Anne Lamott: Pravdy o živote

 Anne Lamott tvrdí, že ak sa budete správať priateľsky a láskyplne, budete mať aj láskyplné a priateľské pocity.
Anne Lamott tvrdí, že ak sa budete správať priateľsky a láskyplne, budete mať aj láskyplné a priateľské pocity. / Foto: Big Stock

Anne Lamott je americká spisovateľka, autorka prevažne autobiografických kníh. Napriek tomu, že jej knihy pokrývajú témy ako alkoholizmus, problémy slobodnej matky či kresťanstvo, obsahujú aj svojskú dávku humoru. Medzi jej najznámejšie knihy patrí Bird by Bird: Instructions on Writing and Life či Pán, pomôž mi . Je to kniha  o troch základných modlitbách, ktoré pomôžu prekonať problémy každodenného života.

V apríli 2017 na konferencii TED 2017 Anne vystúpila aj so svojou prednáškou o  pravdách, ktoré sa naučila počas života. Jej zistenia pomáhajú ľuďom vyznať sa v každodennom chaose.

Anne si myslí, že ona a väčšina ľudí, ktorých pozná, sú zmesou šťastného očakávania a strachu. Pár dní pred jej 61. narodeninami sa rozhodla napísať si zoznam toho, čo určite vie, pretože v súčasnej kultúre je málo pravdy.  Napriek tomu, že sa cíti na 47 rokov, už dlhšiu dobu nemá 47 rokov. Skutočná osobnosť človeka žije mimo času a priestoru. Duša človeka nemá vek, napriek tomu, že doklady hovoria niečo iné. Anne si uvedomila, že čeliť pravde je v skutočnosti oslobodzujúcejšie, než sa neustále klamať. Dúfa, že jej zoznam práv pomôže všetkým, ktorí majú pocit, že realita je až príliš ohromujúca. Mnoho ľudí je vydesených z každodennej reality a Anne sa snaží ľuďom priblížiť a povedať im, koľko vecí vlastne nie je ani problémom. Tvrdí, že ak sa budete správať priateľsky a láskyplne, budete mať láskyplné a priateľské pocity.

 

Každá pravda je paradox

Život je drahocenný, neprekonateľne krásny dar. Pre ľudí, ktorí sú už odmalička extrémne citliví, je život veľmi zlý zápas. Život je ťažký a divný, takže si často myslíme, že si z nás len niekto robí srandu. Je naplnený srdcervúcou krásou a sladkosťou, zároveň aj zúfalou chudobou, záplavami, akné a bábätkami. A to všetko dokopy. Nie je to ideálny systém. Dobrá rada však znie:

Všetko bude fungovať, ak sa na chvíľku odpojíte zo systému.

Ak si nepomôžete sami, nikto iný vám nepomôže.

Každý musí určité veci dosiahnuť sám a vďaka svojmu  vnútru. Nepomôžete ani vašim najbližším, nezáleží od toho, ako veľmi by ste chceli. Oni sami si musia nájsť vlastné odpovede na ich otázky, vlastnú cestu. Nemôžete celý život kráčať vedľa svojich detí a chrániť ich od všetkého zlého, musíte ich nechať kráčať vlastnou cestou. Pokiaľ sa jedná o problém niekoho iného aj tak pravdepodobne nemáte odpoveď. Vaša pomoc nie vždy skutočne pomôže, často môže byť toxická. Nesnažte sa pomáhať všetkým okolo vás so všetkým.

 

Každý je svojím spôsobom zlomený

Aj keď to tak možno niekedy vôbec nevyzerá, každý človek so sebou nesie nejaké bremeno. Aj ľudia, ktorí pôsobia úplne vyrovnane, majú s vami spoločného omnoho viac, ako si myslíte. Neporovnávajte sa s inými ľuďmi okolo vás, budete sa cítiť len horšie.

Nemôžete nikomu z nich pomôcť. Je zbytočné snažiť sa niekoho zachrániť. Namiesto záchrany iných, sa zamerajte na seba. To, ako sa budete starať sami o seba, budete vyžarovať aj do vášho okolia. Je to dar pre vás aj vaše okolie. Takto začína svetový mier.

 

Zdroj: Big Stock

Čo hovorí Anne Lamott  o rodine?

Rodiny sú ťažké, ťažšie a najťažšie. Ak ste na rodinnom stretnutí, ktoré sa nevyvíja najlepšie a máte chuť niekomu niečo zlé povedať, pamätajte si, že je zázrak, že sa hocikto z vás už vôbec narodil. Život na Zemi nás ma učiť odpúšťať. Začnete sami sebou a neskôr odpustite aj ostatným. William Blake povedal, že sme tu, aby sme sa naučili vydržať lúče lásky. Rodina je dôležitou súčasťou tohto učenia sa.

 

Čo je milosť?

Tajomstovm milosti je, že Boh miluje všetkých rovnako. Chvíle milosti sú tie, ktoré vás menia, liečia vás, ale aj svet okolo vás.  Milosť presne vie, kde ste, ale nenechá vás na tom istom mieste, kde vás našla. Nevyzerá ako duch. Ale telefón bude zvoniť a vy opäť nájdete svoj zmysel pre humor. Smiech je naozaj sýtená svätosť. Pomáha nám dýchať, vracia nám podstatu našej skutočnej osobnosti. Dodáva nám vieru v život.

 

Boh znamená len dobrotu

Nie je to celé až také strašidelné. Znamená to božskú inteligenciu. Emerson povedal: ,,Najšťastnejší ľudia na Zemi sú tí, ktorí sa učia prirodzené lekcie o uctievaní.‘‘ Môžete sa chytiť včely na spodnej strane pohára bez viečka, pretože sa nepozerá hore, ale len chodí dokola a naráža do sklenných stien. Choďte von, pozerajte sa.

 

A aký má autorka názor na smrť?

Je ťažké zvládnuť situáciu, keď vám zomrú ľudia, bez ktorých si nedokážete predstaviť váš život. Nikdy sa cez tieto straty neprenesiete, ale ani sa cez ne preniesť nemáte. Daná osoba stále žije vo vašom srdci. Ľudia, ktorí vás rozosmejú v najnevhodnejších časoch, vám budú chýbať najviac. Život bez nich je ako nočná mora. Vo vyššom veku si uvedomíte, že smrť je rovnako posvätná ako narodenie. Takmer každá smrť je ľahká a jemná, pokiaľ je človek obklopený tými správnymi ľuďmi.

 


Zdroje :

www.goodreads.com, www.ted.com
Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku