Koľko peňazí potrebujeme, aby sme boli šťastní? Vedci našli odpoveď

Vedci zistili, koľko peňazí ľudia vo svete potrebujú, aby boli šťastní.
Vedci zistili, koľko peňazí ľudia vo svete potrebujú, aby boli šťastní. / Foto: Bigstock

Vedci prišli na to, že existuje určitá hranica príjmu, kedy sme spokojní, no ak ju prekročíme, stávame sa opäť menej šťastní.

 

Za peniaze sa šťastie kúpiť nedá. Teda, aspoň tak sa to hovorí. Americký psychológ Adrew T. Jebb z Purdue University sa hlbšie pozrel na to, či je to skutočne pravda. Hľadal odpoveď na otázku, či existuje nejaká hranica, koľko peňazí človek potrebuje, aby bol šťastný.

 

Výskum Adrewa T. Jebba zistil, že existuje určitý príjem, ktorý človek musí zarábať, aby sa cítil emočne spokojný. Napriek tomu však neplatí pravidlo čím viac, tým lepšie. Pretože čím viac peňazí máme, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa vrátime naspäť do kategórie nešťastných ľudí.

Analýzou dát z Gallup World Poll, medzinárodnej ankety, ktorá pokrýva odpovede od 1,7 milióna ľudí zo 164 krajín sveta, a bližším skúmaním spokojnosti so životom a blahom zistil, že existuje magické číslo toho správneho životného príjmu. Toto číslo je však iné v rôznych častiach sveta.

 

Aký je ideálny príjem vedúci k šťastiu?

„Zistili sme, že ideálna výška príjmu je 95 000 dolárov ročne pre celkovú spokojnosť so životom a 60 000 až 75 000 dolárov je hranicou pre emočnú pohodu, čiže každodenné šťastie,“ povedal Jebb pre portál Science Alert. Aby bol človek celkovo spokojný, tak by mal v prepočte dosahovať príjem vo výške 77 000 eur ročne, čo predstavuje mesačný príjem približne 6 400 eur. Pre každodenné šťastie by potreboval v priemere 48 600 až 60 800 tisíc eur ročne. Táto suma však zodpovedá jednotlivcom, v prípade rodín je hranica trochu odlišná.

Toto číslo je taktiež priemerom celého sveta. Zatiaľ čo na americkom kontinente a v Austrálii sú tieto čísla ešte vyššie,  zvyšok sveta je o niečo skromnejší. Ľudia žijúci v západnej Európe potrebujú priemerne 100 000 dolárov ročne, ľudia v Juhovýchodnej Ázii si vystačia so 70 000 dolármi ročne. V Latinskej Amerike je to 35 000 dolárov ročne a východná Európa, kde patrí aj Slovensko, potrebuje ku šťastiu 45 000 dolárov ročne. Priemerný Slovák by teda musel zarobiť mesačne približne 3 000 eur.

 

Pohlavie aj vzdelanie robia rozdiel

Globálne však platí, že muži majú nižšiu hranicu pre spokojnosť ako ženy, a to až o 10 000 dolárov. Rozdiely sa taktiež zistili aj v tom, aké má človek vzdelanie. Ľudia s nízkym vzdelaním sa uspokoja so sumou 70 000 dolárov ročne, avšak pre spokojnosť ľudí s vysokým vzdelaním je nutných až 115 000 dolárov ročne.

Najdôležitejšie je, aby ste sa s rastom príjmu zastavili v momente, kedy dosiahnete svoju hranicu a ste spokojní so svojím životom, pretože inak bude vaše šťastie klesať priamoúmerne s tým, ako budú vaše zárobky stúpať. Toto zistenie platí len pre celkovú spokojnosť so životom a len päť z deviatich regiónov, vrátane Východnej Európy.

 

Možným vysvetlením sú vyššie požiadavky

Vyšší plat sa často spája aj s vyššími požiadavkami na čas strávený prácou, množstva práce či zodpovednosti. Vyššie požiadavky potom vedú k limitovaniu pozitívnych zážitkov a menšieho množstva voľného času. Peniaze môžu kúpiť šťastie, ale len do tej doby, kedy máte čas si tie peniaze aj užiť. Určite by ste sa mali vyhnúť uprednostňovaniu peňazí pred časom.

Čítajte viac o téme: Peniaze, Výskum, Šťastie
Zdieľať na facebooku