8 tipov, ktoré vám pomôžu vytrvať vo vašich novoročných predsavzatiach celý rok

Len jedna tretina predsavzatí vydrží ľuďom dlhšie ako prvý mesiac.
Len jedna tretina predsavzatí vydrží ľuďom dlhšie ako prvý mesiac. / Foto: Pexels

Novoročné predsavzatia končia často neúspešne, avšak existuje zopár taktík,ktoré vám pomôžu vytrvať.


Mesiac Január je začiatkom nového roka a zároveň je to mesiac, na začiatku ktorého si mnoho ľudí dáva novoročné predsavzatia. Avšak len jedna tretina predsavzatí vydrží dlhšie než prvý mesiac. Novoročné predsavzatia často končia sklamaním, či sa už jedná o našetrenie väčšieho obnosu peňazí, viac pohybu či cvičenia, zdravšieho stravovania, koniec fajčenia alebo trávenia viac času s rodinou. Nový rok by mal byť novým začiatkom, avšak ako docieliť, aby sa z novoročných predsavzatí nestali len prázdne sľuby sebe samému, a aby ste konečne tento rok zotrvali v tom, čo si zaumienite, a niečo vo svojom živote zmenili?

 

1 | Vytvorte si dobré predsavzatia

Dobré predsavzatie má viacero kritérií. V prvom rade by malo byť jednoduché, pretože z ničoho nič sa vám asi nedarí zmeniť váš život o 180 stupňov.Namiesto toho sa zamerajte na jeden či dva ciele, ktoré vám prídu najdôležitejšie. Nie je jednoduché vybrať si, ktoré predsavzatie je to správne, avšak ak sa neviete rozhodnúť, skúste si vybrať to, ktoré by malo najväčší vplyv na vaše šťastie, zdravie, či pocit naplnenia. Napríklad skončiť s fajčením by vám splnilo viac než len jednu zo spomenutých oblastí. Rozhodne sa riaďte sami sebou, nie tým, čo vám hovorí niekto iný, pretože je to vaše predsavzatie, váš život, a vaše rozhodnutie.

 

2 | Vaše ciele by mali byť realistické

Nesnažte sa mieriť príliš vysoko. Stanoviť si realistický cieľ je však jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. Váš cieľ by mal spĺňať päť jednoduchých kritérií na základe metódy SMART. Mal by byť špecifický, absolútne jasný a konkrétny. Nestačí, ak si poviete, že chcete schudnúť. Povedzte si, koľko chcete schudnúť, pretože vďaka tomu váš cieľ bude aj merateľný. Merateľné však nie je len chudnutie, zmerať môžete čokoľvek. Zapisujte si progres so svojím predsavzatím do diárika, pretože aj ak budete mať chuť vzdať sa, to, že progresujete, vás udrží na ceste k vášmu vysnívanému cieľu. Cieľ by mal byť dosiahnuteľný, preto ak bolo vaším predsavzatím niečo veľké, zamyslite sa nad svojím predsavzatím ešte raz. Je jednoduchšie vytvoriť si z veľkého predsavzatia malé kúsky, ktoré sú ľahšie stráviteľné a ľahšie vydržateľné, ako veľké sústo. Ak je vaším cieľom napríklad zabehnúť maratón v tomto roku, vaším predsavzatím môže byť behať každý deň aspoň 10 kilometrov.  Realistický cieľ je zároveň aj taký, ktorý je relevantný. Dôležité je aj časové ohraničenie. Zamerajte sa na dobré víťazstvá, ktoré vám umožnia vidieť váš progres, pretože vybudovanie si nového zvyku netrvá len týždeň. Avšak časové ohraničenie je kľúčom k dodržaniu vášho cieľa. Pravidelne si svoj cieľ vyhodnocujte, a snažte sa prispôsobiť štádiu, v ktorom sa práve nachádzate.

 

3 | Vytvorte si plán

Nič sa nestane samé od seba, a preto je dôležité, aby ste mali vytvorený plán, ktorý vám pomôže zotrvať. Ak  sa snažíte zmeniť niektorý zo svojich zvykov, rozdeľte si ho na tri časti- podnet, rutina, odmena. Zistite, čo stojí za vaším zlým zvykom, aká je vaša rutina, a čo je vaša odmena. Potom si nájdite spôsob, ako zmeniť svoje správanie, čiže svoju rutinu. Napríklad, ak sa snažíte začať behať, vaším podnetom by mohlo byť to, že sa na to oblečiete.

 

4 | Nevzdávajte sa!

Aj keď to zo začiatku je veľmi ťažké, nevzdávajte sa. Vytrvajte vo svojom pláne celý mesiac, každý deň, bez výnimky. Na vytvorenie zvyku stačí vraj len 18  dní, avšak niekedy to môže trvať aj rok. Je nutné, aby ste tieto dni vydržali bez výhovorky.  Už po prvom mesiaci pôjde všetko jednoduchšie, pretože zvyk bude blízky vám, vášmu telu, ale aj vašej hlave. Ak sa aj náhodou vzdáte, začnite odznova. Veď predsavzatia si môžete dať kedykoľvek, nielen na Nový rok. A takisto ich môžete kedykoľvek v priebehu celého roka aj splniť.

Ak máte vo svojom predsavzatí vytrvať, je nutné, aby ste skutočne chceli zmenu. To, že len chcete vedieť, aké by to bolo, nestačí na to, aby ste zostali motivovaní dlhodobo. Podľa psychológov je nutné, aby vám bola daná zmena blízka a osobná a chceli by ste niečo zmeniť, aj keby ste boli jediná osoba na svete.  Dlhodobá zmena je možná len vtedy, ak myslíte pozitívne a prekážky sú na to, aby sa prekonávali.

 

5 | Nahraďte svoj starý zvyk novým zvykom

Jedným z možných spôsobov, ako dodržať novoročné predsavzatia, je jednoducho vymeniť staré zlé zvyky za nové a dobré zvyky. Je to rovnako, ako s malým dieťaťom, ktoré sa snaží vytvoriť si nové zvyky. Napríklad namiesto toho, aby ste si vždy pri večernom filme dali čipsy, skúste si dať horúci čaj.

 

6 | Odmeňte sa

Je dôležité, aby ste sa za dobre vykonanú prácu, alebo dodržané predsavzatie, vedeli dobre odmeniť. Avšak neodmeňujte sa každý deň, nechajte si to len na výnimočné príležitosti.

 

7 | Zbavte sa zlého vplyvu

Mnohí ľudia vo vašej blízkosti vám budú chcieť pomôcť, avšak nájdu sa aj takí, ktorí vás budú držať späť, či dokonca vás priamo alebo nepriamo navádzať na správanie, proti ktorému sa svojím novoročným predsavzatím snažíte bojovať. Pokiaľ máte pocit, že má na vás niekto zlý vplyv a snaží sa vás navádzať na zlé cestičky, jasne si obhájte svoju pozíciu. Ak na vás aj napriek tomu bude tlačiť, požiadajte ho, aby viac na danú tému s vami nehovoril, alebo ak je to možné, tak sa mu vyhnite.

 

8 | Buďte flexibilný

Je dobré, ak máte cieľ, avšak je nutné, aby váš cieľ bol aspoň ako tak flexibilný. Nedávajte si za cieľ, že pôjdete behať každé druhé ráno, ale to, že pôjdete behať každý druhý deň v ktorejkoľvek hodine. Život je často nevyspitateľný a nikdy neviete, čo príde do cesty vám a vášmu plánu.

Zdieľať na facebooku