Za 20 hodín sa dokážete naučiť základy čohokoľvek, tvrdí kouč Josh Kaufman

Mnoho ľudí odrádza od učenia nových vecí množstvo času, ktoré by tomu museli venocať. Kouč Josh Kaufman tvrdí, že na priemernú úroveň veľa času netreba.
Mnoho ľudí odrádza od učenia nových vecí množstvo času, ktoré by tomu museli venocať. Kouč Josh Kaufman tvrdí, že na priemernú úroveň veľa času netreba. / Foto: Bigstock

Za 20 hodín sa dokážete naučiť základy čohokoľvek. Nového jazyka, hrania na hudobný nástroj, či nového športu. A za túto dobu taktiež prekonáte prvotný strach z neznámeho.


Josh Kaufman je  biznis kouč a spisovateľ, známy najmä ako autor knihy Prvých 20 hodín.  Vo svojej knihe tvrdí, že na dosiahnutie majstrovskej úrovne je možno potrebných mnoho hodín, avšak na to, aby ste určitú schopnosť mohli používať pre vlastné potešenie, stačí vám dvadsať hodín. Jeho cieľom je pomôcť ľuďom naučiť sa nové veci rýchlo a efektívne. Touto témou sa zaoberal aj vo svojom TED talku.

Josh sa sám ocitol v situácii, kedy sa potreboval rýchlo naučiť niečo nové. V jeho prípade sa jednalo o narodenie jeho dcéry, a s tým spojené radosti a starosti. Počas toho, ako sa spolu s manželkou snažili pracovať z domu a zároveň sa starať o dieťa, si uvedomil, že už nikdy nebude mať toľko voľného času, ako by chcel, aby sa mohol učiť nové veci.

 

Ako dlho trvá než sa človek niečo naučí?

Josh sa teda rozhodol že zistí, ako dlho trvá, než sa človek niečo naučí. Počet hodín, ku ktorým sa dopátral, bol však neprimerane vysoký. Dočítal sa, že než sa človek niečo naučí, tak to trvá 10 000 hodín! Tento počet hodín je ekvivalentom piatich rokov v práci. Avšak tento počet hodín platí len v prípade, že človek chce byť expertom v danej oblasti. 10 000 hodín trvá atlétom, než sa dostanú na profesionálny level, či akademikom, než sa stanú expertmi.

Avšak problémom je, že všetky doterajšie výskumy sa zamerali na štúdium vecí, ktoré sa dajú zmerať, pretože sú ľahko kvantifikovateľné. Klasickým postupom je zadanie úlohy ľuďom, ktorí na štúdii participujú a meranie toho, ako dlho účastníkom trvá, než sa danú schopnosť naučia. Na začiatku sú príšerní, a potom sa postupne zlepšujú. Najefektívnejšou časťou učenia sú však začiatky, pretože s troškou snahy sa človek môže výrazne zlepšiť. Po určitej dobe každý dosiahne štádium, kedy je jeho progres ťažší a pomalší.

Josh sa teda rozhodol zistiť, ako dlho trvá, než sa niekto dostane na level, kedy je v danej oblasti celkom dobrý, ale v čo najkratšom možnom čase. Jeho odpoveďou je 20 hodín, pretože presne toľko trvá, než sa niekto naučí z ničoho niečo, nezávisle od toho či sa jedná o nový jazyk alebo kreslenie. 20 hodín predstavuje len 45 minút za deň po dobu jedného mesiaca. Josh zároveň ľuďom dáva návod, ako týchto 20 hodín stráviť čo najefektívnejšie.

 

1 | Rozdeľte si to, čo sa chcete naučiť, na malé časti

Rozhodnite sa presne, čo sa chcete naučiť, a potom si túto aktivitu rozdeľte na malé stráviteľné kúsky. Pretože množstvo, ktoré sa človek chce naučiť, je vlastne viacero malých vecí tvoriacich jeden veľký celok. Čím lepšie si schopnosť rozdelíte na menšie časti, tým lepšie budete vedieť, kam treba nasmerovať vaše učenie, aby ste dosiahli to, čo chcete. Keď praktizujete na začiatok to najdôležitejšie, váš výkon a vaše učenie bude trvať minimálnu dobu s maximálnou efektivitou.

 

2 | Naučte sa opravovať sa

Nájdite si niekoľko zdrojov, napríklad kníh či DVD, ktoré rozprávajú o tom, čo sa chcete naučiť. Avšak nepoužívajte ich na prokrastinovanie, ani na to, aby ste si ich čítali pred tým, než sa skutočne zameriate na učenie sa niečoho nového. Čo sa chcete naučiť je dosť na to, aby ste mohli danú schopnosť využívať v reálnom živote a počas toho sa učiť. Proces učenia sa stane omnoho lepším, keď si uvedomíte sami svoje chyby a snažíte sa ich napraviť.

 

3 | Odstráňte bariéry k praktizovaniu

V živote je množstvo vecí, ako napríklad televízia a internet, ktoré nás vyrušujú a stavajú sa do cesty medzi nás a robenie užitočných vecí. Čím viac ste zvyknutý na mrhanie časom, tým viac vôle si bude vyžadovať, aby ste odstránili zo svojho života rušivé vplyvy a skutočne sa učili.

 

4 | Praktizujte aspoň 20 hodín

Veľa schopností má niečo, čo Josh nazval bariérou frustrácie, kedy sa človek cíti hlúpo, čo nám bráni sadnúť si a niečo urobiť. Avšak, ak sa zaviažete k tomu, že budete danú schopnosť precvičovať minimálne 20 hodín, za túto dobu by ste mali bariéru frustrácie prekonať a získať určité odmeny.

 

Podľa Josha sa môžete na základe týchto štyroch jednoduchých krokov naučiť čokoľvek. Svoju teóriu 20 hodín vyskúšal aj sám na sebe. Nakoľko sa chcel dlho naučiť hrať na ukulele, rozhodol sa svojich 20 hodín venovať hre na tento netradičný nástroj. Na začiatok si musel nástroj kúpiť, naučiť sa vložiť struny a naladiť si ho. Prvé otvorenie knihy s akordami vyzeralo hrôzostrašne, avšak po bližšom pohľade na jednotlivé piesne si uvedomil, že akordy sa v podstate stále opakujú.  A je to rovnaké, ako učenie sa čohokoľvek iného. Sú techniky, ktoré sú dôležité, a budete ich používať stále dookola, rovnako ako akordy na ukulele. Nepotrebujete ich vedieť stovky, stačí vám zopár základných.

Týmto spôsobom sa môžete naučiť základy čohokoľvek. A na týchto základoch môžete ďalej budovať. Pretože najväčšou prekážkou v učení nie je nič intelektuálne, ale je to proces učenia sa, všetky tipy, triky a strach. Na začiatku učenia sa nových vecí je vždy strach. Ale je to normálne. Ak venujete svojich 20 hodín do učenia sa novej aktivity, tento strach z vás opadne.

Zdieľať na facebooku