Prečo tínedžeri pijú alkohol?

Čoraz častejšie sa k alkoholu oddávajú aj deti mladšie ako 18 rokov, v niektorých extrémnych prípadoch aj deti mladšie ako 15 rokov.
Čoraz častejšie sa k alkoholu oddávajú aj deti mladšie ako 18 rokov, v niektorých extrémnych prípadoch aj deti mladšie ako 15 rokov. / Zdroj: Bigstock

Mnohí dospelí holdujú alkoholu. U mladých ľudí slovo víkend predstavuje synonymum slova opíjanie sa, pretože nemajú žiadne povinnosti akonáhle sú preč z práce. Avšak čoraz častejšie sa alkoholu oddávajú aj deti mladšie ako 18 rokov, v niektorých extrémnych prípadoch aj deti mladšie ako 15 rokov. Prečo sa tínedžeri opíjajú?

 

Vplyv okolia

Tínedžeri, ale už aj malé deti, sa správajú tak, ako to vidia u svojho okolia, pretože kopírujú správanie ostatných ľudí. Vidia svojich rodičov nakupovať, variť, ale aj piť či fajčiť. Keď deti získajú už ako malé vzor rodiča, ktorý príde z práce a naleje si pohár vína alebo niečoho tvrdšieho, začne si myslieť, že je to normálna súčasť života, aj keď to tak nie je. Keď sa k tomu pridá fakt, že vďaka rodičovi pijúcemu alkohol má k dispozícii tínedžer alkohol aj doma, má to ešte omnoho jednoduchšie. Výnimku tvoria tínedžeri, ktorí si prešli vďaka rodičovi alkoholikovi traumatizujúcim detstvom. Na dieťa veľmi vplýva aj starší súrodenec, najmä pokiaľ ten už má určité privilégiá.  Ten mladší ich chce automaticky tiež.
Na tínedžerov najviac vplývajú média. Pokiaľ dieťa pravidelne vída v televízii alebo vo videu na youtube, že pitie alkoholu je v pohode, normálne, alebo dokonca cool, je náchylnejšie k jeho konzumovaniu.

 

Vplyv rovesníkov

Tínedžeri často pijú alkohol, pretože to tak vidia u svojich rovesníkov a často to vnímajú ako súčasť normálneho dospievania, čiže niečoho, čo k tomu jednoducho patrí. Tínedžeri sú najľahšie ovplyvniteľní, pretože sa často cítia stratení, nevedia kto sú, a snažia sa to zistiť. Sú omnoho náchylnejší k vplyvu okolia, a alkohol je často cesta, ako ich okruh kamarátov môže začať akceptovať. Najhoršie je, ak má dieťa kamarátov, ktorí ho už priamo či nepriamo nútia k pitiu alkoholu. Ak dieťa povie nie, často to má preň nepríjemné následky ako napríklad posmievanie sa či neakceptovanie.

 

Rebélia

Dôvodom, prečo mnohí tínedžeri pijú, je iba rebélia. Každý si prechádza pubertou inak, niektorí tínedžeri majú miernejšie obdobie, zatiaľ čo niekým iným to dokáže poriadne zatriasť. Záleží od dieťaťa, čo si počas jeho obdobia rebélie vyberie, či to je alkohol, marihuana alebo niečo tvrdšie. Mnohé z toho robia iba preto, že sa chcú cítiť slobodne, nahnevať či strápniť svojich rodičov, alebo ide o kombináciu obidvoch dôvodov. Tínedžer skúša čo môže, čo nemôže, a testuje nielen svoje limity, ale aj limity svojich rodičov a limity pravidiel.

 

Nuda

Tínedžeri sa často nudia a alkohol predstavuje únik z každodennej nudnej reality. Ak má dieťa problém byť samo, alebo rýchlo stratí o čokoľvek záujem, rýchlejšie sa začne nudiť. Alkohol dokáže tínedžerovi poskytnúť niečo, čo môže robiť a spôsob, akým zabiť nudu.  Navyše je to často spôsob, ako si nájsť kamarátov a zapadnúť do partie.

 

Únik z reality

Jedným z najbežnejších dôvodov skrytým za konzumáciou alkoholu u dospelých ľudí je únik z každodennej reality. Ani u tínedžerov to nie je inak. Ak sú tínedžeri nešťastní a nevedia sa zaradiť do bežného života, či nemajú pocit, že niekam patria, alkohol im môže slúžiť na zlepšenie vnímania situácie, pretože v určitom množstve prináša pocit šťastia. Pomáha im lepšie zvládať sociálny, akademický či emočný stres, alebo sa vyrovnať so stresom pri skúškach či testoch. Tínedžeri sú náchylnejší k výkyvom nálady či depresiám a alkohol im pomáha cítiť sa lepšie.

 

Chcú sa cítiť dospelo

Alkohol je niečo, čo patrí k dospeláckemu životu a aj tínedžeri sa chcú cítiť dospelo, veď predsa už sú veľkí. Už viac nie sú deti, a snažia sa podľa toho aj správať. Patrí k tomu aj fajčenie či pitie alkoholu, pretože to vnímajú ako súčasť dospeláckeho života. Ak tínedžer žije v ilúzii, že už je dospelý, myslí si, že môže zvládnuť všetko. Avšak realita je iná, a čokoľvek mu môže pripomenúť, aký mladý ešte je. Tínedžeri však veria že dospelácke zvyky z nich urobia dospelých, nič zlé sa nemôže stať, a veľmi často majú tendenciu podceniť svoju zraniteľnosť.

 

Nedostatok informácií

Ľudia všeobecne majú o alkohole málo, alebo nesprávne informácie. Avšak takmer každý tínedžer má minimálne jedného kamaráta, ktorý tvrdí, že je na alkohol expert. V skutočnosti nevie nič, avšak tvrdí, že pitie alkoholu je bezpečné a riziká spojené s jeho užívaním sú minimálne. Najdôležitejšie je, aby tínedžer mal správne informácie, ktoré môže získať od rodičov.

 

Nezvládajú riešiť problémy

Tínedžeri pijú z rovnakých dôvodov ako dospelí ľudia, a to preto, lebo majú problémy, s ktorými si nedokážu poradiť. Snažia sa vyrovnať sa so stresom a s problémami doma, v škole, s priateľom či priateľkou, alebo s kamarátmi. Pre tínedžerov alkohol predstavuje riešenie problémov. V tom prípade zväčša nie je potrebné vyriešiť problém pitia alkoholu, ale problémy, ktoré k pitiu alkoholu vedú.

 

Vytvoria si závislosť

Najhorším možným dôvodom, prečo tínedžeri pijú alkohol je to, že už sú na ňom závislí. Často začínajú piť s myšlienkou, že niečo také ako závislosť na alkohole  neexistuje a že im sa to predsa nemôže stať. Avšak stať sa to môže komukoľvek. Dieťa by malo vedieť, že doma má milujúcich rodičov, s ktorými sa môže o svojich problémoch porozprávať otvorene. Ak máte pocit, že vaše dieťa trpí závislosťou na alkohole, vyhľadajte pomoc.

Zdieľať na facebooku