Arktída a Antarktída - zimné aktivity

Prečo polárnym zvieratám nie je zima
Prečo polárnym zvieratám nie je zima / icanteachmychild.com

Kedy je vhodný čas rozprávať sa o Arktíde či Antarktíde? No predsa v zime. Buď máte okolo seba vonku sneh a sami sa cítite ako v ľadovej krajine. Alebo ak máte suchú zimu pomocou aktivít si navodíte zimnú atmosféru.

 

Deti fascinuje, že sú miesta, kde je stále sneh a ľad. Pýtajú sa otázky - Ako tam ľudia bývajú? Prečo im nie je zima? Čo jedia? Aké zvieratá tam sú? Skúsme si teda spolu s deťmi urobiť pár pokusov. Vyrobiť si vlastnú polárnu krajinu. Predstaviť si, že sme v Arktíde a skáčeme po ľadových kryhách. 

 

Arktída alebo Antarktída

Vedia deti, aký je vlastne medzi nimi rozdiel? Najprv im ukážeme polohu na mape sveta alebo glóbuse. Deti prekvapene zistia, že kým Antarktída je zamrznutá zem - kontinent, Arktída je vlastne len zamrznuté more. Môžeme si k tomu spraviť aj zážitkovú aktivitu. 

 

Dáme zamraziť dva veľké kusy ľadu. Jeden z nich bude iba čistá zamrznutá voda - Arktída..  Druhý bude mať na zamrznutom spodku mať zem (hlina) - Antarktída.

 

Ak deťom dáme pipetu  a teplú vodu, môžu si trénovať jemnú motoriku a ľad topiť. Vtedy si môžeme aj porozprávať o globálnom otepľovaní. Deti môžu povedať, akými rôznymi spôsobmi môžeme chrániť planétu Zem.

 

Zmyslová nádoba a miniatúry zvieratiek

Vyrobte si zmyslovú nádobu. Použiť môžete zafarbenú vodu, kusy ľadu, alebo bielu plastelínu. Môžete namaľovať kus kartónu, kamene. Vyrobiť si umelý sneh.  Nechajte to na detskú fantáziu. Spýtajte sa detí, či vedia, aké zvieratá žijú v ľadových krajinách. 

 

Možno budete prekvapení, ale polárne medvede a tučniaky žijú na úplných koncoch sveta. Ľadové medvede nájdete na Arktíde a v Grónsku. Tučniaky zas naopak žijú na Antarktíde a okolitých ostrovoch. 

 

Na hranie v zmyslovej nádobe môžete použiť miniatúry zvieratiek, ak máte doma. Ľadový medveď, tučniak, tuleň, mrož, veľryba, polárna líška, či polárny zajac. Pokiaľ miniatúry nemáte, môžete si vyrobiť  tučniakov z toaletnej rolky.

 

Vyrobte si tučniaka

V strede toaletnej rolky vyznačíme ovál. Zvyšok namaľujeme čiernou farbou. Ovál namaľujeme bielou. To bude bruško. Následne tučniakovi nalepíme oči a nos. Toto tvorenie je jednoduché aj pre menšie deti. 

 

tučniak z toaletnej rolky. Zdroj: creativefamilyfun.net.com

 

Prečo tučniak nie je mokrý?

Vedeli ste, že tučniak ani po vylezení z vody nie je mokrý? Ako je to možné? Skúsme si spolu s deťmi  spraviť malý pokus. Vytlačme si predlohu tučniaka na tvrdý papier. 

 

Vyfarbime si ho voskovkami. Ideálne použiť na brucho len bielu farbu. Je ale možné, že deti nebudú súhlasiť a budú ho chcieť mať farebného. Dobré je namaľovať ho čo najviac, aby  neostalo žiadne miesto nezafarbené. Následne si do rozprašovača dajme vodu zafarebnú namodro. Ak nemáme modré farbivo, nechajme ju kľudne čistú. Nechajme deti, aby nastriekali vodu na tučniaka. Čo sa stane? Tučniak odpudzuje vodu. Kvapky nevsiaknu, ale ostávajú na povrchu. Voskovky totiž obsahujú vosk. Tak isto, ako aj perie tučniakov. Preto odpudzuje vodu a tučniak ostáva suchý. 

 

Tučniak odpudzuje vodu. Zdroj: abcssofliteracy.com

 

Prečo sú ľadové zvieratá biele - kamufláž

Prečo sú niektoré zvieratá biele?  Na túto aktivitu budete potrebovať miniatúry polárnych, aj iných zvieratiek a biely papier. Položte na papier zvieratká. Použiť  môžete napr. tigra a polárnu líšku. Z väčšej vzdialenosti (druhý koniec miestnosti) sa dieťaťa spýtajte - aké zvieratá sú tu na papieri. Tigra (slona, žirafu, atď.) pravdepodobne rozozná hneď. Biele zviera mu ale bude splývať s bielym pozadím a bude potrebovať prísť bližšie. Vtedy viete dieťaťu vysvetliť, že takto to funguje aj v divej prírode. Zvieratá sa prispôsobujú svojmu prostrediu a tak sa bránia. Snažia sa, aby ich nepriateľ nevidel. 

 

Prečo sú polárne zvieratá biele. Zdroj: stillplayingschool.com

 

Ako to, že zvieratám nie je zima? 

Ak sa nás deti pýtajú túto otázku,spravte si  s nimi malý experiment.  Do nádoby dajte kocky ľadu. Dieťa vyzvite, aby si ponorilo dnu ruku. Bŕŕŕ, studená, že? Čo sa stane, keď si ruku natrieme masťou? Skúsme ju ponoriť znova do vody. Ešte stále cítime ľadovú vodu? Už menej. Rozdiel nie je veľký, ale keď naraz namočíme nezamastenú a zamastenú ruku, je cítiť. Pre deti je to hlavne veľký zážitok. Ak povedia, že studené sú  obe rovnako, nevadí. Vysvetlime dieťaťu, že polárne zvieratá majú pod kožou hrubú vrstvu tuku a vďaka tomu necítia ľadovú vodu. Toho tuku majú viac, než sme im dali na ruku. Takže preto deti tú vodu stále cítia. Dôležitý je zmyslový zážitok, ktorý má dieťa vďaka experimentu. 

Prečo yvieratá necítia chlad - chráni ich tuk. Zdroj: icanteachmychild.com

 

Aktivity na hrubú motoriku

 

  • Lyže z kartónu

 

Ak deti majú veľa energie a my práve nemôžeme ísť von, vyrobme si domáce lyže. Využiť môžeme kartón. Ak máme prázdne plastové fľaše, pripevnime ich pevne na kartón. To sú lyžiarky. S kartónovými lyžami môže dieťa chodiť po byte. Je to perfektný tréning hrubej motoriky.

 

Lyže. Potrebujeme kartón, plastové fľaše a lepiacu pásku alebo pištoľ. Zdroj: playtivites.com

Ešte zábavnejšia je úloha, ak lyže vyrobíme pre obe deti a musia ich naraz ovládať.  Vyžaduje to z ich strany spoluprácu a tímovosť. 

Lyže z kartónu. Zdroj: pinterest

 

  • Skáčeme po ľadových kryhách

 

Možno poznáte hru - pozor láva. Deti sa pri nej hrajú, že všade naokolo je láva a oni sa jej nemôžu dotknúť. Hra na ľadové kryhy má podobný princíp. Po miestnosti nachystáme ľadové kryhy. Deti môžu z bieleho papiera pvystrihovať rôzne tvary a precvičiť si tak aj jemnú motoriku. Všade naokolo je hlboké more. Skákať môžeme len po kryhách. 

 

Skáčeme po ľadových kryhách. Zdroj:mrsplemonskindergarten.com

Zdieľať na facebooku