Ako zanechať skvelý prvý dojem?

Každý z nás chce vedieť, ako zapôsobiť. Čo spôsobuje ten rozdiel, že niekto na prvom stretnutí zahviezdi a iný zostane po svojom odchode navždy zabudnutý?
Každý z nás chce vedieť, ako zapôsobiť. Čo spôsobuje ten rozdiel, že niekto na prvom stretnutí zahviezdi a iný zostane po svojom odchode navždy zabudnutý? / Foto: Shutterstock

,,Nikdy nedostaneš druhú šancu zanechať prvý dojem,‘‘ hovorí jeden z najznámejších citátov. Štúdia o prvom dojme hovorí, že na základe prvého dojmu si jeden človek o druhom vytvorí názor, ktorý sa veľmi ťažko mení. A stačí na to len desatina sekundy. Názor si ľudia vytvoria na základe výrazu tváre, hovoreného slova, ale hlavne podľa reči tela. Na základe prieskumov práve reč tela tvorí až 58% z celkovej správy, ktorú chceme odkomunikovať. Slová, ktoré hovoríme, tvoria len 7%. Zvyšných 35% je tvorených tónom hlasu, a intonáciou. Nie je teda až také dôležité čo chceme povedať, ale to, ako to povieme a čo hovoríme rečou tela. Rovnako to platí aj pri prvom dojme. Najväčšia časť je tvorená tým, čo hovorí naše telo.

 

Ako teda zanechať skvelý prvý dojem?

1. Dbajte o svoj výzor

To, ako vyzeráme, tvorí podstatnú čas prvého dojmu. Na pracovný pohovor neprídete v teplákoch. Na dôležitý pracovný míting tiež nie. Ani do obchodu nejdete v tričku, ktoré je viditeľne špinavé. U žien veľa prezradí aj výber šperkov, účes a kabelka. U obidvoch pohlaví sú veľmi dôležité aj topánky, práve na tie sa podvedome pozerá veľmi veľa ľudí, ktorých stretávame. Oblečenie a celkový výzor by mali byť prispôsobené situácii, v ktorej sa nachádzate. Pokiaľ sa snažíte zanechať skvelý prvý dojem na rande, neoblečiete si tričko ktoré máte v skrini už roky a dávno stratilo farbu. Ak sa jedná o pracovný pohovor, tiež sa prispôsobíte danému prostrediu. Veľmi dôležité je, aby ste sa cítili príjemne. Pokiaľ nie, bude to na vás vidieť. Rozhodne to neprispeje k dobrému prvému dojmu.

 

2. Nemeškajte

Pokiaľ máte niekoho stretnúť po prvý krát, nie je dobré meškať. Meškanie, z akéhokoľvek dôvodu, môže veľmi negatívne ovplyniť zvyšok stretnutia a vytvoriť dojem, že ste ľahkovážna osoba, neschopná prísť načas. Radšej si naplánujte príchod skôr, v prípade nečakaných dopravných situácií. Pokiaľ vždy všade meškáte, skúste sa prekonať. Predstavte si, že by ste boli v opačnej situácii a mali by ste stretnúť niekoho, kto mešká. Chceli by ste danú osobu vôbec stretnúť, keby mešká viac ako 5 minút?

 

3. Darujte úsmev

S úsmevom ide život ľahšie. Pokiaľ sa pri prvom stretnutí usmievate, máte omnoho väčšiu šancu zanechať dobrý dojem. Úsmev pôsobí uvoľnene, láme ľady a budete sa cítiť lepšie. Zároveň pôsobíte omnoho priateľskejšie, otvorenejšie a aj sa cítite sebavedomejšie.

 

4. Podávajte ruky

Podanie rúk patrí medzi základy komunikácie. Ak sa zoznamuje s novou osobou, veľmi často si podávame ruky. Na stisku záleží. Ak je stisk príliš silný, pôsobíte až príliš sebaisto. Ak je slabý, pôsobíte, ako keby vám na danej osobe vôbec nezáležalo. Ak máte spotené ruky, pôsobíte nervózne. Stisk nesmie byť silný, slabý ani vlhký. Nesmie pôsobiť nadradene ani podradene. Musí byť tak akurát.

 

5. Pokiaľ to situácia dovoľuje, používajte krstné mená

Všetci ľudia radi počujú svoje vlastné mená. Vďaka tomu sa cítime jedinečne, máme pocit, že sa nám dostáva viac pozornosti a že sa nám daná osoba vlastne venuje. Zároveň nás to núti viac vnímať, akým smerom sa rozhovor uberá. Pokiaľ si niekto zapamätá naše meno, máme pocit že sme pre neho dostatočne dôležitý, otvára nás to smerom k ľuďom a ľahšie sa nám potom nadväzujú ďalšie konverzácie.

 

6. Buďte sami sebou

Ak sa aj cítite nervózne pred začiatkom, uvedomte si, že druhá osoba je na tom pradvepodobne veľmi podobne. Pokiaľ nie ste sami sebou, necítite sa v poriadku. Podobne ako pri výzore, pokiaľ sa necítite pohodlne, bude to poznať z konverzácie, ale aj z reči vášho tela, čím negatívne ovplyvníte prvý dojem. Dôležité je tiež nehrať sa na niekoho, kým nie ste. Pokiaľ neviete odpovedať na otázku, priznajte to. Ak si viete priznať aj svoje chyby, tak vám to hrá do karát a ukazuje vyspelosť. Pokiaľ viete pochváliť aj iných ľudí okrem seba, tiež to ukazuje len dobré vlastnosti a nie zlé.

 

7. Vyberajte si slová

Síce z malej časti, ale stále záleží aj na tom, čo poviete, ako sa vyjadrujete a akým tónom rozprávate. Pokiaľ budete rozprávať príliš pomaly, môžete pôsobiť rozpačito. Ak rýchlo, pôsobíte sebavedomejšie, avšak dajte si pozor na to, aby vaše vety zneli plynule. Výber slov je podstatný, pretože aj na ňom záleží, ako sa budú ľudia vo vašej prítomnosti cítiť. Vyjadrujte sa zreteľne a jednoducho.

 

8. Venujte svoju pozornosť osobe oproti vám

Nie je nič horšie, ako keď sa s niekým rozprávate a je viditeľné, že vás daná osoba nevníma, napríklad si kontroluje e-maily, alebo odpisuje na správy na Facebooku počas toho, ako sa s ňou rozprávate, poprípade pozerá neprítomne do okna a ticho počas rozhovoru postrehne až po niekoľkých sekundách. Nebuďte tou osobou v rozhovore vy. Pokiaľ sa budete druhej osobe skutočne venovať, omnoho ľahšie sa vám bude komunikovať. Vnímajte všetkými zmyslami, čo sa deje, venujte svoju pozornosť a udržiavajte očný kontakt. Dokazuje to schopnosť sústrediť sa a zvýši to šance na zanechanie dobrého prvého dojmu. Pri rozhovore vnímajte detaily toho, čo vám je hovorené.

 

9. Pýtajte sa a buďte zvedaví

Žiadny rozhovor nie je iba o jednej osobe, ale minimálne o dvoch. Preto sa pýtajte otázky. Vyhnete sa tým tiež tomu, aby bola všetka pozornosť obrátená na vás. Pristupujte k ľuďom so záujmom, lepšie si vás zapamätajú. Snažte sa nájsť rovnováhu medzi pozorovaním, pýtaním sa a rozprávaním o sebe. Ak sa budete príliš pýtať, budete pôsobiť príliš zvedavo. Ak budete príliš rozprávať o sebe, poviete aj to čo nechcete. Pokiaľ budete len pozorovať, budete pôsobiť príliš ticho a nenápadne, čím pravdepobne skvelý dojem nezanecháte.

 

10. Pozor na reč tela

Ako už bolo spomenuté, neverbálna komunikácia tvorí najväčšiu časť komunikačného procesu. Dávajte si pozor, ako sedíte alebo stojíte, ktorým smerom ukazujú vaše chodidlá alebo na to, aby ste si neprekrížili ruky na hrudi. Toto gesto totiž pôsobí veľmi nedostupne a na prvom stretnutí takto pôsobiť rozhodne nechcete. Pozor treba dávať aj na gestikuláciu, mimiku, pohyby hlavy. Všetko z tohto určuje, ako vás druhá osoba vníma, či vidí váš záujem alebo nie a aký dojem zanecháte. Pokiaľ sa tvárite úplne nezaujato, bude vám to na škodu. Snažte sa pôsobiť otvorene, sebavedomo a pozitívne. Mali by ste sa vyhnúť prílišnému žmurkaniu, narúšaniu intímnej zóny prílišnou blízkosťou a veľmi častého dotýkania sa tváre.

Zdieľať na facebooku