9 tipov, ako sa zrelaxovať cez víkend a pripraviť sa na týždeň

Zatiaľ čo pracovné dni sú plné aktivít a zhonu, víkendové dni by mali byť voľnejšie. Mali by byť časom, kedy si doplníte stratenú energiu.
Zatiaľ čo pracovné dni sú plné aktivít a zhonu, víkendové dni by mali byť voľnejšie. Mali by byť časom, kedy si doplníte stratenú energiu. / Foto: Shutterstock

Víkend je pre väčšinu z nás jedinou časťou týždňa, ktorá je aspoň ako tak voľná. Cez týždeň sa väčšinou ráno zobudíte a idete do práce, alebo vám všetky vaše povinnosti uplynú tak rýchlo, že si ani nevšimnete kedy, a už je večer.  Práve víkend je priestorom na to, aby ste si oddýchli, zrelaxovali sa a nabrali sily do ďalšieho týždňa. No ako na to?

1. Strávte čas offline

V posledných rokoch je väčšina z nás veľmi často online. Tí, čo majú internet v mobile ho dokonca nikdy nevypínajú, takže sú pripojení 24 hodín denne. Nerobte to. Cez víkend sa aj tak toho až tak veľa zaujímavého nedeje, takže toho až tak veľa nezmeškáte. Odpojte sa od siete, nekontrolujte si e-maily. Vyhraďte si čas, kedy budete na facebooku. Určite nechcete stráviť celý víkend bezcieľnym prezeraním statusov a videí s mačiatkami, keď môžete namiesto toho stráviť váš čas zmysluplnejšie. Byť offline je vlastne celkom príjemné a určite si to dokážete užiť aj vy.

2. Strávte čas so svojou rodinou a kamarátmi

Počas týždňa je jednoduché stratiť sa vo všetkých vašich povinnostiach a v tom, čo je treba urobiť. Víkend je preto jediný čas počas týždňa, kedy máte dostatok voľného času na to, aby ste sa venovali svojej rodine a priateľom.  Naplánujte si spoločné aktivity popredu. Choďte na rodinný výlet na bicykloch, púšťať šarkana spolu s ďetmi alebo do kina. Vymyslite si spoločný výlet na celý deň. Na Slovensku je mnoho krásnych vecí, ktoré stoja za návštevu. Čas strávený s rodinou vás urobí štastnejšími a povedie k zníženej hladine stresu.  Choďte s kamarátmi na bowling alebo sa len tak stretnite. Robte to, na čo počas týždňa nemáte čas.


3. Urobte si čas sami pre seba

Nebojte sa povedať nie ostatným a vyhraďte si aspoň zopár minút denne sami pre seba, kedy budete robiť to čo chcete vy vtedy, kedy chcete. Počas tejto chvíle sa nezaťažujte ostatnými, pretože toto je čas pre vás. Nemôžete stále pracovať ani sa niečomu venovať. Vezmite si prestávku a strávte čas podľa vás. Budete sa cítiť omnoho lepšie a uvoľnenejšie.

 

4. Dodržiavajte rozvrh, aký máte počas týždňa

Robert Iger, generálny riaditeľ spoločnosti Disney , vstáva každý deň o 4:30 ráno, nezávisle od toho, či je pracovný deň alebo víkend. Ak vstávate každý deň počas týždňa o šiestej ráno, nevstávajte v sobotu a v nedeľu o deviatej. Možno je príjemné zostať pod perinou celé doobedie, ale je lepšie ak vstanete v normálnu dobu z dvoch jednoduchých dôvodov. Po prvé, stihnete toho počas dňa omnoho viac- či už prečítať viac stránok z knihy, pozrieť viac filmov alebo stretnúť viac ľudí. Potom vám aj víkend omnoho rýchlejšie ujde a budete mať pocit, že vás viac naplňuje. Druhý dôvod je váš denný režim. Nie je žiadnym tajomstvom, že telo človeka sa adaptuje. Ak ste zvyknutý vstávať každý deň skoro ráno, a potom cez víkend vstanete neskôr, celý váš denný režim bude rozhádzaný, môžete sa cítiť ešte viac unavený, ale hlavne vám to môže spôsobiť problémy v pondelok ráno. Aj za dva dni si môžete zvyknúť na neskoršie vstávanie.

5. Buďte aktívni

Venujte sa nejakému športu, pokiaľ to je možné. Nájdite si aktivitu, ktorú budete robiť pravidelne. Skúste začať behávať alebo chodiť pravidelne na bycikle, korčule, alebo plávať. Čokoľvek, čo vás baví. Pohyb je spojený s tvorbou hormónov šťastia- endorfínov, ktoré sa počas neho vyplavujú. Okrem toho že sa budete cítiť šťastnejší, vaše telo sa vám poďakuje. Vaša myseľ sa tiež počas pohybovej aktivity zrelaxuje a v konečnom dôsledku vám to zvýši vašu produktivitu počas pracovného týždňa.

6. Venujte sa svojim záľubám

Počas  víkendu sa venujte tomu, čo máte radi. Takisto to robia aj známi ľudia. Warren Buffet vo voľnom čase hrá rád na ukulele. George W. Bush rád kreslil. Vaše záľuby vám pomôžu odbúrať stres, ktorý sa vo vás nahromadí počas celého týždňa.  Čítajte knihy, na ktoré inak nemáte čas. Venujte sa záhradníčeniu, pokiaľ to je to, čo vás napĺňa.  Alebo skúste niečo, čo ste nikdy nerobili, napríklad kreslenie, alebo začnite chodiť do múzea. Dobrovoľníctvo je tiež skvelým spôsobom, ako stráviť sobotné popoludnie. Vďaka dobrovľníctvu si uvedomíte, ako ste na tom vlastne dobre, pretože mnohí nemajú ani to, čo máte vy.  Nemáte o čo prísť, zanechá to vo vás dobrý pocit a budete sa cítiť omnoho lepšie z pocitu dobre vykonanej veci.

7. Oddýchnite si

Keď sa v sobotu ráno zobudíte, máte mnoho hodín do konca víkendu. Využite na relax a na aktivity, ktoré vás bavia a napĺňajú. V nedeľu poobede už má mnoho ľudí pocit že víkend končí, takže ich nálada upadá spolu s pribúdajúcimi hodinami. Nebuďte jedným z tých ľudí. Aj v nedeľu o štvrtej poobede máte ešte mnoho času predtým, než pôjdete do postele. Využite hodiny, ktoré máte, a robte niečo zábavné.  Nestrávte ich nariekaním z toho, že víkend končí.

8. Naplánujte si nasledujúci deň

Pondelok je vždy strašiak, no už viac strašiakom byť nemusí. Naplánujte si ešte počas víkendu, čo budete v pondelok robiť, kam musíte ísť, čo treba nakúpiť.  Možno si nechcete kaziť víkend myslením na pondelok, ale on príde, nech robíte čokoľvek. Ak si dopredu naplánujete čo vás čaká, tak vás v pondelok nič neprekvapí. Váš týždeň začne omnoho lepšie ako zvyčajne a bude omnoho produktívnejší.

9. Nenechávajte si všetko upratovanie na víkend

Sobota je typický deň na upratovanie. Avšak nenechávajte si všetky domáce práce na sobotu, lebo sa toho nahromadí veľa a potom to nezvládnete. Radšej robte domáce práce počas týždňa, aspoň po kúskoch, aj keď  je ťažké nájsť si na to čas popritom všetkom, čo sa od vás očakáva. Cez víkend budete mať potom omnoho viac volného času na to, čo chcete robiť, namiesto toho, aby ste robili iba to, čo musíte.

Zdieľať na facebooku