Tvoríme a učíme sa s jesennými listami

Jesenné aktivity pre deti s listami
Jesenné aktivity pre deti s listami / Foto: Unsplash/Markus Spiske

Chodníky a trávniky sú počas jesene pokryté krásnym farebným lístím. Skúste využiť tento čas a s deťmi na prechádzke zbierať listy.  Môžete obdarovať blízkych peknými výtvormi alebo si vyzdobiť dom. Prípadne si urobte pexeso či skúste zopár experimentov.

 

Ježko z lístia a básnička 

Na kartón nakreslíme ježka s očkom a ňufáčikom. Môžeme nalepiť aj pohyblivé očko, ak ho doma máme. Dieťa na kartón nanesie lepidlo a potom lepí listy.  Povieme si básničku o ježkovi alebo si porozprávame, čo robia ježkovia na jeseň.

 

Fučí malý ježko,

ide hore briežkom.

Počkaj, malý kamarát,

chcem sa s tebou poihrať. 

 

Dokresľujeme listy

Dieťa odstrihne polovicu listu a nalepí na papier. Druhú polovicu dokreslí a vyfarbí. Ideálne je, keď máme listy rôznych tvarov a farieb.

 

Dokresľujte listy. / Foto: Lacikova Danka

 

Listové pexeso

Listy prestrihneme na polovicu a hľadáme páry. Čo s čím pasuje, čo sa k čomu hodí. Môžeme robiť doma a nalepiť listy na papier, alebo aj priamo v lese.

 

Prípadne môžete listy ponechať v celku a použiť dva rovnaké.

 

Pexeso s listami / Foto: teachingmama.org

 

Alebo si môžete vytvoriť pexeso z farebného papiera zamerané na rozpoznávanie tvarov listov.

 

 

 

Dierkovanie listov

Máte doma dierkovače? Urobte zmenu a namiesto papiera dierkujte listy. Je dôležité, aby listy neboli suché. Vydierkované listy si potom môžete nalepiť na papier, alebo výtvormi si ozdobiť svoje okolie, napr. kvetináče.

 

Dierkovanie listov / Foto: MontessoriKids.sk

 

Urobme si jesenný svietnik

V jesenné dni, keď je skoro tma, je výborná príležitosť vyrobiť si domáci svietnik či lampiónik. A samozrejme ho aj vonku vyskúšať.  Na sklenený pohár lepidlom lepíme listy. Použiť môžeme aj dierkovač a do listov vydierkovať rôzne motívy. Do pohára vložíme sviečku. Pomedzi nalepené listy presvitá svetlo a vytvára úžasnú jesennú atmosféru.

 

Tvary listov a z čoho sa skladá list – botanické okienko

Viete o tom, že tvary listov majú aj vlastné názvy? Vajcovitý, elipsovitý, dlaňovitý, môžete si ich s deťmi triediť a pomenovať. Vytlačte si na papier a poďte ich hľadať von. Nie je dôležité učiť sa názvy. Tým, že pomenúvame veci okolo seba, rozvíjame nielen slovnú zásobu dieťaťa, ale zvyšujeme aj jeho vnímavosť na svoje okolie. Dieťa si viac všíma okolitú prírodu, hľadá podobnosti v listoch a všíma si rozdiely, triedi.

 

Zbierajte s deťmi listy v neďalekom parku či lesíku. / Foto: Pexels

 

Povedzme si s dieťaťom, z čoho sa skladá list a zoberme si so sebou do lesa aj lupu. Stopka, okraj, žilnatina. Dieťa môže list trhať a skúmať. .

 

Z akého stromu list pochádza

Ak máte doma knižku o stromoch, zoberte si ju so sebou von. Pri zbieraní listov skúmajte, z akého stromu list pochádza. Hľadajte aj ďalšie listy popadané na zemi a priraďujte ich k stromu. Okrem listov si môžete všímať aj plody.

 

V knihe o listoch môžete na prechádzke hľadať listy, ktoré nájdete v prírode. / Foto: Danka Lacikova

 

Dýchajú listy? - experiment

Pre deti je niekedy problém uveriť, že stromy a listy sú živé a že dokonca dýchajú. Predsa len, zvieratá vidia behať, vydávať zvuky, ale stromy a listy sú stále bez pohybu.

 

Na tento pokus budete potrebovať čerstvé listy odtrhnuté zo stromu alebo kríku a slnečný deň.

 

Do sklenenej nádoby si nalejte vodu a do nej dajte jeden alebo viac listov. Mali by byť ponorené pod vodou. Môžete ich zaťažiť malým kamienkom. Keď nádobu s listami postavíte na slnko, za pár hodín by sa na listoch mali zjaviť malé bublinky. 

 

Aj my, keď vydýchneme pod vodou, objavia sa bublinky. Tak isto dýchajú aj listy. Možno sa deti spýtajú – ale ako listy dýchajú, keď nemajú pľúca? Rastliny využívajú slnečné žiarenie na výrobu energie. V rámci výroby energie rastliny uvoľňujú kyslík. To sú bublinky, ktoré vidíme.

 

Experiment s listami / Foto: kcedventures.com

 

Prečo listy na jeseň menia farbu – experiment

Vedia vaše deti, prečo listy na jeseň menia farbu? Nakoľko otázka „ prečo“ z detských úst zaznieva veľmi často, určite sa to rady dozvedia. Nazbierajte si listy viacerých farieb. Zelené, žlté, i červené.

Doma si ich postrihajte, potrhajte na drobné kúsky a rozdeľte podľa farby do sklenených pohárov. Zalejte alkoholom a poriadne postláčajte lyžicou. Do alkoholu ponorte pásik kuchynského papiera tak, aby pretŕčal von z pohára. A trpezlivo pozorujte,. Na druhý deň – približne za 24 hodín, by sa mal prúžok zafarbiť. Nasaje farbivá, ktoré sa nachádzajú vo vnútri listu. A prečo?

 

Stromy obsahujú farbivo, ktoré sa volá chlorofyl. To dáva listom ich zelenú farbu. Tým, že na jeseň je menej slnka a je chladnejšie, stromy majú menej chlorofylu a ten sa pomaly začína vytrácať z listov. Okrem chlorofylu listy obsahujú aj iné farbivá. Tým, že chlorofylu je menej, vidíme  farbivá, vďaka ktorým sa list zafarbí na žlto či na oranžovo. Červená farba listov je spôsobená látkou, ktorá sa v listoch vyskytuje len na jeseň.

 

Toto vysvetlenie je, samozrejme, na deti komplikované. Ale to, že na jeseň listy strácajú zelené farbivo a obsahujú aj iné farbivá, im pekne ukáže tento pokus.

 

Dôkaz, že listy pijú vodu - experiment

Na túto aktivitu sú vhodné napríklad brečtanové listy. Potrebujeme pohár vody a prírodné farbivo. Dobré je ho dať do vody veľa, aby ho list aj dostatočne nasal. Kúsok listovej stonky odstrihneme, až potom ju ponoríme do vody. Pohár postavíme napríklad na parapet a trpezlivo pozorujeme. Po približne 3 dňoch uvidíme, ako sa žilky listu začínajú zafarbovať.

 

Experiment, ako pijú listy vodu

 

Vychutnajme si pekné jesenné dni a nenechajme sa odradiť ani studeným počasím či dažďom. Každé ročné obdobie nám ponúka niečo jedinečné, vďaka čomu môžu deti získať nové skúsenosti, zážitky i vedomosti.

Zdieľať na facebooku