Prečo je psychické zdravie rovnako dôležité ako fyzické?

Psychické problémy by sa mali liečiť čím skôr, pretože ovplyvňujú veľkú časť ľudského života.
Psychické problémy by sa mali liečiť čím skôr, pretože ovplyvňujú veľkú časť ľudského života. / Zdroj: Pexels

Na každé narodeniny či meniny si želáme všetko najlepšie, veľa šťastia, zdravia a lásky. Ľudia často myslia na svoje zdravie, avšak vždy keď sa povie zdravie, tak myslia na svoje fyzické zdravie. Pričom to, aby bol človek psychicky zdravý, je rovnako dôležité, ak nie ešte dôležitejšie. Množstvo chorôb má svoj pôvod v tom, ako sa človek cíti psychicky. A ak sa cítime choro, navštívime doktora. Prečo však zanedbávame svoje psychické zdravie, a keď máme pocit že nie je všetko v poriadku, len sa to snažíme ignorovať pokým nie je úplne neskoro? Prečo je vôbec duševné zdravie dôležité?

 

Pschické zdravie je priamo prepojené s fyzickým zdravím

Telo a myseľ sú dokonale prepojené. Ak trpíte psychicky, trpíte aj fyzicky, avšak trpí tým aj vaše najbližšie okolie. Vaši priatelia a rodina sú priamo ovplyvnení tým, ako sa správate, či ste schopný vykonávať aktivity rovnako ako obvykle alebo nie. Viaceré štúdie dodnes potrvdili prepojenie medzi mentálnym a fyzickým zdravím. Ľudia, ktorí trpia fyzickými zdravotnými problémami, až tri krát častejšie navštevujú expertov na mentálne zdravie. Zlé fyzické zdravie môže viesť k mentálnym problémom, avšak rovnako to platí aj naopak. Mentálne problémy môžu ovplyvniť fyzické zdravie človeka, pretože ovplyvňujú napríklad kvalitu spánku či imunitu. Väčšina doktorov sa však tiež sústreďuje len na vyliečenie fyzických problémov a nehľadí na psychické príčiny. Pokiaľ začnete svoje problémy riešiť tam, kde vznikajú, ovplvvníte tým aj svoje fyzické zdravie.

 

Menej napätia v rodine

Mentálne choroby dokážu ovplyvniť vás, celý váš život a vaše najbližšie okolie. Pokiaľ trpíte mentálnou chorobou, tak  vaše deti majú väčšiu pravdepodobnosť toho, že sa stanú obeťou zneužívania, budú zanedbávané alebo budú mať emočné problémy a problémy so správaním. Keďže takéto deti sa nemôžu otočiť na svojich rodičov v prípade potreby, často sa izolujú od svojich priateľov a okolia a nedostávajú sociálnu podporu, ktorú potebujú na to, aby mohli viesť normálny život. Ak má dieťa mentálneho nezdravého rodiča,  nesie si so sebou určité znaky celý život. Mnohokrát sa dôsledky preukážu až počas dospelosti. Avšak nie sú to len deti, ktoré sú týmto ovplyvnené. V rodine zvniká aj finančné napäte, ľudia strácajú prácu a keď sa snažia pomôcť chorému človeku, často aj sami začnú mať psychické problémy. Ak sa človek, ktorý nie je mentálne zdravý lieči, liečiť by sa mala celá rodina.

 

Psychické problémy sú častejšie než si myslíte

Psychickými problémami trpí veľa ľudí, v Amerike dokonca každý štvrtý človek. Avšak len veľmi málo ľudí vyhľadá odbornú pomoc, pretože často sú práve mentálne problémy tie, ktoré majú ľudia problém si priznať, a za ktoré sa hanbia. Čím viac sa bude o mentálnom zdraví hovoriť, tým viac Ľudí bude ochotných priznať si, že majú problém.

 

Fyzické choroby môžu zvýšiť riziko mentálnych chorôb

Už viete, že fyzické choroby sú prepojené s mentálnym zdravím. Avšak existuje množstvo chorôb či fyzických problémov, ktoré môžu zvýšiť riziko mentálnych chorôb. Najviac k mentálnym problémom prispievajú chronické neliečiteľné ochorenia, ako napríklad rakovina. Poranenie hlavy môže zase napríklad viesť k traume. Aj lekári si začínajú čoraz viac uvedomovať tieto prepojenia, avšak stále sa omnoho viac sústredia len na to, čo je ľudskému oku viditeľné.


Čím skôr, tým lepšie

Čím skôr si priznáte, že máte problém, tým lepšie pre vás, rovnako ako s fyzickými chorobami. Čím skôr sa začnete liečiť, tým lepšie výsledky dosiahnete, a dosiahnete ich skôr. Ak vyhľadáte pomoc ešte v rannom štádiu, liečenie vám môže pomôcť kontrolovať smptómy. Liečenie vám taktiež môže pomôcť vyhnúť sa negatívnym efektom symptomom, čiže sa zmenší dopad vašej choroby na váš normálny život.

 

Lepšia produktivita a finančná stabilita

Pokiaľ máte mentálnu chorobu, vymeškáte si z práce alebo zo školy, nezúčastňujete sa na svojom normálnom živote. Pokiaľ svoju mentálnu chorobu neliečite, vaše ekonomické problémy sa rapídne zväčšia.Mnoho ľudí s mentálnymi problémami má problém so splácaním pôžičiek, a v extrémnych prípadoch môžu skončiť až na ulici, kde tvoria až tretinu všetkých ľudí bez domova. Ľudia s mentálnymi problémami majú menší príjem, a zarábajú takmer o polovicu menej, než ľudia s dobrým mentálnym zdravím.

 

Ľudia s mentálnymi chorobami častejšie páchajú trestné činy

Niektoré štúdie tvrdia, že ľudia s neliečenými mentálnymi chorobami sú náchylnejší k páchaniu trestných činov. Táto náchylnosť sa ešte zvyšuje s užívaním alkoholu alebo akútnymi symptómami. Trestné činy sú pritom najčastejšie páchané voči tým najbližším. Avšak rovnako, ako sa zvyšuje ich náchylnosť voči trestným činom, sa zvyšuje aj pravdepodobnosť, že sa stanú obeťami trestných činov v rodine, ako je napríklad kradnutie peňazí. Veľmi často sa môžu stať aj obeťami urážok či vraždy. Najviac v ohrození sú práve ženy trpiace schizofréniou.

 

Mentálne problémy sú zakorenené v DNA

Rovnako, ako DNA predpokladá určité choroby, dokáže predpovedať aj to, či budete trpieť psychickými chorobami alebo nie. Keď sa zaujímate o rodinnú históriu, všimnite si aj to, či sa v rodine nachádzali nejaké mentálne problémy, alebo nie.

 

Dlhší a šťastnejší život

Ľudia s mentálnymi problémami sa dožívajú menšieho veku a majú omnoho vyššiu pravdepodobnosť problémov so srdcom.  Ak sa budete starať o svoje mentálne zdravie, budete žiť dlhšie, ale budete mať aj šťastnejší život.

Zdieľať na facebooku