Ako byť najlepším priateľom svojho partnera?

Vybudujte si so svojím partnerom nerozlučné a pevné priateľstvo, ktoré prekoná všetky prekážky.
Vybudujte si so svojím partnerom nerozlučné a pevné priateľstvo, ktoré prekoná všetky prekážky. / Foto: Bigstock

Ako si vybudovať s partnerom silné a výnimočné priateľstvo? Také, ktoré vám bude oporou v dobrom aj zlom?

 

Vo výnimočných vzťahoch bývajú partneri aj najlepší kamaráti. Nie je to teda sanmozrejmosť. Partneri majú pred sebou často tajnosti a v niektorých prípadoch svoje životy od seba oddeľujú namiesto toho, aby ich spájali. V živote sú určite chvíľky, kedy je jednoduchšie pokúsiť sa všetkých odpojiť, avšak práve partner či partnerka je osobou, ktorá by vám mala stáť po boku pri riešení obyčajných aj neobyčajných starostí. Je nutné pracovať nielen na romantickom vzťahu, ale aj na tom priateľskom. Nie vždy je však jednoduché nájsť si na to čas pri práci, starostlivosti o rodinu, či renovácii domu. V každodennom zhone sa so svojím partnerom možno rozprávate len o tých najnutnejších veciach, ktoré potrebujú okamžité riešenia a rozhodnutia a nie o vás.

V prípade, že váš partner či partnerka nie sú práve vaším najlepších kamarátom a radi by ste to zmenili, nasledujúce rady sú práve pre  vás.

 

1 | Buďte najväčším fanúšikom vašej polovičky

Určite chcete pre svojho partnera či partnerku len to najlepšie a zároveň chcete, aby boli najlepšou možnou verziou samého seba. Avšak na to, aby to dokázali, potrebujú motiváciu a podporu. A tá môže prísť priamo od vás. Veď čo vám bráni byť jeho či jej najlepšou motiváciou a podporiť vašu polovičku v dosiahnutí stanovených cieľov? Pomôžte jej stať sa tou najlepšou verziou samých seba. Kráčajte s nimi po tejto ceste. Ak je cieľom vzdelanie, pomôže nájsť čas. Ak je to pravidelné venovanie sa cvičeniu, či už nejakému športu, behaniu, alebo posilňovni, pridajte sa. Je nutné, aby ste vo vzťahu boli jeden pre druhého a neustále sa navzájom podporovali.

Ako najlepší priatelia a partneri, samozrejme, chcete to najlepšie pre toho druhého. Ak chcete, aby vaša polovička bola najlepšou možnou verziou samého seba, musí byť silná  zdravá nielen fyzicky, ale najmä mentálne. Mali by ste sa podporovať a navzájom sa viesť k zdravému a vyváženému stravovaniu, aktívnemu pohybu, vzdelávaniu, čítaniu, či rozvoju. Vaším cieľom je predsa svojho partnera podporiť a nie brzdiť mu v jeho rozvoji.

 

2 | Stojte si po boku v dobrom aj v zlom

Jednou z úloh partnera je chrániť toho druhého vo vzťahu, ochraňovať reputáciu toho druhého a stáť si po boku za akýchkoľvek okolností. Predsa len, práve vy ste osobou, ktorá pozná svojho partnera či partnerku najlepšiu, všetky ich dobré či zlé vlastnosti, svetlé aj tmavé momenty. Mali by ste podporovať to dobré v ňom, nezhadzovať svojho partnera na verejnosti, či na sociálnych sieťach, aby ste neupozorňovali zbytočne na jeho nedostatky. Vaša polovička si je určite vedomá svojich nedostatkov a verejné poníženie nemá nikto rád.  Mali by ste byť tou najlojálnejšou osobou v živote vášho partnera.

 

3 | Zdieľajte a počúvajte

Je dôležité, aby ste sa svojej polovičke vedeli otvoriť. Keď spolu trávite čas či sa rozprávate, robte to naplo a nevenujte sa iným veciam. Skúste na chvíľku odložiť mobil, počítač, vypnúť televíziu či odstrániť z dosahu všetko, čo odvádza vašu pozornosť iným smerom, a venujte sa iba jeden druhému.  Vaša polovička nepotrebuje prázdne pritakávanie a nepozornosť, ale zaslúži si vašu plnú pozornosť. Zlepšenie komunikácie medzi vami, viac pozornosti a otvorenosti vám pomôže zlepšiť vaše priateľstvo a vzťah.

 

4 | Uprednostnite svojho partnera pred vami

Je ťažké uprednostniť niekoho iného pred vami. Všetci ľudia majú v sebe sebecké gény. Avšak uprednostňovanie vašej polovičky je jednou z najdôležitejších vecí vo vzťahu. Musíte sa vedieť pre toho druhého obetovať a niekedy sa vzdať toho, čo chcete vy, pre dobro vášho vzťahu.

Nie je však nutné, aby ste neustále robili len to, čo je po vôli vášho partnera. Vo vzťahu by mala byť zdravá rovnováha a harmónia, aby boli obidvaja šťastní. Keď budete vedieť, ako túto harmóniu vytvoriť, váš vzťah sa zlepší a bude ešte silnejší ako doteraz.

 

5 | Trávte spolu čas

Priateľstvo ani vzťah nevybudujete bez toho, aby ste spoločne trávili čas. Plnohodnotný čas. Buďte k sebe navzájom milí, zaujímajte sa o toho druhého, a užívajte si spoločne strávené chvíle, nech za to stoja. Niekedy si vezmite pauzu od každodenného života a starostí, a jednoducho sa zabávajte. Choďte len vy sami dvaja na výlet alebo sa venujte nejakej spoločnej aktivite. Možností je veľa a určite si dokážete nájsť to pravé na utuženie vášho vzťahu.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo, Manželstvo
Zdieľať na facebooku