Prečo si nájsť mentora?

Mentoring nie sú konzultácie, ani koučing. Je metóda rozvoja, ale hlavne partnerstvo.
Mentoring nie sú konzultácie, ani koučing. Je metóda rozvoja, ale hlavne partnerstvo. / Foto: Shutterstock

Mentoring sa v súčasnosti spomína čoraz viac. No čo to vlastne mentoring je? Aká je úloha mentora a jeho ‘‘mentee‘‘?  Aké má mentoring výhody?

Mentoring je viac ako len vedenie k rozvoju

Mentoring je proces, počas ktorého sa mladším a menej skúseným dostávajú rady a podpora od starších. Nie sú to konzultácie, ani koučing. Mentoring je v podstate metóda rozvoja, ale hlavne partnerstvo. Dá sa využiť v pracovnej sfére a v akademickom živote. Najčastejšie sa využíva keď niekto potrebuje rozvinúť svoj potenciál, ale nevie ako na to. Alebo na úspešného dokončenie začatého. V pracovnej sfére mentor pomáha mladším kolegom úspešne vybudovať svoju kariéru. Na univerzitách tiež existujú mentoringové programy, kde študenti dostávajú podporu pri akademických prácach, pri výbere tej správnej kariéry alebo naštartovania vlastného biznisu.
Mentoring môže mať rôzne podoby. Väčšinou ide o osobné stretnutia, skype a emaily. Najdôležitejšia zo všetkého je komunikácia medzi mentorom a mentee a dôvera vo vzájomnom vzťahu. Proces nie je krátkodobý, väčšina ľudí má mentora roky alebo na celý život. Niektorí ľudia majú mentora len pokým nedosiahnu ciele, ktoré si na začiatku určili. Mentoringový vzťah je záväzok ako pre menteeho, tak aj pre mentora. Nielen mentee sa učí od mentora, ale aj mentor sa môže mnohé naučiť od menteeho. Väčšina úspešných ľudí v určitom bode svojho života mentora mala, alebo ešte stále má. Mať mentora nie je priznaním si slabosti, ale ukázaním ochoty učiť sa od ostatných a neustále sa zlepšovať. Podľa štúdie účasť mladých na mentoringovom programe viedla k lepším akademickým výsledkom, k lepšiemu správaniu a k lepším výsledkom v sociálnom správaní a emóciách. Až 96% mentees tvrdí, že to čo sa naučili počas mentoringu môžu priamo aplikovať vo svojom kariérnom živote.

Čo je úlohou mentora a menteeho?

Mentorom sa môže stať naozaj hocikto. Väčšinou je to osoba s mnohými skúsenosťami, ktorá chce pomôcť. Úlohou mentora je pomôcť menteemu dosiahnuť určené ciele v jeho profesionálnom živote.  Mentor by mal byť pre menteeho inšpiratívny, mať dobre rozvinutú sieť kontaktov a hlavne sa osobnostne hodiť k svojmu žiakovi, aby vzťah fungoval bez problémov.  Hlavnou úlohou mentora je viesť menteeho a poskytovať mu podporu. Nemal by poskytovať rady týkajúce sa osobného života. Vlastne by nemal poskytovať vlastný názor vôbec, pokiaľ sa ho mentee neopýta.
Úlohou menteeho je byť aktívny v tomto vzťahu. Už na prvé stretnutie treba prísť aspoň s víziou toho, čo od tohto vzťahu očakávate. Dôležité je počúvať, pýtať sa, rozprávať a nechať sa inšpirovať. Mentor dokáže ušetriť kopu času, pretože často už vopred vie čo je zbytočné. To ušetrí menteemu čas, aby sa mohol viac sústrediť na efektívnejšie riešenia. Mentee by si mal taktiež ešte pred prvým stretnutím, najneskôr však počas neho, stanoviť konkrétne ciele, ktoré by chcel mentoringom dosiahnuť. Toto však neplatí pre dlhodobý mentoring, kedy vzťah mentora a menteeho nie je obmedzený jedným cieľom, ale môže ísť napríklad o celkový rozvoj osobnosti. Mentee by mal taktiež byť schopný priznať si svoju chybu, dostať konštruktívnu kritiku a hlavne splniť zadané úlohy od mentora. Naopak, od svojho mentora by nemal očakávať že urobí veci za neho alebo že ho magicky vyšvihne na lepšie platenú pozíciu. Taktiež by nemal očakávať že mentor bude dostupný 24 hodín denne, bude mať vždy odpoveď. Najväčšou chybou mentees býva kopírovanie svojich mentorov.

 

Aké sú výhody mentoringu?

1. Mentor má informácie a skúsenosti

Z mentoringu si teda odnesiete informácie od mentora, a aj jeho skúsenosti. Dozviete sa aké chyby urobil on, keď bol v rovnakej alebo podobnej situácii. Poradí vám čo robiť a nerobiť. Získate jedinečné informácie od staršieho a skúsenejšieho, teda budete múdrejší. Mentor bude na vás v podstate počas celého trvania vášho mentoringového vzťahu dozerať. Nie preto, aby vám vynadal keď niečo nepôjde. Ale preto, aby vám pomohol sústrediť sa na daný cieľ.

 

2. Mentor motivuje a pomáha vám sústrediť sa na to čo je dôležité

Úlohou mentora je motivovať a pomôcť vám nájsť tú správnu cestu. Hlavne vám pomáha udržať sa na nej, tým že vám pomôže aby ste sa nestratili a venovali sa iba tomu, čo je pre váš cieľ podstatné. Počas trvania vášho vzťahu je vaším osobným podporovateľom a pomáha vám vyhľadávať nové príležitosti. Je pri vás po celý čas a teší sa spolu s vami. Pomôže vám rozpoznať svoje úspechy.  Zároveň znemožňuje vyhováranie sa. Sami pred sebou si možno viete obhájiť prečo ste niečo urobili, ale dokážete to obhájiť aj pred svojím mentorom?

 

3. Mentor vás tlačí dopredu

Pomáha vám rozpoznať a uvedomiť si, čo je dôležité pre vás cieľ. Aké vlastnosti potrebujete, kde máte medzery, čo ešte môžete zlepšiť. Pomáha stimulovať váš osobný aj profesionálny rast. Má objektívnejší pohľad a vidí, čo je potrebné pre jeho dosiahnutie. Zároveň vás môže predstaviť vo svojej osobnej sieti profesionálnych kontaktov. Týmto spôsobom môžete získať nové príležitosti o ktorých sa vám ani nesnívalo, novú prácu a hlavne nadhľad. Taktiež vám môžu takýmto krokom otvoriť dvere do úplne iného sveta.

 

4. Mentor je prvou osobou, ktorej budete chcieť povedať svoj nový nápad

Keďže mentor by mal byť osobou ktorú rešpektujete a od ktorej sa učíte, môžete mu povedať čokoľvek. Akýkoľvek nápad, prvotnú myšlienku na projekt, program do ktorého sa chcete zapojiť alebo príležitosť, ktorá vás upútala. On vám pomôže vyfiltrovať, čo by mohlo fungovať a čo nie.

 

5. Mentori vedia, aké je to byť ‘‘hore‘‘

Sami sú na vrchole, pravdepodobne aj tam, kde sa sami o určitú dobu vidíte. Vedia, čo všetko museli obetovať a urobiť a aké to je dostať sa tam, čo vám môže podstatne pomôcť pri kariérnom a profesionálnom mentoringu. Práve z ich skúsenosti vyplývajú cenné rady, ku ktorým máte ako mentee prístup.

 

6. Mentor sa môže stať vašim priateľom na celý život

Mentor vám poskytne rady na celý život a v mnohých prípadoch aj priateľstvo, ktoré pretrvá až do konca života.

Zdieľať na facebooku