Dobré skutky a dobrá nálada patria podľa vedcov neoddeliteľne k sebe

Ak sme k ľuďom okolo seba milí a dobrosrdeční, prináša nám to do života taktiež viac radosti a uspokojenia.
Ak sme k ľuďom okolo seba milí a dobrosrdeční, prináša nám to do života taktiež viac radosti a uspokojenia. / Foto: Pexels

Nie je jednoduché byť k ľuďom neustále milý a dobrý, najmä v tie horšie dni. Avšak takéto správanie nám podľa vedcov ponúka množstvo benefitov.

 

Každý si cení dobré skutky, no keď príde k vysvetleniu, prečo ich robíme, ľudia väčšinou zastávajú jednu či dve extrémne pozície. Niektorí si myslia, že milota je prejavom nesebeckosti, ak sme milí vďaka láske a tomu, že nám na niečom či niekom záleží, avšak niektorí ľudia si myslia že je to len nástroj, ktorý využívame k väčšej popularite a vlastným benefitom.

Výskum však dokazuje, že dobrota k iným ľuďom môže viesť aj k nášmu vlastnému šťastiu, a to dokonca rôznymi spôsobmi. Rozhodnutie byť štedrý či kooperácia s ostatnými vedú k aktivovaniu centra v mozgu, ktoré sa  nazýva striatum. Toto centrum odpovedá na všetko, čo pokladáme za odmenu, ako napríklad aj na dobré jedlo či na niečo, na čom sme závislí. Vytvára v nás dobré pocity.

Podľa psychológie sa však už odmalička vytvárajú spojenia medzi konaním dobra a blahom. Konanie dobra dokáže zlepšiť celkovú náladu u tínedžerov, napríklad také míňanie peňazí na niekoho iného ako na seba môže viesť k väčšiemu šťastiu.  Ako nás teda konanie dobrých skutkov robí šťastnými?

 

5 dôvodov, prečo je dobré byť podľa vedy milší

Smiech je nákazlivý

Konanie dobrých skutkov vedie k úsmevu, a keď vidíte niekoho usmievať sa, pravdepodobne sa začnete usmievať tiež. Jedna z kľúčových teórií o chápaní ľudí v neurovede tvrdí, že keď vidíme niekoho iného ukazovať svoje emócie, v mozgu sa nám aktivujú rovnaké centrá, ako vtedy, keď sami danú emóciu prežívame. Často sa preto smejeme, keď sa smejú iní ľudia. Rovnako však funguje aj sieť pocitov, ak pre niekoho niečo milé urobíme.

 

Naprávame chyby

Rovnaký mechanizmus, ktorí nás núti byť empatickí k ostatným ľuďom, keď sa cítia zle, môže zapríčiniť aj to, že sa sami cítime zle. Najviac to platí pre blízku rodinu a priateľov, pretože naša predstava o nich v našom mozgu sa fyzicky prelína s našou predstavou o sebe samých. Keď urobíte dobrý skutok pre niekoho, kto sa cíti zle, bude sa cítiť lepšie nielen daná osoba, ale aj vy. Čiastočne je to zapríčinené tým, že cítime úľavu, a čiastočne tým, že máme pocit, že niečo naprávame a dostávame do normálu.

Tento efekt je najsilnejší, ak sme si s niekým blízki, ale platí to aj pri humanitárnych problémoch, ako napríklad chudoba. Ľudia často podporujú charitatívne organizácie, ktoré sa týmito problémami zaoberajú, čo pozitívne ovplyvňuje ich stav mysle.

 

Vytvárame si spojenia

Byť milým otvára pre človeka rôzne príležitosti, ako si s niekým vytvoriť sociálne spojenie. Podľa jednej štúdie skutky dobrosrdečnosti, ako napríklad kúpenie malého darčeka pre niekoho či hoci len šálky kávy, dokážu posilniť priateľstvo, ktoré automaticky vedie k lepšej nálade. Podobne fungujú aj charity, ktoré ponúkajú možnosť spojiť sa s niekým na opačnej strane sveta cez darovanie za účelom zlepšenia ich života. Dobrovoľníctvo otvára nové sociálne kruhy pre dobrovoľníkov, ale aj pre ľudí, ktorým sa pomáha.

 

Milšia identita

Všetci ľudia by o sebe radi premýšľali ako o milom človeku a láskavé skutky nám napomáhajú demonštrovať, že sme milými ľuďmi.  Celkovo sa cítime viac hrdí sami na seba. V jednej nedávnej štúdii sa zistilo, že už aj deti v piatom ročníku si uvedomujú, že pomáhanie iným vedie k tomu, aby sa cítili lepšie, kompletnejšie a to má priamy súvis s ich šťastím. Tento efekt je ešte silnejší, keď sa dobré skutky spájajú s určitými črtami našej osobnosti a vedú k ešte prosperujúcejším pocitom. Ak sa teda človek venuje dačomu, s čím sa dokáže identifikovať, tým je spokojnejší.

 

Dobro sa vracia

Výskum v tejto oblasti psychológie naznačuje, že jedným z možných dôvodov motivácie je návratnosť, čiže vracanie si láskavostí, ktoré môže prebiehať buď priamo alebo nepriamo. Niekto si možno spomenie, že ste mu pomohli, keď to naposledy potreboval, a je pravdepodobnejšie, že daná osoba vám pomôže v budúcnosti. Taktiež je možné, že jedna osoba v skupine je milšia, čo môže viesť k tomu, aby boli všetci v danej skupine dobrosrdečnejší. Predstavte si napríklad, že napečiete koláče do kancelárie, avšak všetkým sa to páči, tak zrazu každý mesiac upečie koláče niekto iný. Výsledok je taký, že koláče dostávate častejšie, než ich sami dodávate.

Avšak toto nie je všetko. Byť dobrý k ostatným môže zlepšiť vašu náladu, avšak funguje to aj naopak- dobrá nálada vedie k tomu, že ste milší k ľuďom okolo seba. Dobré skutky a dobrá nálada ľudí teda kráčajú spolu ruka v ruke.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku