sa, že budete pôsobiť zle? V momentoch, kedy ste sa sústredili na svoje nedostatky alebo nedostatky druhého človeka, cítili ste vzájomnú blízkosť? Ak ste napríklad v práci, skúste si všimnúť, kedy vám váš vnútorný hlas zabraňuje cítiť sa blízko k ľuďom, avšak zamyslite sa aj nad tým, čo všetko by ste získali, ak odhalíte svoje zraniteľné miesta.

 

 

 

3 | Vzdajte sa zastaraných presvedčení

Niekedy čakáme na to, až sa stane niečo zlé v našom živote, aby sme prehodnotili naše vzťahy, vzdali sa tých starých nefunkčných a starali sa o tie, ktoré zostali. Nemusíte však čakať až nastane zlomová situácia, aby ste si ujasnili, čo je pre vás dôležité, a aby ste dovolili niekomu inému nahliadnuť do vášho vnútra. Elizabeth Lesser, wellness špecialistka, to zažila s vlastnou sestrou, ktorá potrebovala transplantáciu kostnej drene a Elizabeth bola vhodný darca. Predtým nemali dobrý vzťah, avšak transplantácia ich donútila chodiť spoločne na terapiu, kde zistili, aké mali voči sebe predsudky.

Vybudovanie blízkych vzťahov môže zahŕňať odbúravanie dlhoročných predsudkov a úprimné rozhovory. Mali by ste mať odvahu na prvé kroky k zblíženiu sa s druhým človekom.

 

 

 

4 | Vytvorte si priestor na samotu

Je dôležité, aby ste mali čas aj sami na seba. Samota je miesto, kde sa nájdete. Práve zo samoty často oslovujeme druhých ľudí. Keď sa nechceme cítiť osamelo, komunikujeme s ľuďmi, aby sme sa cítili menej úzkostlivo a viac živo. Keď sa však rozprávame s ľuďmi len preto, aby sme sa necítili osamelo, nevidíme, kto v skutočnosti sú. Vnímame ich len ako objekty, ktoré nám dajú presne to, čo chceme.

Trávenie času osamote, bez ostatných, nám dá čas na to, aby sme zistili, na čom nám záleží. Zároveň je to priestor, kde si dokážeme ľahko dobiť emocionálnu a kreatívnu energiu.

 

 

 

5 | Identifikujte, kto ste

Vzťahy s ľuďmi sa nevybudujú za sekundu, ale sú výsledkom všetkých interakcií, ktoré s ľuďmi máte. Ak chcete byť k niekomu bližšie, mali by ste sa zamerať na to, ako tieto interakcie beriete. Podľa Adama Granta sa ľudia delia na tri kategórie. Tí, ktorí dávajú, sa snažia neustále niekomu pomáhať. Tí, ktorí berú, sú ľudia, ktorí sú príliš sústredení na to, čo si môžu vziať. Tretia skupina ľudí sú tí, ktorí sa snažia vybalansovať dávanie a branie. Podľa Adama ľudia, ktorí častejšie pomáhajú a zdieľajú svoje vedomosti, sú prínosom pre spoločnosti, kde títo ľudia pracujú. Avšak toto rozdelenie ľudí neplatí len na pracovisku, ale aj v reálnom živote- čím viac ľuďom dáte, tým bližšie k vám budú mať. Tí, ktorí berú, majú budovanie vzťahov o niečo ťažšie, pretože sú príliš zameraní sami na seba a nie sú štedrí.

Keď si nájdete malú časť z dňa, hoci aj 5 minút na to, aby ste spravili niekomu láskavosť, vaše vzťahy sa posilnia.

 

 

 

6 | Zdieľajte niečo nové

Nikto nemá čas na nekonečné rozhovory. V súčasnosti existuje príliš veľa vecí, ktorým musíme venovať pozornosť, preto vzťahy často padajú až na spodok rebríčka našich priorít. Avšak ich udržiavanie nemusí byť vyčerpávajúce. Aj málo pozornosti dokáže urobiť zázraky. Plánujte si aktivity s vašimi priateľmi, avšak medzičasom im pošlite správu o knihe, o ktorej viete, že by sa im páčila, alebo o novom zaujímavom filme, ktorý ste videli. Vďaka tomuto budete lepšie prepojení.

 

 

 

7 | Rozprávajte sa o vašich rozdieloch

Rozdiely môžu medzi vami vytvoriť obrovskú priepasť, ktorú je ťažké preklenúť. Ak majú však vaši priatelia a rodina na niečo úplne iný názor ako vy, mali by ste sa o daných rozdieloch porozprávať, aj v prípade, že sa jedná o veľmi citlivú tému, ako napríklad partnerské vzťahy. Neberte nesúhlasné názory druhej osoby ako útok, ale  ako protiváhu k vašim názorom. Vnímajte to ako príležitosť naučiť sa niečo nové, vidieť váš život z inej perspektívy. Buďte zvedaví, počúvajte a rešpektujte druhú osobu. Vaše priateľstvo je predsa dôležitejšie ako vaše rozdielne názory.

 

 


Zdroj: ideas.ted.com
Zdieľať na facebooku