Tipy na letné aktivity s vodou a ľadom

Letné aktivity pre deti
Letné aktivity pre deti / Foto: Pexels

Pred nami sú letné horúce dni. Budeme s deťmi tráviť veľa času vonku, pri vode či na záhrade, v lese. Deti veľakrát nepotrebujú, aby sme im my dospelí vymýšlali aktivity. Stačí im málo a popustia uzdu svojej fantázii.  Ale ak predsa len chceme deťom navrhnúť nejaké aktivity, tu je pár letných tipov, ktoré môžete použiť s deťmi na záhrade, na dovolenke či v letnom tábore. 

 

Formy pevniny a vody

Robievate v lete z piesku hrad? Možno dokonca s vodnou priekopou? Táto aktivita je podobná. Deti si v nej ale rozšíria svoju slovnú zásobu a spoznajú, aký je rozdiel medzi ostrovom, jazerom či polostrovom. Pomocou zážitku a hravou formou získajú nové vedomosti zo zemepisu. Je vhodná práve v čase letných dovoleniek, kedy navštevujeme rôzne ostrovy či kúpeme sa v jazerách. Do aktivity môžete zapojiť aj rôzne miniatúry zvieratiek či postavičiek, ktoré žijú na pevnine alebo plávajú vo vode. 

 

V domácom prostredí sa na aktivitu používa hnedá plastelína, ktorá symbolizuje pevninu. Vonku môžete použiť bežný piesok. 

 

  • Ostrov - jazero

Z piesku vypracujme placku. Odstráňme z nej stred a ten dajme vedľa do misky alebo inej nádoby. Do prázdneho stredu placky nalejeme vodu. Vzniklo nám jazero - voda obkolesená pevninou. Týmito slovami to môžeme aj dieťaťu popísať. Následne okolo pevniny v mieske nalejme vodu - vznikol nám ostrov. "Ostrov je teda pevnina obkolesená vodou", povieme dieťaťu.

 

Vytvárame ostrov. Zdroj: www.montessorinature.com

 

  • Reťaz jazier - súostrovie

Pri vytváraní týchto útvarov bude vedieť z predošlej aktivity, čo je to ostrov. Takže stačí už len navrhnúť - “poďme si tých ostrov spraviť viac vedľa seba”. A pridať aj pojem - "viac ostrovov pokope voláme súostrovie”. 

 

Opakom súostrovia je zas naopak reťaz jazier - do pevniny vyhĺbime pár dier a tie naplníme vodou. 

 

  • Poloostrov - záliv

  • Pevninská šija - morská úžina

  • Zátoka - mys

 

Tieto útvary sú už pre deti náročnejšie na predstavivosť, ak ich v reálnom svete nezažilo. Môžete ho ale použiť napríklad ak ste na dovolenke pri mori a ste práve v nejakom zálive, alebo v zátoke. Dieťa môže byť nadšené, že si vyrobí vlastný záliv. 

 

Zátoka. Zdroj: livingmontessorinow.com

 

K aktivite môžete vytlačiť alebo z časopisov povystrihovať obrázky rôznych ostrovov, polostrovov po celom svete. Ak máte doma glóbus, na ňom môžete neskôr skúsiť nájsť spomínané útvary. 

 

Lovenie magnetom vo vode

Možno ste už skúšali pokus, čo je alebo nie je magnetické. V tomto prípade je aktivita obohatená o vodu.  Na aktivitu je vhodné použiť udice z magnetických rybiek, prípadne môžete lepiacou pištoľou prilepiť kúsok magnetu na lano a tú použiť ako udicu. 

 

Do misky s vodou vhoďte predmety, ktoré sú magnetické (mince, klince, nábojnice, lopata, mobil, kľúče,), aj také, ktoré nie sú. Pripravte aj ďalšie dve nádoby. Do tých predmety roztriedite - sú magnetické, nie sú magnetické. Odporúčam si aktivitu vopred vyskúšať - dôležitá je totiž aj sila magnetu, ktorý použijete. Prípadne, ak je predmet vo vode príliš ťažký, dieťaťu sa ho nepodarí vytiahnuť. Rozšírením aktivity je, že dieťa môže skúsiť nájsť ďalšie predmety v svojom okolí, ktoré sú magnetické. Prípadne roztriedené predmety dať späť vo vody a znova triediť. 

 

Zaujímavosťou pre dieťa môže byť, že takáto aktivita reálne existuje. Volá sa “magnetfisching”. Skúsiť si to môžete aj pri výlete k jazeru, či k moru. Ideálna aktivita pre deti, ktoré sa rady hrajú na hľadanie pokladu. Možno nájdete niečo železné či kovové na dne. Treba byť ale opatrní a deti sprevádzať nakoľko predmety môžu byť ostré či zhrdzavené.

 

Magnetom hľadáme magnmetické predmety vo vode. Zdroj: stirthewonder.com

 

Magnetické kocky ľadu

Táto aktivita je vhodná na naozaj horúce dni. Do formičiek na ľad alebo na muffinky vložíme kúsok niečoho kovového. Klinec, maticu, šróbik, kovové spinky, atď. Následne ho zalejeme vodou, čistou alebo zafarbenou, a dáme zamraziť. Keď sú kocky zamrznuté, vhodíme ich do studenej vody a pomocou magnetu ich lovíme a vyberáme. 

 

Kým pri vyššie spomenutej aktivite išlo o pokus, tu ide skôr o precvičenie si jemnej motoriky. Pri plnení formičiek si deti môžu potrénovať pipetovanie alebo prelievanie. Hranie sa s ľadovými kockami poskytne v lete príjemné osvieženie. 

 

Magnetický ľad. Zdroj: littlebinsforlittlehands.com

 

Maľovanie s ľadom

Vo formičkách na ľad nalejeme vodu zafarbenú potravinárskym farbivom a do každej formičky vložíme veľké špáradlo, nanukovú tyčinku, alebo obyčajnú paličku. Keď voda zamrzne, máme studené farebné tyčinky, ktorými môžeme maľovať. 

 

Maľovanie ľadom. Zdroj: theplaybasedmom.com

 

Čistenie mušlí alebo kamienkov kefkou

Vhodná aktivita na precvičenie si jemnej motoriky je dať deťom malú kefku a nájdené mušle alebo kamienky kefkou a vodou čistiť od piesku.

 

Čistenie nájdených mušlí. Zdroj: platcreateexplore.blogspot.com

 

Viac tipov, aké aktivity s ľadom môžete ponúknuť deťom, nájdete aj tu

 


Zdroje: livingmontessorinow.com
Zdieľať na facebooku