Tieto zlozvyky vám bránia v šetrení peňazí

Ušetriť každý mesiac zopár eur dokáže každý. Stačí si uvedomiť zlé návyky v našom živote.
Ušetriť každý mesiac zopár eur dokáže každý. Stačí si uvedomiť zlé návyky v našom živote. / Foto: Shutterstock

Väčšina ľudí, ktorí majú prácu, by si mohla ušetriť každý mesiac nejaké peniaze. Často však za to, že nie sme schopní odložiť ani pár eur, môžu zlé návyky. Čoho by sme sa mohli zbaviť, aby na našom účte peniaze začali pribúdať?

 

Máte pocit že napriek tomu že často chodíte do práce, peniaze v skutočnosti nemáte a rozkotúľajú sa skoro po výplate? Ak áno, nie ste v tom sami. Mnoho ľudí sa v súčasnosti cíti rovnako. A pritom neustále treba na niečo šetriť alebo splácať, ako napríklad hypotéku na dom, auto, dovolenku, odkladať si peniaze pre prípad núdze, pri pokazení domáceho spotrebiča, na opravy, na všetky ‘‘čo keby‘‘ situácie.

Niekedy však môžete byť aj sám sebe najhorším nepriateľom, najmä čo sa týka peňazí. Často  robíme veľmi zlé finančné rozhodnutia a nevedome sabotujeme naše plány na našetrenie si väčšieho obnosu peňazí či na dosiahnutie finančných cieľov. Aké zlozvyky nám často bránia, aby sme si vedeli našetriť peniaze?

 

1 | Plytvanie jedlom

Ľudia každodenne plytvajú jedlom bez toho, aby si to uvedomovali. Stačí napríklad, ak sa vám po návrate z práce nechce variť a radšej si objednáte donášku jedla. Alebo už po ceste domov si uvedomíte, ako veľmi vás zmáha únava, a namiesto toho, aby ste voľný čas doma strávili varením, skočíte si kúpiť niečo hotové do potravín. Jedným zo  spôsobov, ako prestať plytvať jedlom, je začať plánovať.  Nastavte si týždenný systém, nakupujte podľa plánu a len to, čo budete potrebovať. Takisto si môžete naplánovať aj dni, kedy budete mať donášku. Snažte sa variť jedlo, ktoré môžete ľahko uskladniť v mrazničke a pokiaľ máte voľné víkendy, využite ich na to, aby ste si navarili jedlo na týždeň dopredu.

Dajte si pozor aj na zbytky jedla. Ak patríte medzi osoby, ktoré neznesú pomyslenie na jedenie toho istého jedla dva dni po sebe, radšej navarte menšiu porciu jedla, ako by ste mali jedlo vyhodiť.

 

2 | Ja si to zaslúžim

Všetci potrebujú z času na čas nejakú odmenu za ťažko vykonanú prácu alebo motiváciu na ďalšie obdobie, či kúpiť si niečo, čo emocionálne povzbudí. Avšak pri odmeňovaní sa by ste mali myslieť aj na to, či je to niečo, čo si môžete dovoliť. Ak sa jedná o dačo, na čo ste si dlhší čas šetrili, alebo to máte naplánované, je to v poriadku, avšak ak nie, porozmýšľajte nad iným spôsobom odmeny. Dajte si pozor aby vybrané odmeny boli v rámci vašich možností.

 

3 | Strata bločkov

Pokiaľ máte živnosť, alebo vám v práci preplácajú určité náklady, dajte si pozor na to, aby ste nestrácali bločky. Nemajte bločky náhodne porozhadzované po kancelárii či doma, pretože takto môžete prísť o značnú sumu peňazí. Rovnako sa vám bločky môžu hodiť pri reklamáciách produktov, ktoré by ste mohli dať opraviť či vymeniť za nové. Ak však nemáte bločky, prichádzate opäť o značné sumy peňazí. Všetko dôležité na jednom mieste.

 

4 | Čakanie na vhodnú dobu na šetrenie

Mnoho ľudí odkladá šetrenia na neskôr. Veď  teraz je predsa tak veľa vecí čo treba zaplatiť či opraviť. Avšak takéto myšlienky sú mylné, pretože aj budúcnosť je plná neistoty a nikdy neviete, čo bude treba zaplatiť a či to nebude horšie. Najmä ak plánujete rozšírenie rodiny či veľkú investíciu. Namiesto výhovoriek sa pokúste pravidelne šetriť aspoň malú sumu na začiatok a každý rok ju postupne zvyšujte.

 

5 | Vyhadzovanie vecí, ktoré sú ako nové

Každý má v súčasnosti doma veľa vecí, ktoré nepoužíva, a pritom sú ako nové. Namiesto toho, aby ste pri každoročnom upratovaní tieto veci vyhodili, radšej ich skúste predať na Bazoši, na Ebayi, v rôznych susedských burzách na Facebooku, či darovať charite. Niekoho tým potešíte a môžete získať extra peniaze.

 

6 | Nakupovanie príslušenstva na nové hobby

Január je obdobím novoročných predsavzatí, z ktorých sa veľa týka športu. A každý chce predsa vyzerať čo najlepšie pri športe a mať čo najlepšie vybavenie. Avšak ak chcete vyskúšať niečo nové, napríklad nový šport, nemusíte hneď investovať do najdrahšej tenisovej rakety alebo lyží na trhu a pustiť sa do skúšobných tréningov. Na začiatku vám stačí požičať si danú vec, alebo kúpiť ju z druhej ruky.  Najmä pokiaľ neviete, ako dlho s danou aktivitou vydržíte.

 

7 | Nakupovanie pre potešenie

Mnoho ľudí nakupuje len tak pre potešenie, avšak často pri nakupovaní minú viac, než bolo v pôvodnom pláne. Skúste si vždy vytvoriť fond na nákupy, ktorý nepresiahnete. Alebo si berte na nákupy len hotovosť a neplaťte kartou. Keď už máte svoj rozpočet na nákupy minutý, našetrite si na ďalšie nákupy.

 

8 | Porovnávanie sa s ostatnými

Pokiaľ nie ste v úplne rovnakej pozícii ako osoba, s ktorou sa porovnáte, neviete, čo si kto môže dovoliť a čo nie. Nepoznáte príjem danej osoby, možno získala nejaké dedičstvo, alebo je za jej míňaním dlhoročné šetrenie, dobrá investícia, alebo dokonca pôžičky.  Nesnažte sa s niekým sa porovnávať, pretože to jednoducho nemá zmysel. Len vy viete, čo si dovoliť môžete a čo nie!

 

 

Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku