Ako zvládnuť hejterov a závistlivých ľudí?

Adekvátne reagovať na závistlivých ľudí nie je jednoduché. Ak sa takému človeku nedokážete vyhnúť, skúste zmeniť svoj postoj i komunikáciu.
Adekvátne reagovať na závistlivých ľudí nie je jednoduché. Ak sa takému človeku nedokážete vyhnúť, skúste zmeniť svoj postoj i komunikáciu. / Foto: Pexels

Každý z nás má svojich neprajníkov. Nie vždy je však možné ich ignorovať, niekedy musíte ich žiarlivosť zvládnuť inak.

 

Nezáleží na tom, kto ste a čo robíte, vždy sa nájde niekto, kto vám bude závidieť alebo vás nebude mať rád. Ľudskou tendenciou je brať si všetky negatívne komentáre veľmi osobne, aj keď danú osobu nepoznáme, avšak najviac to bolí, ak sa jedná o niekoho, kto je nám blízky. Najdôležitejšie však je, aby ste pochopili, že to nie je vaša chyba, ale žiarlivosť má svoj pôvod u ľudí, od ktorých prichádza. Nemali by ste však ignorovať, ak má niekto s vami problém, pretože tak ten problém nezmizne. Namiesto toho sa snažte adekvátne zareagovať.

 

1 | Uvedomte si pozitíva

Vďaka negatívnym ľudom porastiete ako osoba. Zakaždým, keď vás niekto nemá rád, alebo na vás žiarli, využite ich negatívnu energiu na svoj osobný rast. Dokážete nájsť spôsob, ako sa zlepšiť a prerásť ich kritiku. Jedným z častých dôvodov, prečo vás ľudia hejtujú je, že tajne chcú byť ako vy. Závisť nie je pekná vlastnosť, avšak často vzniká kvôli tomu, že daná osoba obdivuje vaše vlastnosti, avšak vo svojom živote ich nemá. Namiesto toho, aby sa zamerali na to, aby danú vlastnosť či schopnosť získali, začnú vás nenávidieť. Negatívnych ľudí môžete využiť ako svojich učiteľov, pretože vám dajú tie najväčšie lekcie. Sú indikátorom vášho vlastného úspechu.

 

2 | Žiarlivosť je založená na pocitoch nespokojnosti

Osoba, ktorá žiarli, vidí vo vás niečo, čo jej pripomína, že nie je až tak dobrý. Môže to byť reálne alebo imaginárne, ale žiarlivosť je na týchto pocitoch založená. Často, namiesto toho aby sme sa z úspechov iných tešili, tieto úspechy závidíme ak ich sami nemáme. Pripomínajú nám, že sme v ničom zlyhali. Žiarlivosť sa potom prejaví vo forme uštipačných poznámok a malých urážok. Človek, ktorý žiarli, sa po nich cíti dočasne lepšie. Aj keď sa jeho životná situácia zlepší, vždy sa nájsť niekto, na koho žiarliť bude. Každá situácia je však iná a je potrebné ju inak zvládnuť.

 

3 | Nesúďte a sústreďte sa sami na seba

Je neuveriteľné ľahké súdiť osobu, ktorá na vás žiarli. Avšak namiesto toho, aby ste ju súdili, skúste vidieť jej činy neutrálne a nebrať si kritiku príliš osobne. Nedovoľte, aby vás neoprávnená kritika niekoho iného rozhodila. Každý z nás má dôvod, prečo je na tejto planéte. Sústreďte sa na to, čo musíte urobiť, a hejterov berte ako utvrdenie, že to robíte dobre. Pokračujte ďalej vo svojej ceste a nenechajte sa rozhodiť. Nedovoľte aby, vás neúspechy niekoho iného zastavili alebo vám zabránili v docielení vašich snov.

 

4 | Nie ste to vy, ale oni

Snažte sa nebrať osobne, ak sa k vám niekto správa nespravodlivo kvôli žiarlivosti, napriek tomu že sa to ľahšie hovorí, ako robí. Žiarlivosť danej osoby a základné problémy spôsobujú, že sa správajú takým spôsobom. Ak sa namiesto reagovania zastavíte a popremýšľate nad tým, prečo sa daná osoba voči vám tak spáva, možno pochopíte, čo ju motivuje a čo je vlastne príčinou.  Pokiaľ máte napríklad rodinného príslušníka, ktorý vám závidí vaše dovolenky a má nepríjemné komentáre, keď o nich rozprávate, zamyslite sa nad situáciou, v ktorej sa váš rodinný príslušník nachádza. Možno je len smutný, pretože sám si dovolenky dovoliť nemôže. Keď si uvedomíte, čo je za žiarlivosťou, môžete byť viac empatický voči danej osobe, a napríklad nerozprávať o dovolenkách pred ňou. Jedného dňa vám príde sama porozprávať o dovolenke. Vtedy počúvajte a snažte sa nerozprávať sami o sebe, pokiaľ sa vás vyslovene neopýta. Ak budete viac počúvať ako rozprávať, ľudia budú s vami tráviť radšej voľný čas, a aj tí žiarlivci sa zamerajú na to, čo je v ich živote dobré, a nie zlé.

 

5 | Vymažte a ignorujte

V dobe sociálnych médií sa je jednoduché schovať za obrazovku počítača a nenávidieť ľudí, ktorých ani nepoznáme. Mnoho urážok pochádza zo žiarlivosti, ktorej pôvod je v pocitoch neadekvátnosti či nespokojnosti s ich vlastným životom. Klávesnica delete má určitú moc - na vlastnej webstránke môžete vymazať negatívny komentár, na facebooku si môžete zablokovať osobu, ktorá na vás žiarli a neprestajne má nepríjemné komentáre. Nemusíte takéto správanie tolerovať, najmä pokiaľ vám daná osoba nie je vôbec blízka alebo ju nepoznáte. V reálnom živote môžete danú osobu ignorovať alebo sa jej začať vyhýbať.

 

6 | Vydiskutuje si to

Sú chvíle, kedy osobu nemôžete zablokovať, ani sa vyhnúť nepríjemným komentárom, pretože nezávisle od toho, ako často sa snažíte zmeniť obsah konverzácie, žiarlivú osobu to nezastaví. V takejto situácii je najlepšie porozprávať sa o tom, čo sa deje. Nerobte to však v hneve, ale porozprávajte sa s nimi, až keď ste v klude, správate sa racionálne a viete, čo chcete povedať. Ideálne je, ak si pripravíte, čo chcete povedať, budete milý a empatický. Ak vás napríklad váš kolega neustále zhadzuje pred šéfom, ak sa ho opýtate v hneve, príjemnú reakciu asi nedostanete. Pokiaľ sa však opýtate milo a poviete napríklad: "cítim sa nepríjemne, že neustále pripomínaš šéfovi moje chyby a ovplyvňuje to náš pracovný vzťah, ktorý chcem mať s tebou dobrý.", máte väčšiu šancu zistiť podstatu problému. Diskusia je dôležitá najmä v blízkych a rodinných vzťahoch, kedy vám skutočne záleží na tom, aby sa dané vzťahy zlepšili.

 

7 | Odzbrojte neprajníkov s pozitívnosťou

Keď viete, že žiarlivosť pochádza z vlastných neistôt a pochybností, pomôže vám to lepšie pochopiť, prečo sa daná osoba k vám správa tak, ako sa správa. Negatívne komentáre skúste vrátiť naspäť pochvalou a zvýraznite, že každý z nás je dobrý v niečom inom. Je normálne, že máme medzi sebou rozdiely. Vaše komplimenty nemôžu priniesť šťastie iným, ale môžu pomôcť druhého odzbrojiť. Nie je jednoduché dávať komplimenty, najmä ak danú osobu dobre nepoznáte, alebo ju nemáte radi, avšak môže to spraviť výrazný rozdiel v správaní danej osoby, pretože si uvedomia aj svoje vlastné pozitíva či silné stránky. Pomáhajte ostatným, aby boli lepšími ľuďmi a buďte tou pozitívnou zmenou.

 

8 | Zamerajte sa na vzťahy, ktoré vás povzbudzujú

Nikdy nebudú všetci šťastní, vždy sa nájde niekto, kto vám nedopraje. Nesústreďte svoju energiu na to, aby ste zmenili všetkých ľudí, namiesto toho sa zamerajte na vzťahy, ktoré vás povzbudzujú a robia vás lepším človekom. Na svete je veľa ľudí, ktorí sú pozitívni, dobrí a milujúci. Správajú sa k ostatným tak, ako by chceli, aby sa ostatní správali k nim. Investujete svoj čas a energiu do týchto vzťahov a neprajníkov si držte ďalej od tela. Nedovoľte, aby vás ich negativizmus ovplyvnil, namiesto toho buďte blízko k ľuďom, ktorí vás podporujú.

 

9 | Odpusťte

Naučte sa odpustiť ľuďom, ktorí vám závidia a hejtujú vás. Je v poriadku, ak niekedy zareagujete negatívne, ste predsa ľudská bytosť a nie robot. Trošku sa uvoľnite. Nie všetci máme rovnaký level tolerancie bolesti, emočnej vytrvalosti a vyspelosti.

Zdieľať na facebooku