Tipy, ako si zlepšiť pamäť, o ktorých ste doteraz možno ani len netušili

Zlepšovať pamäť môžete každý deň rôznymi drobnosťami.
Zlepšovať pamäť môžete každý deň rôznymi drobnosťami. / Zdroj: Pexels

Aj vy cítite, že by ste mali na kondícii svojej pamäte zapracovať? Čo jej podľa vedcov pomáha?

 

V dnešnej dobe platí, že mladá generácia zabúda skoro tak isto, ako tá staršia. Potvrdzuje to aj Dr. Iddon: „Práve mladí, neustále vyťažení a prepracovaní ľudia sú tí, ktorí zabúdajú stále viac.“ V hektickej dobe, v ktorej žijeme, je na dennom poriadku, že ľudia zabúdajú na schôdzky, nepamätajú si narodeniny svojich blízkych alebo chodia neskoro, pretože zabudli čas, kedy malo pracovné stretnutie začať. Naša pamäť je ale ako hmota, ktorá sa dá tvarovať. Ak budete poznať tie správne tipy a triky na to, ako s ňou pracovať a zlepšovať ju, niečo ako neskorý príchod na  rande či rodinný obed už nebude súčasťou vášho života.

 

Pitie kávy podporuje pamäťovú konsolidáciu

To, či kofeín napomáha zvyšovať pamäťový výkon pred naučením sa niečoho nového, napríklad na skúšku, je diskutabilné. Avšak čo je vedecky dokázané je fakt, že požitie kávy alebo kávovej pilulky po absolvovaní nejakého školenia, kde osoba získava veľké množstvo informácií, zvyšuje schopnosť zapamätania si informácií až o jeden celý deň.

 

Bobuľové ovocie má dopad na dlhodobú pamäť

Štúdia University of Reading a Peninsul Medical School zistila, že zavedenia čučoriedok do jedálnička podporuje priestorovú pamäť. A najlepšie na tom je, že už po 3 týždňoch jedenia tohto ovocia sú badateľné výsledky. Ďalšia štúdia v tejto oblasti testovala pamäť zdravotných sestier vo veku nad 70 rokov. Ich výsledkom bolo zistenie, že tie, ktoré pravidelne jedli  najmenej 1-2 porcie jahôd alebo čučoriedok za týždeň, mali mierne zníženie poklesu pamäťového výkonu. Prečo je tomu ale tak? Podstatnými sú látky – flavanoidy, ktoré čučoriedky obsahujú vo veľkom množstve. Práve flavanoidy sa totiž podieľajú na podporovaní a posilňovaní existujúcich nervových spojení v mozgu, čo má následne dopad na dlhodobú pamäť.

 

Žutie žuvačky podporuje vytváranie intenzívnejších spomienok

Výskum z roku 2013 ukázal, že participanti, ktorí dokončili úlohu založenú na vyvolávaní spomienok z pamäti a práce s nimi, boli presnejší a mali vyšší reakčný čas pokiaľ počas testovania žuli žuvačku. Jedným z dôvodov, prečo môže mať žuvanie žuvačky dopad na ľudskú pamäť je ten, že žuvanie podporuje aktivitu hipokampu, dôležité centrum pamäte.

 

Čím viac spánku, tým lepšie usporiadané myšlienky a spomienky

Bolo dokázané, že spánok je jeden z najdôležitejších prvkov, ktoré pôsobia na našu pamäť. Počas spánku sa usporadúva väčšina pamäťových a myšlienkových procesov. Je teda zrejmé, že ak nespíme dostatočne, ťažšie sa nám zapamätávajú veci, ktoré sme sa naučili, ťažšie sa na nich rozpamätávame a pod. Dokonca platí, že aj krátke zdriemnutie vie zlepšiť proces rozpomínania. V štúdií nemeckých vedcov zaoberajúcich sa pamäťou bolo zistené, že krátke zdriemnutie výrazne zvyšuje pamäťovú funkciu. V ich štúdií boli participantom ukázané karty, pomocou ktorých mal byť otestovaná ich pamäťový výkon. Po zapamätaní si všetkých kariet boli participanti rozdelení do dvoch skupín. Jedna zo skupín mala 40 minútovú prestávku, počas ktorej si zdriemla, pričom druhá skupina zostala hore. Po 40 minútach boli obe skupiny otestované, nakoľko si pamätajú karty, ktoré predtým videli. Výsledok bol jednoznačný – viac si zapamätala skupina, ktorá mala možnosť si zdriemnuť.

 

Najlepší čas na učenie je pred spaním

Proces učenia sa a zapamätávania si nových informácii pred spaním je úplne jednoduchý a efektívny. Podstatou je fakt, že keď sa chystáte spať alebo už v posteli ležíte, obklopuje vás menej podnetov a vzruchov v porovnaní s inou časťou dňa. To znamená, že ak sa snažíte si zapamätať akékoľvek nové informácie, ľahnite si s knihou v pyžame do postele, krátko si to prečítajte a prejdite. Na druhý deň sa vám to bude omnoho ľahšie vybavovať a „loviť“ z pamäte.

 

Obrázky mláďat zvierat robia s pamäťou divy

Keď si prezeráme obrázky zvierat, vždy sa pritom cítime veľmi pokojne, cítime akési teplo. Okrem týchto blahosklonných účinkov na ľudskú psychiku majú obrázky zvierat a ich mláďat aj skvelý dopad na fungovanie pamäte a koncentrácie. Výskumníci z Hiroshima University v Japonsku rozdelili 132 študentov do troch skupín. Každej skupine dali jednu úlohu a tou bolo hranie hry „Operácia“ (hra, v ktorej sú časti ľudského tela odstraňované bez toho, aby sa dotkli drôtu pod elektrickým prúdom) alebo hry, kde mali hľadať číslo v náhodnom poradí. Následne každá zo skupín dostala obrázok mačiatka, ktorému mali venovať 7 minút. Po prezretí si obrázka urobili predchádzajúce úlohy opäť. Výsledok ukázal, že výkonové skóre oboch skupín sa zvýšilo priemerne až o 44%.

 

Pravidelné pitie mlieka podporuje činnosť pamäte

Výskumníci oslovili vzorku 972 ľudí, aby vyplnili detailný dotazník, ktorého podstata spočívala v zisťovaní ich pamäte, koncentrácie a schopnosti učenia. Popri testovaní týchto kognitívnych schopností boli v dotazníku zahrnuté aj otázky týkajúce sa stravovania participantov. Výsledok ukázal, že dospelí, ktorí konzumovali mliečne produkty najmenej 5-6 krát za týždeň mali omnoho lepšie výsledky v pamäťových testoch v porovnaní s tými, ktorých jedálničky mliečne produkty obsahovali pomerne málo.

 

Pár deci červeného vína a pamäť funguje ako hodinky!

Vedci z Oxford University tvrdia, že ak vypijete polovicu pohára s červeným vínom za deň, zlepší sa vaša poznávacia schopnosť, vrátane pamäte. Podstata spočíva vo flavonoidoch, ktoré sú súčasťou bobuľovitého ovocia, čiže o rovnaký princíp ako pri jedení čučoriedok, ktoré boli spomenuté vyššie.

 

Tancujte salsu

Expert na pamäť a jej funkcie Dr. Chris Moulin tvrdí, že milovníci hudby a tanca skórujú omnoho lepšie v kognitívnych testoch v porovnaní s tými, ktorí s hudbou neprichádzajú do kontaktu až tak často. Hudba sa ako podpora pamäťového výkonu ukázala napríklad u ľudí s Alzheimerom. Práve hudba s pravidelným a výrazným rytmom ako je salsa či dokonca reggae, má najlepší vplyv na pamäť a riešenie problémov. Čím viac je komplexnejší tanec alebo hudba, tým komplexnejšie bude pracovať mozog.

 

Povedzte si nahlas abecedu

Dr. Iddon odporúča povedať si písmená celej abecedy a nahlas vtedy, keď si neviete na niečo spomenúť. Platí totiž, že keď si nevieme spomenúť na časť informácie, ktorá je pre nás v tej chvíli dôležitá, je fajn použiť metódu abecedy. Napríklad – ak si chceme spomenúť na meno herca z filmu, ktorý práve premietajú v kine, prejdeme si celou abecedou, písmenom po písmene, čím sa môžeme dostať k písmenu, ktoré je iniciálkou hercovho mena, na ktoré sme nevedeli prísť. To znamená, že sa veľmi rýchlo a efektívne dostaneme k informácií, ktorú sme hľadali.

Čítajte viac o téme: Pamäť
Zdieľať na facebooku