Ako bojovať proti stresu podľa Karla Albrechta

Stres nás oslabuje v tom, aby sme dokázali podávať dobrý výkon a sústrediť sa na veci, ktoré potrebujeme. Účinné je, naučiť sa každý typ stresu spracovať.
Stres nás oslabuje v tom, aby sme dokázali podávať dobrý výkon a sústrediť sa na veci, ktoré potrebujeme. Účinné je, naučiť sa každý typ stresu spracovať. / Foto: Bigstock

Stres  je u mnohých z nás každodennou súčasťou nášho života bez ohľadu na pracovnú pozíciu, rodinné zázemie či náročnosť štúdia. Stres nás často ovláda, avšak so správnymi trikmi dokážete svoj stres ovládnuť vy.

V knihe Stress and the manager od Karla Albrechta, konzultanta manažmentu a autora mnohých kníh o business stratégiách a o tom, ako dosiahnuť profesionálne výsledky, možno nájsť množstvo užitočných rád. Je považovaný za experta na kognitívne štýly a rozvoj zručností myslenia. V knihe Stress and the manager definoval štyri najčastejšie typy stresu. Napriek tomu, že kniha je primárne určená pre manažérov, typy stresu sú ľahko aplikovateľné aj na bežných ľudí. Tak ako väčšinu problémov v ľudskom živote, aj stres je možné prekonať. Karl Albrecht vo svojej knihe definoval aj stratégie, ako zvládať konkrétne typy stresu.

 

Čo je to stres?

Stres sa dá definovať ako spôsob, ktorým reagujeme na zmeny vyvolávajúce mentálne alebo fyzické reakcie. Spúšťačom stresu môže byť osoba, vec alebo situácia.

 

Aké typy stresu podľa Albrechta existujú a ako ich prekonať?

Časový stres najčastejšie prežívame, keď sa bojíme o čas, alebo konkrétnejšie o nedostatok času. Človek zažíva časový stres, keď sa bojí množstva vecí, ktoré má vykonať a zároveň má pocit, že nezvládne docieliť alebo vykonať niečo dôležité. Tento druh stresu často vedie k tomu, že človek sa cíti nešťastne, bezmocne a má pocit, že sa chytil do pasce. V našom každodennom živote je tento typ stresu veľmi rozšírený. Typickým príkladom je strach z meškania, napríklad aj z meškania dopravného prostriedku alebo strach z toho, že nestihneme urobiť všetky svoje úlohy do daného termínu.  Ak ste v časovom strese, môže sa stať že vynecháte dôležité kroky, vykonaná úloha je menej kvalitná alebo budete potrebovať dodatočnú pomoc.

Nech sa situácia zdá akokoľvek zlá, časový stres je možné prekonať pomocou rôznych aktivít. Albrecht odporúča v prvom rade vylepšiť zručnosť time-manažmentu a používanie zoznamov úloh, plánovačov alebo akčných plánov, kde si napíšete aké úlohy potrebujete urobiť a ako dlho vám zaberú, čím si dokážete lepšie naplánovať svoj deň. Aby ste dokázali efektívne pracovať, naučte sa určovať si priority, čiže uprednostňovať aktivity, ktoré sú dôležitejšie. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že strávite neadekvátne množstvo času úlohou, ktorá nie je až taká dôležitá, ako sa na prvý pohľad zdá, a potom vám nezostane energia ani chuť na podstatné činnosti. Na toto vám tiež pomôže písanie zoznamov.

Rozdeľte si aktivity na základe takzvaného Eisenhowerovho princípu - dôležité a urgentné, nedôležité a urgentné, nedôležité, ale urgentné a nakoniec nedôležité a neurgentné. Taktiež by ste mali byť proaktívni, vedieť si určiť čas, kedy sa vám najlepšie pracuje a vykonávať tie najdôležitejšie aktivity práve vtedy, kedy dokážete byť najefektívnejší. Zostaňte pánom svojej situácie a nebojte sa povedať nie, keď viete že dačo nezvládnete alebo nestíhate.

 

Predbežný stres je vlastne strachom z budúcnosti. Veľká časť nášho stresu pochádza z aktivít, ktoré sa ešte nestali, pretože často sa cítime neisto v našom osobnom či profesionálnom živote. Tento typ stresu často sprevádza pocit frustrácie a katastrofické scenáre pri pomyslení na budúcnosť.
Predbežný stres je možné prekonať pomocou jednoduchých aktivít. Prvou z nich je pozitívne myslenie, keď premýšľate nad udalosťami, ktoré sa ešte len majú stať. Predstavte si situáciu, z ktorej máte strach s úspešným koncom. Keďže sa jedná o budúce udalosti a najčastejšie sa strach týka nedostatku sebadôvery, máte dostatok času pripraviť sa na to, ako zredukovať možné hrozby alebo si precvičovať situáciu dopredu. Pripravte sa na všetko, čo môže prísť, na všetky dobré aj zlé scenáre. Ak sa bojíte toho, že niečo nezvládnete, naplánujte si úspech. Vytvorte si záložné plány, pokiaľ to je možné. Pokiaľ sa dostatočne pripravíte, nemá vás čo prekvapiť a máte omnoho vyššiu šancu na úspech.

 

Situačný stres zažívame v desivej situácii, nad ktorou nemáme žiadnu kontrolu a cítime sa bezmocne. Veľmi často je to prekvapivá a zároveň konfliktná či nepríjemná situácia, kedy kvôli niečomu prichádzame o svoj status či rešpekt v skupine, napríklad pri urobení veľkej chyby.
V takejto situácii je dôležité kontrolovať svoje emócie,  komunikovať a hľadať riešenie. Zachovajte pokoj a nenechajte sa ovládať hnevom, pretože to by situáciu len zhoršilo. Poznajte svoje slabé stránky a signály, ktoré vaše telo vydáva keď je v strese. Máte chuť schovať sa pred celým svetom alebo nechať sa strhnúť vo víre konfliktu? Nenechajte sa týmito emóciami ovládať. Zostaňte pokojní a očakávajte neočakávateľné. Takmer každá situácia v našom živote je potenciálnym zdrojom stresu, pretože ľudia sú nevyspytateľní a nikdy nevieme, ako zareagujú. Buďte pripravení na všetko, pretože to je vaša jediná možná obrana. Konflikty vznikajú v situácii, kedy ľudia majú rôzne potreby a cítia, že ich potreby sú ohrozené. Naučte sa riešiť konflikty a robiť kompromisy. Uľahčí vám to riešenie problémov.

 

Stres zo stretnutia nastáva, ak vás čaká stretnutie s niekým, s kým by ste sa radšej nestretli z rôznych dôvodov, ako napríklad že dané osoby nemáte radi alebo sa bojíte ich reakcií.  Často tiež nastáva v situáciách, kedy máte pocit že už je kontaktov s ľuďmi na vás príliš veľa. Vysoká miera tohto druhu stresu je u zamestnaní, kde ľudia neustále komunikujú s ľuďmi, ktorí sú nepredvídateľní, ako napríklad u sociálnych pracovníkov.
Stres zo stretnutia môžete ovládnuť tým, že budete zlepšovať svoje schopnosti práce s ľuďmi. Naučte sa chápať ľudí, byť empatickí a vidieť situáciu z ich perspektívy, pokiaľ to je možné. Osoba s ktorou komunikujete, je tiež len človek s vlastnými citmi, emóciami a potrebami.  Zvyšujte si svoju emočnú inteligenciu, čiže svoju schopnosť rozoznať emócie a potreby ľudí naokolo. Pomôže vám to vytvoriť si lepší vzťah s ľuďmi.  Rozoznávajte signály stresu u ľudí, s ktorými komunikujete. Vy môžete mať najlepší deň v živote, ale druhá osoba si práve v tom istom momente môže prechádzať nočnou morou. Nepreceňujte sa a poznajte svoje limity. Nikto z nás nemôže neustále jednať s ostatnými ľuďmi, pretože to je príliš vyčerpávajúce. To, že ste dosiahli svoj limit, spoznáte podľa rôznych znakov, napríklad toho, že zostanete voči ostatným chladnejší alebo neosobní. Ak sa vám to stane, dajte si prestávku. Choďte na prechádzku alebo robte čokoľvek, čo vás znova nakopne a pomôže vám získať stratenú rovnováhu.

Stres môže byť často aj predchodcom úplného vyhorenia. Dávajte si pozor na to, ako pracujete. Ak pochopíte ako fungujú tieto typy stresu, dokážete si zlepšiť život a interakciu s ľuďmi okolo vás. Avšak ak máte pocit, že stres je príliš veľký a nedokážete ho zvládnuť, vyhľadajte odbornú pomoc.

Zdieľať na facebooku