Učíme sa s deťmi pomocou jesennej prírody

Jesnenné montessori aktivity s deťmi
Jesnenné montessori aktivity s deťmi / Foto: Pexels

Jeseň je ročné obdobie, ktoré nám poskytuje veľa krásnych prírodných materiálov. Všade sú popadané listy, šišky, žalude, gaštany. Dozrievajú jablká, slnečnice, kukurica či obľúbené plody jesene tekvice. Využime tieto dary prírody na učenie sa s deťmi.

 

Aktivity na jemnú motoriku 

Rozvíjanie jemno-motorických činností je u detí veľmi dôležité. Už od útleho bábätka až po predškolský vek je veľa aktivít, pri ktorých si dieťa môže trénovať prsty, zápästie i celé rameno. (O dôležitosti jemnej motoriky sa dočítate viac v článku Jemná motorika – čo všetko by ste o nej mali vedieť? ) Aké aktivity môžete využiť na rozvoj jemnej motoriky v tomto období?

 

1. Vyberanie semienok a zrniek 

Ak máte doma slnečnice, vyberanie semienok je výborná aktivita na jemnú motoriku. Dieťa pri nej používa pinzetový úchop a trénuje si koncentráciu. Podobne sa dá využiť aj suchá kukurica. Zrnká kukurice výborne pretrénujú detské prsty počas vyberania. Ak si ich odložíte, neskôr ich dieťa môže mať v poličke na tácke a presýpať alebo lyžicovať.

 

Vyberanie zrniek kukurice / Zdroj: crozetplayschool.wordpress.com

 

2. Vkladačka pre bábätká

Možno máte doma gaštany. Jesenných panáčikov už máte vyrobených, ale na prechádzke nachádzate stále nové gaštany. Do krabice alebo nádoby, ktorú už nepotrebujete, si vyrobte otvor a malé batoľa má výbornú vkladačku. Podobne sa dajú použiť aj žalude či vlašské orechy.

 

3. Presýpanie, práca s lyžicou či pinzetou

Nazbierané žalude môže dieťa lyžicou presúvať z misky do nádobky na ľad či na muffiny. Trénuje si tak nielen pozornosť, ale precvičuje si okrem prstov a držania lyžice aj celé zápästie.

 

4. Umývanie tekvice

Typickým plodom, z ktorého na jeseň veľa varíme, je tekvica. Ešte pred tým, než ju použijeme v kuchyni, dajme ju dieťaťu dobre poumývať.  Nič nespraví dieťaťu väčšiu radosť, ako práca s vodou. Nemusíme ostať len pri tekvici. Ak vám dieťa rado pomáha v kuchyni, umývanie zemiakov, mrkvy či inej zeleniny je výborný spôsob, ako dieťa celoročne zapojiť.

 

Umývanie tekvice s najmenšími / Zdroj: busytoddler.com

 

5. Tekvica ako geoboard

Ak máte malé ozdobné tekvičky, môžete ich použiť ako geoboard. Odporúčam skôr pri väčších deťoch a s dozorom dospelého, nakoľko dieťa pracuje so špendlíkmi. Plus k tomu pár gumičiek a dieťa má perfektnú aktivitu na  precvičenie si všetkých prstov. Môže zapojiť aj fantáziu a na tekvičke vytvárať rôzne geometrické tvary, či dokonca aj obrázky.

 

Tekvica ako geoboard / Zdroj: walktalkplay.com

 

6. Triedenie prírodnín a rozvíjanie zrakového vnímania

V jednej miske máme rôzne prírodniny. Šišky, žalude, gaštany, orechy. Dieťa ich vytrieďuje do rôznych misiek, prípadne priraďuje k obrázkom. Rozvíja si takto svoje zrakové vnímanie. Oslabené zrakové vnímanie u dieťaťa je problém neskôr v škole, keď dieťa potrebuje rozlišovať písmená, čísla a tvary v geometrii.

 

Zdroj: stillzwerg.blogspot.de

 

7. Stereognostické alebo tajomné vrecúško

Touto aktivitou si dieťa precvičuje hmat. Do vrecúška schovajte rôzne prírodné predmety – šiška, žalude, gaštany, vlašské orechy, kamienky, ulity. Dieťa ich so zavretými očami nahmatá, pomenuje a triedi pred seba do kôpok. Aktivitu môžu hrať aj deti v dvojici. Striedajú sa pri pomenúvaní a vyberaní. Ešte väčšia zábava je, keď si dávajú navzájom  úlohy, čo má ten druhý z vrecúška vybrať.

 

8. Hra na pamäť

Pred dieťa položíme rôzne prírodné predmety. Dieťa sa na ne chvíľu pozerá a potom zavrie oči. My zatiaľ jeden predmet schováme. Keď dieťa otvorí oči, jeho úlohou je povedať, ktorý predmet zmizol. Výborná aktivita pre súrodencov, ktorý sa v schovávaní a v hádaní môžu striedať.

 

9. Kopírovanie tvarov

Dieťaťu nakreslite na papier rôzne čiary či vlnovky, dieťa na ne prikladá gaštany alebo iný prírodný materiál. Staršiemu dieťaťu môžete nakresliť aj písmená.

 

Dieťa môže ukladať gaštany do rôznych tvarov podľa predlohy / Zdroj: messyplay.cz

 

10. Spoznávanie písmen a skladanie slov

Zaujímajú dieťa písmená? Vyrobte si spolu abecedu. Na gaštany napíšte písmená a dieťa môže prikladať písmeno na gaštane k písmenu na predlohe. Ak si vyberiete z každého písmena viacero kusov, dieťa môže tvoriť prvé slová. Použiť môžete žalude, kamienky, dokonca aj listy.

 

11. Rátame s gaštanmi

Všimli ste si, že dieťa začalo vnímať čísla a pri aktivitách začína počítať predmety. Na papier mu napíšte čísla a do misky dajte gaštany. Dieťa ráta a rozdeľuje. Dôležité je, aby ste gaštany pred vložením do misky dobre prepočítali. Keď dieťa správne rozdelí gaštany, miska ostane prázdna.  

 

Počítanie gaštanove / Zdroj: http://child-care-information.com/

 

Je ešte veľa aktivít, ktoré sa dajú robiť s deťmi.  Najdôležitejšie je pozorovať ich, byť vnímaví k ich záujmom. Vďaka používaniu prírodných materiálov deti naučíme, že netreba kupovať drahé hračky. Veľakrát nám stačia veci, ktoré nájdeme bežne v svojom okolí.

Zdieľať na facebooku