Veľkonočné tvorenie orientované na proces

Samotný proces tvorenia je dôležitejší, než výsledok
Samotný proces tvorenia je dôležitejší, než výsledok / Foto : Unsplash

Pred nami je Veľká noc a možno máte chuť ozdobiť si byt jarnými veselými výtvormi. Ak chcete skúsiť niečo zábavné a netradičné, odporúčam skúsiť tvorbu, kde podstatný je proces, nie výsledok. Dieťa sa pri ňom nemusí držať presne stanoveného postupu. Môže sa uvolniť a zabávať sa.

 

Tvorenie zamerané na proces je trochu odlišné od klasického tvorenia. Dieťaťu dáme len materiál a to, čo z neho vyrobí, je jeho rozhodnutie. Podporujeme takto jeho fantáziu. Tým, že mu neukážeme výsledok - už vyrobený výtvor niekým iným, neporovnáva svoje dielo. Teší sa zo samotnej výroby. Skúma, čo všetko môže spraviť s ponúknutým materiálom. 

 

Maľovanie vajíčok gúľaním

Táto aktivita je vhodná aj pre najmenšie deti. Jediné, na čo si musia dať pozor, aby vajíčko nebuchli príliš silno o okraje krabice (keď použijeme papierovú, okraj bude mäkký).  Do krabice si vytlačia farby. Pohybom oboch rúk vajíčko gúľajú zo strany na stranu.  Ako sa vajíčko gúľa, zanecháva farebné stopy a zafarbuje sa. Miešanie farieb v krabici je pre dieťa veľmi zábavná aktivita. Tým, ako krabicu ovláda rukami a snaží sa vajíčko gúľať, si rozvíja hrubú motoriku a zápästie. Použiť môžete aj prázdne plastové obaly z kindervajíčok a tie si maľovaním ozdobiť. Prípadne papierové predlohy. 

 

Maľovanie vajíčok gúľaním. Zdroj: tinkerlab.com

 

Vajíčkové ozdoby do kvetináčov

Táto aktivita je naozaj jednoduchá na prípravu. Dieťa si v nej môže vybrať také tvorenie, aké ho práve baví. Možno má obdobie, že preferuje prstové farby. Má doma nové voskovky. Prípadne dierkovače a baví ho dierkovať papier. Využiť môžete jarné washi pásky či samolepky. Maľovanie štetcom či pečiatky. 

 

Jediné, čo potrebujete pripraviť deťom, sú vajíčkové predlohy. Môžete si ich vytlačiť, alebo sami doma nakresliť.  Deti si ich už ozdobia. 

Na záver na druhú, neozdobenú stranu vajíčka, si lepiacou páskou pripevníte špajľu a zapichnete do vybraného kvetináča.

 

Ozdobujeme vajíčka do kvetináčov. Zdroj: alittlepinchofperfect.com

 

Vajíčka a bublinková fólia

Opäť budete potrebovať už pripravené predlohy vajíčok.  Prípadne môžete takto ozdobiť aj zajačikov, alebo kuriatka

Pri tejto aktivite majú deti zážitok z maľovania na netradičný povrch. Bublinkovú fóliu vystrihnutú do vyrábaného tvaru si pomaľujú tak, ako oni chcú a následne odtlačia na predlohu. Pri tejto aktivite sa deťom bude páčiť samotné miešanie farieb. Fólia je zaujímavá na dotyk. Ako ju dieťa odtláča, bude sa mu páčiť prechádzať po nej rukou. Táto technika je vhodná pre deti, ktoré teraz majú senzitívne hmatové obdobie. Vnímajú rôzne povrchy a všetko chcú chytiť, ohmatať. 

 

Tvoríme s bublinkovou fóliou. Zdroj: resourcefulmama.com

 

Vajíčka, páska a temperové farby

Možno má vaše dieťa obdobie, že ho bavia pásky. Stále by niečo nalepovalo a odlepovalo. Využite to aj pri veľkonočnej tvorbe. Skombinujeme pásky (obyčajnú lepiacu, alebo washi) a temperové farby. Pri tejto technike je fajn, že na konci je vždy prekvapenie - to, ako obrázok vyzerá, vidíme, až keď odlepíme pásku. 

 

Najprv si na pripravené predlohy vajíčok nalepíme pásku. Nechajme dieťa, nech si ju lepí. Len mu povedzme, že nech si nechá naokolo pások aj voľné miesto - okolo pások bude maľovať. Ak si zaplní každé voľné miesto páskami, už nebude mať miesto na maľovanie.  Prípadne ju môžeme ponúknuť papierové ozdobné washi pásky a môže si ozdobiť vajíčko len páskami. 

 

Po nalepení pásky voľné plochy vymaľujeme. Buď použijeme voskovky, alebo temperové farby. Voskovky budú vhodnejšie pre menšie deti a temperové pre veľké. Štetcom je ťažšie robiť malé pohyby. Ak aj dieťa pokreslí pásku, nevadí. Temperové farby necháme zaschnúť. Pásku odlepíme a tešíme sa z farebného výsledku.

 

Páska a maľovanie. Zdroj: happytodlerplaytime.com

 

Ozdobenie vajíčok korkovým štupľom

Táto aktivita je výborná pre trénovanie si pinzetového úchopu. Korok je veľmi vhodný na nácvik správneho uchytenia si pera. 

 

Postup je naozaj jednoduchý. Vytlačíme si na papier (alebo do plastových vrchnáčikov) temperové farby a do nich ponárame koniec korku. Následne ho odtláčame na papier. Odporúčam použiť toľko korkov, koľko budete mať farieb. Dieťa môže iba odtláčať, alebo môže korok ťahať po papieri a robiť ním čiary...nechajme to na jeho fantáziu. Nakoniec dielo nechajme zaschnúť. 

 

Maľovanie korkom rozvíja pinzetový úchop. Zdroj: sassydealz.com

 

Pri výrobe sa môžete s deťmi porozprávať, prečo práve vajíčka zdobíme na jar. Užite si spoločný veľkonočný čas s deťmi a tešte sa zo začínajúcej sa jari.

Zdieľať na facebooku