Ako na nás vplývajú farby?

Ak vieme, ako nás ovplyvňujú farby, môžeme sa cítiť každý deň oveľa vyrovnanejšie.
Ak vieme, ako nás ovplyvňujú farby, môžeme sa cítiť každý deň oveľa vyrovnanejšie. / Foto: Pexels

Každá farba vplýva na nás inak. Ak poznáme ich vplyv, dokážeme ovplyvniť nielen našu emočnú pohodu, ale môžeme si zmierniť aj migrénu či znížiť krvný tlak.

 

Už od nepamäti je nám známy fakt, že farby majú na našu psychiku veľký vplyv. Výskumom, ako na nás vplývajú farby sa zaoberala Angela Wright, ktorá vytvorila teóriu Colour Affects, popisujúcu vplyv farieb na psychiku. Zistila, že farby sa delia na 4 skupiny- červená, modrá, žltá a zelená. Podľa toho, k akým farbám ľudia inklinujú, je ich možné zaradiť do štyroch skupín. Všetci ľudia v jednej skupine majú spoločné psychologické črty. Každá farba je však iná, a preto aj inak vplýva na človeka.

 

Ako pôsobia jednotlivé farby na ľudskú psychiku?

Farby ovplyvňujú naše pocity a človek vníma farebné vibrácie celým telom. Poznáme 11 základných farieb, avšak človek dokáže voľným okom rozoznať až 2000 farieb. Farby ako červená, oranžová, a žltá sú teplé farby a stimulujú nás. Priťahujú na seba viac pozornosti, avšak príliš veľa teplých farieb môže vyvolať hnev, strach alebo agresiu. Modrá, zelená a purpurová sú studené farby a pôsobia upokojujúco, avšak zároveň aj chladne a neosobne.

 

Žltá farba je farbou emócií. Pôsobí na nás veľmi príjemne a prináša so sebou pozitívne pocity ako optimizmus, priateľskosť, emočnú silu, sebadôveru a kreativitu. Je to tiež farba slnka, podporuje koncentráciu a charakterizuje pocit slobody, nádeje, energie a humor. Má pozitívny účinok na náladu človeka a nervový systém. Ovplyvňuje dýchacie ústrojenstvo, zvyšuje krvný tlak, rýchlosť dýchania a zrýchľuje pulz. Ak je jej veľa, prináša pocit strachu, obavy, depresie a emočnú krehkosť, môže viesť až k samovraždám.

 

Oranžová farba pôsobí príjemne a prináša so sebou pocit bezpečnosti, zábavy, pohodlia, tepla a hojnosti. Podobne ako žltá, tiež symbolizuje slnko a chutné citrusové plody. Je to veselá farba a pomáha prekonávať únavu alebo depresie. Vyjadruje teplo, srdečnosť a povzbudzuje chuť do jedla.  Pozitívne vplýva na pankreas, pľúca, slezinu a činnosť srdca. Taktiež zrýchľuje trávenie a ustaľuje emócie. Príliš veľa oranžovej môže spôsobiť frustráciu, frivolitu, dáva dojem povrchnosti a nedostatku intelektuálnych hodnôt.

 

Červená farba je farbou fyzickej stimulácie, odvahy, vzrušenia, sily a tepla.  Je to optimistická a energetická farba, púta pozornosť,  zvyšuje túžbu a preto je často využívaná hlavne v marketingu.  Predstavuje luxus a eleganciu. Má na ľudí aj fyzický vplyv, zvyšuje pulz, tlak, krvný obeh, vylučovanie adrenalínu či činnosť pečene. Tiež môže prehlbovať dýchanie a zväčšuje svalovú hmotu. Vo veľkom množstve pôsobí agresívne a vyvoláva strach, rozrušenie. Taktiež môže spôsobovať bolesti hlavy.

 

Ružová farba sa vníma ako ženská farba, aj keď spolu s červenou až do 20-tych rokov minulého storočia boli vnímané ako farby mužov. Pôsobí podobne ako červená, spôsobuje psychickú vyrovnanosť, pozitívne vplýva na teplo, ženskosť, lásku a sexualitu.  Reprezentuje ženský princíp a prežitie ľudstva. Prílišné používanie ružovej je fyzicky vyčerpávajúce, spôsobuje útlm a emočnú klaustrofóbiu.

 

Fialová je farbou harmónie. Uvoľňuje napätie, je farbou kreativity, bohatstva a víťazstva. Pôsobí luxusne, kvalitne a autenticky.  Je to introvertná farba, podporuje meditáciu a smerovanie vedomia do vyššieho stupňa myslenia.  Keďže je zmesou modrej a červenej, pôsobí tajomne. Ak je jej príliš veľa, pôsobí lacno a spôsobuje útlak a podriadenosť.

 

Modrá farba symbolizuje bohatstvo, úprimnosť, komunikáciu, pocit bezpečia, inteligenciu, pokoj a logiku. Je to farba intelektu a má upokojujúci účinok. Považuje sa za najľadovejšiu farbu a môže symbolizovať aj chlad. Jej vplyv je rozdielny vo farbených variáciách- svetlomodrá vyvoláva príjemné pocity, upokojuje a napomáha koncentrácii. Tmavomodrá pôsobí chladne a stimuluje jasné myslenie.  Upokojuje  srdečný tep, znižuje rýchlosť dýchania, je farbou pokoja a odpočinku. Môže pôsobiť aj negatívne, okrem chladu môže pôsobiť nepriateľsky a bez emócií.

 

Zelená farba je najjednoduchšia farba na zachytenie ľudským okom. Je to farba zdravia a prírody. Navodzuje rovnováhu, harmóniu, povzbudenie, pôsobí oddychovo.  Upokojuje nervový systém, je účinná pri vyčerpanosti, hystérii alebo zmierňovaní migrén. Znižuje krvný tlak a pôsobí vyrovnane. Nesprávne použitie zelenej pôsobí nevýrazne a môže naznačovať stagnáciu.

 

Hnedá farba pôsobí seriózne a teplo. Je to farba prírody, spoľahlivosti, podpory, stability a zemitosti. Vytvára pocit bezpečia a domova.  Je to teplá farba. Je tvorená z červenej, žltej a čiernej farby, avšak pôsobí mäkšie a teplejšie ako čierna farba. Je to spoľahlivá farba. Môže pôsobiť aj negatívne, kedy ovplyvňuje nedostatok humoru alebo spôsobuje ťažobu. Tiež môže pôsobiť aj nekultivovane.

 

Sivá farba je psychologicky neutrálna. Je nevýrazná, môže pôsobiť nerozhodne alebo smutne. Je to deprimujúca farba a utlmuje ostatné farby. Ak je jej veľa, spôsobuje nedostatok sebavedomia a strach prejaviť sa. Môže spôsobiť depresie a nedostatok energie.

 

Čierna farba sa spája s tajomstvom, smútkom a zlom, avšak je to zároveň aj farba elegantná a vznešená. Pri správnom použití pôsobí pozitívne, sofistikovane, luxusne, bezpečne, efektívne a emočne stabilne. Podvedome je vnímaná ako ťažká farba. Vzbudzuje autoritu, moc, serióznosť a rešpekt. Absorbuje všetky farby a vytvára ochranné bariéry.  Zahaľuje osobnosť, avšak značí aj jasnosť bez kompromisov. Pôsobí hrozivo, pri nesprávnom použití aj negatívne a môže priniesť pocity chladu, útlaku, hrozby a ťažoby.

 

Biela farba je farbou jasnosti a väčšinou na ňu reagujeme pozitívne.  Symbolizuje čistotu, nevinnosť a chlad, ale aj nový začiatok a narodenie.  Biela pôsobí hygienicky, sterilne, jednoducho a efektívne. Príliš veľa bielej prináša chlad, nepriateľstvo a pôsobí elitárne. Často sa využíva v bytovom dizajne, avšak môže pôsobiť nudne a fádne. Odráža celé farebné spektrum a vytvára bariéry, rovnako ako čierna farba. Vizuálne má negatívny efekt na niektoré farby, teplé farby pri nej pôsobia až príliš krikľavo.

Zdieľať na facebooku