9 dôvodov, prečo sú ľudia úprimní

Aj napriek tomu, že klameme často, existujú viaceré dôvody, ktoré nás vedú k nasledovaniu pravdy a úprimnosti.
Aj napriek tomu, že klameme často, existujú viaceré dôvody, ktoré nás vedú k nasledovaniu pravdy a úprimnosti. / Foto: Pexels

Hovorí sa, že lož má krátke nohy a najlepšie je povedať pravdu. Ľudská tendencia klamať je v niektorých prípadoch veľmi silná. Klamanie je často jednoduchšie než pravda, špeciálne v prípadoch, kedy by sme mohli druhej osobe ublížiť. Často klameme práve preto, aby sme niekoho chránili. Avšak aj napriek tomu, že často  klameme a väčšina z nás omnoho častejšie hovorí lož než pravdu, existujú aj dôvody, ktoré nás motivujú k tomu, aby sme povedali pravdu.

 

1) Reputácia

Ak niekto povie klamstvo, bude už navždy považovaný za klamára. Keď ste boli tínedžer a rodičia odhalili vaše klamstvo, verili vám bezvýhradne aj potom či nie? Nie. Určite máte vo svojom okruhu ľudí niekoho, kto vám zaklamal a odhalili ste to. Zmenil sa váš vzťah či zostal rovnaký? Určite sa zmenil. Stali ste sa viac ostražití a takisto ste danej osobe začali menej dôverovať.  Akonáhle raz prídete o dôveru, už ju naspäť tak ľahko nezískate, nezáleží od toho, koľkokrát sa ospravedlníte.
Avšak, ak budete hovoriť pravdu, ľudia si to zapamätajú. Zapamätajú si, že práve vy ste niekto, kto hovorí pravdu a nie klamstvá.

 

2) Jedno klamstvo vedie k ďalšiemu

Ak poviete jedno klamstvo, takmer okamžite vedie k ďalšiemu. Ak klamete, začnete klamať pri niečom malom, avšak neskôr to povedie k stále väčším a väčším lžiam, až sa do toho úplne zamotáte a nenájdete cestu von z vašich klamstiev. Práve táto predstava je pre množstvo ľudí dostatočne motivujúca na to, aby neklamali.

 

3) Nedokážeme predpovedať následky našich lží

Tak isto, ako ľudia nevedia predpovedať budúcnosť, nevedia predpovedať ani následky svojich skutkov, rečí, ani lží. Nikdy neviete, ako to nakoniec dopadne. Ak poviete klamstvo, môže to dopadnúť buď veľmi dobre, alebo veľmi zle, čo je omnoho pravdepodobnejšie. Mnohí ľudia majú často pocit, ako keby si zlé veci vo svojom živote privolali práve klamstvami.  Keďže nedokážeme povedať, čo sa stane potom, je lepšie neklamať vôbec.

 

4) Strach

Všetky predošlé dôvody by sa dali jednoducho zhrnúť ako strach. Strach z klamstiev, strach z odhalenia, strach z následkov. Avšak, ako sa hovorí, pravda vždy vyjde najavo. Nezáleží od toho, aká je vaša lož premyslená. Vždy sa nájde niekto, kto odhalí pravdu. Či už klamete šéfovi o tom, akí ste chorí a nemôžete prísť do práce, svojim kamarátom, ako sa vám nechce ísť na  kávu, pretože máte rodinné povinnosti avšak v skutočnosti sedíte doma a pozeráte obľúbený film, alebo svojim rodičom, akí ste zaneprázdnení a nemôžete prísť na víkend. Veľmi často sa práve klamári sami prerieknu. A ak aj nie, v dnešnej dobe, kedy všetci žijú na sociálnych sieťach, vždy vyjde všetko najavo. Často nás teda k pravde motivuje strach z odhalenia.

 

5) Pravda je jednoduchšia

Pravda je veľmi často bolestivejšia a škaredá, avšak je omnoho jednoduchšia. Je jednoduchšie povedať pravdu, pretože si pamätáte všetky detaily, ak sa vás na to niekto spätne opýta. Vždy odpoviete rovnako. Avšak ak klamete, lži sa len kopia a kopia. A čím viac ich je, tým  je ľahšie ich odhaliť.

 

6) Chceme ublížiť

Nie je to práve najlepší ani najvhodnejší motivátor k tomu, aby sme povedali pravdu, avšak často ľudia hovoria pravdu práve preto, aby druhému ublížili. Či sa už jedná o priateľský alebo partnerský vzťah, je to nanešťastie bežné. Nezávisle od toho, či hovoríte pravdu vašej kamarátke o tom, ako skvele bolo v piatok večer, keď ona nemohla ísť alebo vášmu partnerovi hovoríte niečo s cieľom ublížiť. Avšak pravda s takýmto cieľom nie je úplná. V extrémnych prípadoch v partnerských vzťahoch ľudia hovoria pravdu len preto, aby vzťah mohli ukončiť.

 

7) Pravda je lepšia

Aj tá najhoršia možná verzia pravdy je lepšia ako tá najlepšia lož. Nezáleží na tom, ako zle niekto zareaguje, ak im niečo poviete. Omnoho viac to zabolí aj ich danú osobu, aj vás, keď zistia, že ste klamali. Lož má vždy omnoho horšie následky ako pravda, častokrát znásobené ešte aj väčším časovým odstupom. Najhoršie je na lži vybudovať život.  V partnerskom vzťahu ľudia zostávajú spolu roky len preto, že nemajú odvahu priznať si pravdu, a pritom by boli omnoho šťastnejší sami alebo s niekým iným.

 

8) Ľudia viac veria vašim radám

Ak hovoríte pravdu, ľudia si to uvedomia, a začnú vám omnoho viac veriť. Začnú veriť vašim názorom a radám, aj napriek tomu, že nie vždy s vami budú súhlasiť. Avšak budú vedieť, že to čo hovoríte, je pravda a ste úprimní. Taktiež budú vedieť, že nemáte žiadne bočné úmysly. A s úprimnosťou zájdete omnoho ďalej ako s klamstvom.

 

9) Pravda je skutočná

Klamstvo je len predstieranie, zatiaľ čo pravda je skutočná. Ak klamete, tak sa neustále, hoci aj podvedome, tvárite, že ste niekto iný, než v skutočnosti ste. Predstierate, že ste iná osoba, s iným životom. Avšak, len ak hovoríte pravdu, môžete byť skutočne sami sebou a voľní. Okrem toho, ste aj lepším človekom. Navyše, pravda môže viesť aj k väčšiemu šťastiu. Ľudia, ktorí neustále klamú, žijú vo veľkej lži a skutočne šťastní nikdy nebudú.

Čítajte viac o téme: Klamanie
Zdieľať na facebooku