Četujete si denne s partnerom? Aj takto to ovplyvňuje váš vzťah

  Foto: Pexles

Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, aký môže mať samotné četovanie dopad na medziľudské vzťahy? Nie vždy je všetko iba o výhodách a pozitívnych stránkach.

 

Dnešné technológie a vymoženosti majú slúžiť ľuďom. Vďaka sociálnych sieťam a rôznym komunikačným kanálom fungujúcich vďaka internetovému prepojeniu vedia byť pospájaní ľudia z celého sveta. Viete tak komunikovať s ľuďmi, ktorí sú od vás tisíce kilometrov, no vďaka četovaniu sme s nimi spojení vlastne nepretržite. Toto môžeme dozaista považovať za veľký prínos sociálnych sietí či všeobecne moderných technológií. Negatívom však môže byť, že kvôli častému nazeraniu do telefónu a pridávaniu obsahu na rôzne sociálne siete dochádza k tomu, že sa ľudia v realite vzďaľujú. Môžeme tak vidieť, že partneri v kaviarni namiesto rozhovoru sledujú telefóny a píšu si s niekým cez internet. Aký má potom ich stretnutie význam? Sú spolu, ale vlastne spolu vôbec nie sú.

 

Každá minca má dve strany

Vzájomné vzďaľovanie sa nie je jediným aspektom, ktorý je viditeľný a prítomný, keď sa rozprávame o medziľudských vzťahoch. Pri danej téme treba brať do úvahy aj samotných ľudí – teda tých, ktorí si četujú a sociálne siete používajú, ich emócie, pocity, osobnosti či postoje. Mnoho štúdií dokazuje, že samotné četovanie vie v ľuďoch vzbudiť veľké obavy až úzkosť. Môže sa to týkať situácie, kedy pošleme otázku prostredníctvom sociálnej siete niekomu, no odpovede sa nedočkáme. Práve takéto momenty spôsobujú negatívne pocity, ktoré môžu v konečnom dôsledku výrazne ovplyvniť našu osobnosť. V tejto súvislosti je pri četovaní zaujímavý aj fenomén riešenia problémov online. Ľudia akoby sa sťahovali z reality a boja sa rozprávať o problémoch, chybách o niečom, čo je zle a nefunguje. Namiesto toho všetko toto napíšu. Pre prijímateľa takýchto správ je ale situácia veľmi zložitá, keďže nevidí človeka naživo, nevie ako sa tvári, nevie ho odhadnúť a tým pádom sa im ťažko na správu reaguje. To znamená, že četovanie ani v tomto prípade vzťahu nijakým spôsobom nepomohlo, práve naopak. 

 

Ako četovanie ovplyvňuje vzťahy

Četovanie a posielanie správ môže byť vo vzťahoch pomocníkom. Problémy nastávajú vtedy, keď sa stanú primárnym komunikačným spôsobom ľudí. To znamená, keď nahradia verbálnu komunikáciu, teda rozprávanie sa z očí do očí. Ak je četovanie hlavným komunikačným spôsobom, dochádza k mnohým nedorozumeniam a zlému vnímaniu textu správy, preto vznikajú vo vzťahoch aj problémy, ktoré by tam za iných okolností byť nemuseli. Toto sú spôsoby, ako môže četovanie a posielanie správ ovplyvňovať naše vzťahy:

 

1. Písanie si pekných vecí zlepšuje a posilňuje vzťah

Je prirodzené, že ak dostaneme v sms správe pekný text, na sociálnej sieti kompliment či zaujímavý komentár, cítime sa dobre. Podobne je to aj v partnerských vzťahoch. Netreba zabúdať, že okrem pripomínania si, čo treba urobiť v domácnosti a na čo netreba zabudnúť pri nákupe je dôležité napísať partnerovi/partnerke, čo sa nám na nich páči, čo si na nich vážime alebo že ich máme jednoducho veľmi radi. Takáto maličkosť vie byť pre vzťah veľkou vecou a spôsobí, že sa v ňom obe strany budú cítiť spokojne a šťastne.

 

2. Nadmerné četovanie môže byť znakom skrytého problému

Keď vám partner/partnerka píše nadmerne a nezvyčajne často, môže sa to týkať viacerých vecí. Za častým četovaním vo vzťahoch môže byť na jednej strane kontrola a žiarlivosť. Jeden z dvojice môže mať pocit, že musí toho druhého neustále kontrolovať a aj keď ho nemá na očiach, vedieť o každom jeho pohybe a kroku. Na jednej strane to nemusí byť nič zlé, pretože to súvisí so záujmom o druhého. No keď to dôjde do štádia, že sa prekročia hranice kontrolovania, pre partnera, ktorý je prijímateľom správ, môže byť situácia naozaj neúnosná. Druhým skrytým problémom v nadmernom četovaní je nevera. Netýka sa tak človeka, ktorý je vo vzťahu, ale niekoho, kto je mimo neho ale toho, kto je vo vzťahu výrazne ovplyvňuje. Nevera je v súčasnosti v medziľudských vzťahoch veľkým problémom a podporujú ju tiež sociálne siete. Ak vidíte svojho partnera/partnerku často si s niekým četovať a bude vám to nepríjemné, je určite na mieste o tom komunikovať. Nerobte hneď z četovania neveru, lebo to tak vôbec nemusí byť, ale ak sa sami cítite zle, dajte to najavo.   

 

Keď hovoríme o tom, ako četovanie ovplyvňuje vzťahy a aký v nich má význam, je na mieste spomenúť aj určité chyby, ktorých sa ľudia pri danom spôsobe komunikácie dopúšťajú. Tu sú niektoré z nich:

 

3. Používanie textových správ ako spôsob riešenia konfliktov 

Ak chcete s partnerom/partnerkou komunikovať o nejakom probléme, ktorý aktuálne vo vzťahu máte, určite na to nevoľte četovanie. Porozprávajte sa z očí do očí, aby ste videli reakcie a výrazy toho druhého. Bude sa vám tak problém ľahšie chápať a tiež postoj či názor toho druhého. Je totiž veľmi pravdepodobné, že keď sa vo vzťahoch budú riešiť dôležité a citlivé veci formou četovania, môže dôjsť k veľkým odchýlkam v interpretácií.

 

4. Kladenie príliš veľkého počtu otázok

Tento aspekt súvisí najmä so začiatkami vzťahu. Keď osobe, s ktorou ste vo vzťahu a spoznávate sa kladiete otázky, je to skvelý spôsob, ako vzťah posilniť a posunúť vpred. Ak však budete prijímateľa otázkami zasypávať, môže mať pocit, že je na výsluchu. A to na začiatku vzťahu naozaj nevyzerá dobre. Snažte sa zamyslieť nad tým, ako by to pôsobilo na vás a podľa toho zvoľte, čo všetko sa spýtate nepriamo a čo všetko počas osobného rozhovoru.

 

5. Posielanie pridlhých správ 

Keď je človek v práci, alebo je niečím zamestnaný, prijímanie pridlhých správ ho akurát tak zahlcuje, vyrušuje poprípade hnevá. Zamyslite sa nad tým, že o dôležitých témach, ktoré nie je jednoduché spísať do četu, je na mieste baviť sa osobne. Je to efektívnejšie a prijateľnejšie pre obe strany.

 

6. Nedočkavosť pri odpovediach

V dnešnej dobe je naozaj časté, že ľudia sú pri svojich smartfónoch takmer nepretržite. Niektorí ich majú stále v ruke, nepustia ich ani pri bežných činnostiach, kde by im dokonca mohli zavadzať. Treba mať ale na pamäti, že existujú aj ľudia, ktorí do danej schémy nepatria. Preto ak niečo potrebujete od človeka, ktorý nie je stále pripojený na sociálnu sieť, radšej mu zavolajte. Nebuďte nedočkavý a nedožadujte sa okamžitej odpovede. Ak je to niečo súrne, nájdite spôsob, ako sa k odpovedi dostať iným spôsobom. Ak to súrne nie je, nechajte priateľa či priateľku oddychovať.

 

Ako zistiť, či ste ako pár v četovaní kompatibilní?

Vedci zistili, že spokojnosť vo vzťahu vyplývajúca so vzájomného četovania nesúvisí s tým, čo píšete alebo ako píšete jeden druhému. Ide o „četovaciu kompatibilitu“, ktorá má priamy vplyv na to, či budete vo vzťahu spokojní. Inými slovami, ak obaja partneri pristupujú k četovaniu vo vzťahu rovnakým spôsobom, budú kompatibilní a ohľadom danej témy nebudú musieť vo vzťahu diskutovať. Ako ale zistiť, či tento druh kompatibility vo vzťahu máte? Za prvé ide o posielanie rovnakého množstva správ. Či už ide o správy krátke, dlhé či dokonca jednoslovné, ak ich posielate obaja navzájom, nevznikne problém. Ak ste kompatibilní, nehádate sa o tom, kto komu píše prvý. Je to totiž rovnocenné a každý z vás si uvedomuje, že raz napíše prvý, inokedy čaká na správu od partnera/partnerky. Tretím znakom četovacej kompatibility môže byť situácia, kedy si četujete len tak, pre zábavu. Chcete tomu druhému poslať zaujímavý článok, pozdraviť ho, dať mu kompliment a pod. Práve tento tretí znak prispieva k zvýšeniu vzťahovej spokojnosti.

 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že četovanie je skvelým spôsobom medziľudskej komunikácie. No vždy je potrebné pozrieť sa na vec z viacerých uhlov pohľadu. Ak práve vo vzťahu riešite problém týkajúci sa komunikácie cez správy či sociálne siete, určite sa o tom otvorene porozprávajte. Síce sa nemusí na četovacom spôsobe vášho partnera/partnerky nič zmeniť, aspoň ho/ju lepšie pochopíte a predídete negatívnym pocitom či z toho vyplývajúcim konfliktom.       

Čítajte viac o téme: Technológie
Zdieľať na facebooku