Mladá mamička bez prsníka dojíma svet. Motivuje k liečbe rakoviny ďalšie tehotné

Liečba rakoviny počas tehotenstva sa ešte donedávna neodporúčala. Úspešné príklady ako je príbeh Marie Crider, povzbudzujú, že všetko je inak.
Liečba rakoviny počas tehotenstva sa ešte donedávna neodporúčala. Úspešné príklady ako je príbeh Marie Crider, povzbudzujú, že všetko je inak. / Foto: Bonnie Hussey Photography

Príbeh mladej mamičky bez prsníka dojal celý svet. Po narodení svojho dieťaťa zverejnila fotografiu, na ktorej drží svoje práve narodené zdravé dieťa. Je jedným z mnohých dôkazov, že podstúpiť liečbu rakoviny, je dnes možné úspešne a bezpečne aj počas tehotenstva.


Fotografka Bonnie Hussey každý rok zadarmo fotografuje pri pôrode tri ženy. V USA sú tieto fotografie veľmi populárne pretože zachytávajú pôrod, narodenie dieťaťa, ale aj jeho prvé momenty na tomto svete.

V roku roku 2017 bola jednou z týchto žien aj Američanka Maria Crider, 27-ročná mama dvoch detí, ktorej bola v októbri 2016 v jedenástom týždni tehotenstva diagnostikovaná rakovina prsníka.

Vďaka modernej medicíne je však možné bezpečne liečiť rakovinu aj počas tehotenstva, napriek tomu, že v minulosti to odporúčané nebolo práve kvôli nežiaducim účinkom. Deti často prichádzali na svet výrazne predčasne a pociťovali vedľajšie výsledky onkologickej liečby. Dnes to však bezpečné je a vedľajšie účinky sú minimálne.

Tehotenstvo môže ovplyvniť špecifický výber liečby. Maria teda podstúpila liečbu v druhom a treťom trimestri. ,,Bola to emocionálna horská dráha,‘‘ opísala toto obdobie pre Huff Post Maria. Liečba pozostávala z jednostrannej mastektómie, viacerých chemoterapií a 25 rádioterapií.

 

Foto: Bonnie Hussey Photography


Napriek tomu, že liečba bola pre Mariu ťažkým súbojom, po jej absolvovaní porodila svoje tretie dieťa cisárskym rezom v apríli 2017 v riadnom termíne. Počas tehotenstva absolvovala štyri cykly adriamycaminu a cytoxanu, preto narodenie zdravého dieťaťa vnímala ako potvrdenie toho, že jej lekári skutočne vraveli pravdu.

Doktori nastavili kameru aby umožnili matke sledovať pôrod. Napriek tomu, že možnosť dojčenia dieťaťa bola veľmi malá, vzhľadom k predchádzajúcej liečbe, lekársky tím Mariu podporoval, aby to aspoň skúsila.

 

Foto: Bonnie Hussey Photography

 

Maria chcela povzbudiť ďalšie ženy

Maria Crider si fotografie zamilovala na prvý pohľad, pretože fotografka dokázala zachytiť všetky emócie  - stres aj nadšenie pred pôrodom, a radosť, bolesť i úľavu po pôrode.

Bonnie fotografie nikdy nezverejňuje, pretože fotografie robí pre svojich zákazníkov. Ak sa zákazníci rozhodnú svoje fotografie uverejniť, a stanú sa virálnymi, Bonnie to nezaujíma. Jej základným inštinktom bolo Mariu chrániť, avšak Maria chcela svoje fotografie zverejniť. Jej dôvodom pre zverejnenie je podpora pre iné ženy, ktoré sa nachádzajú v rovnakej alebo podobnej situácii. Maria tvrdí že: ,,zdieľanie prinesie vedomie.‘‘ Obidve však dúfajú, že zverejnenie fotografií sa dostane k inej žene, ktoré sa nachádzajú v rovnakej situácii, a že jej to dodá odvahu porozprávať sa so svojimi doktormi a nájsť, čo je správne aj pre matku, aj pre dieťa. Cieľom je uistiť tehotné ženy, že taktiež môžu podstúpiť onkologickú liečbu počas tehotenstva, pretože jej syn Logan a mnohé ďalšie deti sú dôkazom toho, že sa to dá aj po chemoterapii.

Maria Crider našla tiež podporu v príbehoch iných žien a rozhodla sa založiť facebookovú skupinu na podporu tehotných žien s rakovinou, nazvanú ”Kick Ass Cancer Mamas.”

 

Čítajte viac o téme: Pôrod, Tehotenstvo
Zdieľať na facebooku