Spoznajte 9 dôvodov, prečo deti klamú

Deti majú veľa dôvodov na to, aby klamali.
Deti majú veľa dôvodov na to, aby klamali. / Foto: Big Stock

Existuje mnoho dôvodov, prečo deti klamú. Môže ich k tomu viesť vzor dospelého, strach z trestu, zvedavosť vidieť dôsledky svojho konania, ale aj vedomie, že ony vedia pravdu.

Klamstvá tvoria súčasť nášho života. Či už malé lži alebo veľké, všetci klameme. Niekedy je lepšie sa klamstvu vyhnúť a povedať pravdu, avšak niekedy je pravda príliš bolestivá, takže klamstvo postačí. Avšak neklamú len dospelí, klamú aj mnohé deti. Takže, ak máte doma deti a zároveň aj čarovných škriatkov, ktorí potajomky vyjedajú sladkosti, keď sa nikto nepozerá alebo kazia hračky, či špinia čisté oblečenie, tento článok je presne pre vás. Niektoré deti klamú úplne o všetkom a klamú aj vtedy,  keď vedia, že vedia o klamstve. Je prirodzené, že deti experimentujú s  klamstvom, a  na základe výskumu to najhoršie obdobie prichádza vo veku 12 rokov. Deti majú, alebo si aspoň myslia, že majú, veľa dôvodov na to, aby klamali. Aké sú tie najčastejšie dôvody na klamstvo?

 

1. Deti veria svojej fantázii

Deti majú obrovskú fantáziu. Ich predstavivosť funguje neustále. Ak vám povedia, že sú piráti či princezné, povedzte im, že vidíte uvedené postavy  len akože. Oddeľujte svet fantázie od reality, pretože deti v nízkom veku to často nerobia. V reálnom svete predsa detské hračky nerozprávajú, plyšoví macíkovia nestrážia ani nerozprávajú tajomstvá. Ak dieťa po niečom túži, často povie, že to má povolené aj keď to v skutočnosti nemusí byť pravda. Overujte si fakty.

 

2. Nechcú sklamať rodičov

Deti sa dokážu správať empaticky, ak sú k tomu  odmalička vedené. Môžu sa vcítiť do vašej kože a pozorne sledujú to, ako sa cítite. Často klamú práve preto, že svojich rodičov nechcú sklamať a nahnevať. Takže, pokiaľ vedia, že pravda vás zarmúti, radšej povedia drobné klamstvo. Nechcú vás vidieť smutných. Tento dôvod často stojí za klamstvami o školských známkach, úlohách či iných drobnostiach. Ak má dieťa starších súrodencov, ktorí v škole excelujú a ono nie, je možné že vám nebude chcieť prezradiť svoje reálne známky, pretože sa bojí, že z neho budete sklamaní aj keď to tak vôbec nemusí byť. Tento typ lží začína vo veku okolo 6 rokov.

 

3. Trest

Tendencia mnohých ľudí, keď nie je všetko úplne podľa ich predstáv, je danú osobu vytrestať. Inak to nie je ani pri deťoch. Deti vedia, že ak niečo vyvedú, príde trest. Klamstvom sa len snažia trestu vyhnúť a vyzerať lepšie vo vašich očiach. Takže niekto iný kreslí po stenách, špiní čisté oblečenie či rozlieva džús po koberci. Dieťa, ktoré má problémy s matematikou, môže klamať v tom, že si spravilo domáce úlohy. Ak dieťa klame v takejto situácii, nesnažte sa ho konfrontovať, len mu navrhnite, nech vám pomôže  napríklad pri upratovaní.

 

Foto: Big Stock

 

4. Zvedavosť

Deti sú prirodzene zvedavé a chcú vedieť, čo sa stane, ak budú klamať. Klamstvo pre ne predstavuje adrenalín a dobrodružstvo. Deti si vás testujú a chcú vedieť, kde sú vaše hranice pri tolerancii klamstva. Čím viac im to budete zakazovať, tým viac ich to bude lákať. Všetko zakázané automaticky láka viac a pridáva aktivite náboj dobrodružstva.

 

5. Deti chcú niečo získať

Ak dieťa niečo nemôže robiť  pri vás, bude skúšať všetkými možnými a dostupnými prostriedkami, aby danú aktivitu mohlo vykonať, keď pri ňom nebudete. A to aj  za cenu, že si vymyslí klamstvo, že to má povolené. Často vedia, aké to bude mať následky, avšak aj tak ich to láka.

 

6. Hľadajú pozornosť

Ak je niečo, čo majú mnohí ľudia radi, a hlavne deti, tak je to pozornosť. Aj to môže byť jedným z dôvodov, prečo dieťa klame. Deti vyhľadávajú obdiv, pozornosť a uznanie, a to hlavne medzi svojimi rovesníkmi. Takže, ak vaše dieťa v škole spolužiakom tvrdí, že jeho starí rodičia žijú v Amerike a pôjde tam cez leto na prázdniny, aj keď v skutočnosti starí rodičia bývajú vo vedľajšom mestečku, alebo si vymýšľa niečo iné, je to jeden z prípadov hľadania pozornosti. Deti tiež často trpia pocitom menejcennosti, cítia sa opustené a toto je ich spôsob ako zapadnúť a mať kamarátov. Ak klamú aj v rodinnom kruhu, vynucujú si práve vašu pozornosť a lásku.

 

7. Schopnosť vedieť klamať

Ak deti klamú aj pri úplne očividných veciach, ako napríklad základných matematických operáciách či farbách, tak v takomto prípade sa nesnažia nič získať. Hovoria lži preto, lebo môžu alebo preto, že ich  zaujímajú dôsledky a reakcie rodičov. Niektoré štúdie, ktoré skúmali vzťah detí ku klamaniu zistili, že deti s lepšími kognitívnymi schopnosťami klamú častejšie, pretože vedia pravdu a len ňou manipulujú.

 

8. Deti napodobňujú dospelých

Deti kopírujú správanie svojich rodičov a dospelých okolo seba. Takže, ak vidia klamať vás, je pravdepodobné, že začnú klamať aj ony. Ak im poviete, že ste príliš zaneprázdnení na to, aby ste sa s nimi hrali, ale potom vás nájdu, ako nič nerobíte, začnú odzrkadľovať vaše správanie. Deti vidia, že  niektorí dospelí ľudia klamú počas celého dňa. Aj keď väčšina lží môže byť nevinná, malé deti nevedia rozoznať rozdiel vo veľkosti lži a ani jej dôvod. Čím viac lží deti počujú, tým viac ich pokladajú za normálne.

 

9. Účelové klamstvá

Čím je dieťa staršie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že klame vedome, a to za účelom získavania benefitov či s cieľom obrátiť situáciu vo svoj prospech. Pokiaľ má dieťa za zjedenie jedla v škole sľúbenú sladkosť poobede, je možné, že desiatu nezjedlo, ale len tvrdí, že ju zjedlo. Takže, pokiaľ má dieťa sľúbené odmeny za dobré známky, aktívnu participáciu na mimoškolských aktivitách či za upratanie si skrine a opierate sa len o slovo dieťaťa, pretože si myslíte, že  nemá žiadnu motiváciu klamať, nebuďte prekvapení, ak zistíte, že pravda je niekde úplne inde.

Čítajte viac o téme: Klamanie
Zdieľať na facebooku