Ako sa odnaučiť zbytočne míňať peniaze?

Mnohé z našich pravidelných výdavkov sú často zbytočné a veľmi jednoducho sa dajú obmedziť.
Mnohé z našich pravidelných výdavkov sú často zbytočné a veľmi jednoducho sa dajú obmedziť. / Foto: Pexels

Máte pocit že väčšinu vášho života strávite v práci, no aj tak vám po zaplatení všetkých nevyhnutných výdavkov veľa v peňaženke nezostáva? Príde vám nemožné našetriť si na dovolenku alebo novú práčku? My, ľudia, každodenne míňame obrovské množstvo peňazí. Avšak, aj keď máme pocit, že máme málo, aj z toho mála sa dá dačo ušetriť, pokiaľ si vybudujete správne návyky, ktoré vám s vaším šetrením  pomôžu.

 

Sledujte, kde míňate peniaze

V prvom rade by ste mali mať prehľad o vašich príjmoch a výdavkoch. Pokiaľ o tom, ako a kde míňate nepremýšľate, ľahko miniete všetko, čo máte alebo aj viac, než si môžete reálne dovoliť. Na začiatok je dobré mať prehľad v účtoch. Neskôr k tomu pridajte aj ostatné výdavky. Sledujte, koľko miniete mesačne na jedlo, zábavu, oblečenie. Možno to je omnoho viac, ako si myslíte. Na internete je možné nájsť aj množstvo aplikácií, ktoré vám pomôžu nestratiť sa vo vašich výdavkoch. Jednou z takýchto aplikácií je aj Spendee. Pokiaľ platíte kartou, svoje výdavky si môžete skontrolovať na internet bankingu niektorých slovenských bánk.

 

Plánujte a buďte zorganizovaní

Keď už viete, kde míňate najviac a možno veľakrát aj zbytočne, využite plánovanie. Pred vstupom do obchodu si vytvorte týždenný plán, toho čo budete jesť a čo potrebujete. Bezcieľne potulovanie sa uličkami vedie k tomu, že nakúpite aj to, čo nechcete a nepotrebujete, alebo nikdy nezjete. Zorganizujte si svoj život. Ak budete neustále strácať aj malé veci, ako napríklad nabíjačky do telefónov, vaše výdavky na elektroniku a príslušenstvo sa podstatne zvýšia, no nemuseli by.

 

Plaťte v hotovosti

Pokiaľ je to možné, plaťte v hotovosti. Platenie kartou je síce pohodlnejšie, avšak pokiaľ peniaze nedržíte v ruke, nemáte pocit že sú reálne a nedokážete si to ľahko odsledovať, koľko míňate. Nie je totiž nič horšie, ako vidieť peniaze z vašej peňaženky ubúdať. Predtým, než idete do obchodu, radšej si vyberajte hotovosť. Tejto problematike sa venovali aj viaceré výskumy, ktoré dokázali, že ak platíte kartou, máte tendenciu viac míňať.

 

Najedzte sa predtým, než idete do obchodu

Veľmi často chodíme nakupovať práve vtedy, keď sme hladní. Avšak to je veľká chyba. Keď ste hladní, máte tendenciu nakúpiť všetko, čo vidíte a odniesť si z obchodu oveľa viac, ako ste pôvodne plánovali. Hlad motivuje ľudí konzumovať jedlo a nakúpiť viac nielen jedla, ale aj produktov, ktoré nie sú určené na konzumáciu. Podľa výskumu publikovanom v PNAS hladní ľudia v obchodoch minú až o 60 percent viac ako ľudia, ktorí sa pred vstupom do obchodu najedia. Nechoďte do obchodu príliš často. Urobte si jeden veľký nákup na celý týždeň. Každodenné nakupovanie pred tým, než niečo potrebujete, nie je najlepším riešením. Okrem toho, že konzumuje čas, môžete nakúpiť aj zbytočnosti, ktoré nepotrebujete. Keď už ste v obchode a je to možné, využívajte zľavy na produkty, ktoré používate a nakúpte si aj viac do zásoby.

 

Pozývajte priateľov k sebe

Namiesto spoločných káv v meste každý druhý deň alebo spoločných obedov, pozvite svojich priateľov k sebe domov a dajte si kávu doma alebo spoločné jedlo. Jedlo, uvarené doma, je finančne menej náročné ako jedlo v reštaurácii. Navyše si môžete užiť aj viac zábavy spoločným varením alebo poprípade nakupovaním. Namiesto spoločných káv v meste alebo večerov pri pive s kamarátmi zostaňte spolu s nimi doma. Nielenže sa budete cítiť uvoľnenejšie, ale aj káva uvarená doma vás vyjde lacnejšie. To isté platí o alkohole.

 

Prestaňte zbierať

Zistili ste, že míňate príliš veľké množstvo peňazí na oblečenie, doplnky, alebo veci, ktoré nepotrebujete ale chcete? Nezbierajte veci, kupujte si reálne len to, čo potrebujete. Snažte sa uvedomiť si tento fakt, keď budete najbližšie držať v obchode nový módny kúsok. Možno vás teší mať v skrini desať modrých tričiek, ktoré sa líšia len odtieňom modrej, ale pokiaľ sa od vás modré tričko nevyžaduje v práci, je to zbytočné a určite to nevyužijete. Nakupujte len to, čo reálne potrebujete a budete používať. Dokážete tým ušetriť množstvo peňazí, ktoré môžete využiť na niečo iné.

 

Dávajte pozor na to, čo jete a pijete

Jedlo je nevyhnutným výdavkom každého z nás, avšak zatiaľ, čo niekto minie týždenne na jedlo 80 eur, iní ľudia minú len 20. Skúste zredukovať svoje výdavky, pokiaľ je to možné. Každý deň začnite raňajkami, pretože potom nebudete hladní a nebudete mať tendenciu kúpiť si niečo rýchle na zahryznutie v obchode. Noste si do práce vlastné obedy namiesto toho, aby ste chodili každý deň do reštaurácie. Určite je pohodlnejšie ísť do reštaurácie, no doma uvarené jedlo chutí lepšie a ešte aj ušetríte peniaze.  Ak máte tendenciu veľa jedla vyhadzovať, radšej ho dajte do mrazničky a zjedzte o pár dní neskôr. Čo sa týka pitia, skúste sladené nápoje nahradiť vodou. Ak je to pre vás príliš drastické, vodou a sirupom. Určite vás to vyjde lacnejšie ako kupovať si pravidelne sladené nápoje. 

 

Expiračná doba nie je zákon

Nie všetko, čo má určenú záručnú dobu, sa musí nutne do tohto dátumu aj pokaziť, najmä pokiaľ ho skladujete v správnych podmienkach. Či je jedlo pokazené dokážete väčšinou určiť podľa zápachu, čudného tvaru alebo zmeny textúry. Napríklad také rajčiny vám určite vydržia dlhšie a neotvorené balenie múky alebo cereálií či cestovín sa tiež nepokazí deň po záručnej dobe.

 

Ak máte deti, skúste ich zabaviť doma

Väčšinu detí, hlavne malých, dokážete zabaviť aj doma bez veľkých finančných nákladov. Zapojte ich do finančne nenáročných aktivít, naučte ich starať sa o rastliny v záhrade, o domáce zvieratko, veďte ich k nejakému športu, napríklad bicyklovaniu. Deti, hlavne tie malé, nepotrebujú výlety na rôzne pamiatky počas každého víkendu. Deti nepotrebujú všetky vaše peniaze, ale váš čas.

Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku