Tradície a zvyky na Veľkú noc

Tradície a zvyky na Veľkú noc
Tradície a zvyky na Veľkú noc / Foto: Pexels

Tradície predstavujú významnú časť našej kultúry. Pomáhajú formovať štruktúru a základy našich rodín a našej spoločnosti. Pripomínajú nám, že sme súčasťou histórie, ktorá definuje našu minulosť, formuje to, kým sme dnes a kým sa pravdepodobne staneme. Tradícia prispieva k pocitu pohodlia a spolupatričnosti. Spája rodiny a umožňuje ľuďom znovu sa spojiť s priateľmi. Posilňuje hodnoty ako sloboda, viera, integrita a poskytuje príležitosť na oslavovanie vecí, na ktorých v živote skutočne záleží. Slúži ako cesta na vytváranie trvalých spomienok pre naše rodiny a priateľov. Poznáte však tradície a zvyky, ktoré sa spájajú s veľkonočnými svatkami?

 

  • Slovo „Veľká noc“ pochádza z Ēosturmōnaþ (čo znamená Veľkonočný mesiac) , staroanglického názvu pre mesiac apríl, ktorý bol pomenovaný po Ēostre, pohanskej bohyni jari a plodnosti.
     
  • Veľkou nocou sa končí 40-dňové obdobie pôstu , čo je tradičný pôstny čas, ktorý sa začína Popolcovou stredou.
     
  • Na Zelený štvrtok sa tradične konzumujú iba zelené jedlá, ktoré majú za úlohu podporiť zdravie a vitalitu. Naši predkovia vyháňali na pašu dobytok a na dvere stajní cesnakom kreslili kríže, ktoré ich chránili pred zlými duchmi. V tento deň nebol počuť ani zvuk zvonov, tie na znak smútku zostávali mĺkve. Tento deň symbolizuje poslednú večeru s Ježišom Kristom.
     
  • Na Veľký Piatok si kresťania pripomínajú umučenie a ukrižovanie Ježiša Krista. Zvykom je pred východom Slnka sa kúpať po krk ponorení v potoku. Ide o rituál, ktorý mal zabezpečiť celoročné zdravie. Dievčatá tiež verili, že vlasy po umytí v potoku budú rýchlejšie rásť a ich pleť bude očarujúca.
     
  • Počas Bielej soboty sa pripravuje jedlo na hodovanie, keďže sa končí 40-dňový pôst. Počas tohto dňa sa ešte dodržiaval pôst, ale gazdinky už pripravovali jedlá na Veľkonočnú nedeľu. Piekli  mazance, pasky, dozdobovali sa vajíčka a plietli sa aj korbáče. Taktiež sa upratovalo. Tento deň bol tiež  považovaný za ideálny deň na vysievanie semien v záhrade. Tieto vysiate semienka mali priniesť bohatú úrodu. Taktiež gazdinky sa zvykli starať o ovocné stromy a to tak, že po vymiesení cesta si ruky neočistili, ale išli pohladkať stromy, aby dobre rodili. 
     
  • Termín Veľkej noci nie je stály a každý rok sa mení. Veľkonočná nedeľa pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca. Je to deň, kedy podľa svedectva apoštolov Ježiš Kristus vstal z mŕtvych.
     
  • Veľkonočný pondelok je dňom, kedy sa graduje zábava, kedy sú šibačky a oblievačky. Chlapci navštevujú domy, kde žijú dievčatá, šibú ich s čerstvo narezaným a ozdobeným korbáčom z vŕbových prútov a oblievajú ich.  Bitie prútikom má podľa tradícií zabezpečiť silu, zdravie a hojnosť počas celého nasledujúceho roka. Taktiež zvyknú oblievať dievčatá aj vedrom vody, prípadne ich vykúpať v potoku. Voda predstavuje symbol zdravia, mladosti aj krásy. Tradícia veľkonočnej šibačky pochádza ešte z pohanského obdobia. Je to náš slovanský sviatok. S príchodom jari, keď sa príroda prebúdza, všetko rastie, pučí a prekvitá sa šibačkou zdôrazňovala plodnosť žien. V minulosti nesmela ostať žiadna žena nevyšibaná. 
     
  • S Veľkou nocou sa spájajú vajíčka, pretože sú symbolom plodnosti a znovuzrodenia , spájajú ich s jarou a oslavou zmŕtvychvstania.
     
  • Zdobenie veľkonočných vajíčok sa najprv začalo zvykom farbiť vajíčka na červeno, čo symbolizovalo krv, ktorú prelial Kristus počas ukrižovania. 
     
  • Myšlienka veľkonočného zajaca vznikla medzi nemeckými luteránmi ako veľkonočný zajac, o ktorom sa hovorilo, že posudzuje, či boli deti dobré alebo zlé, aby určil, či si zaslúžia veľkonočné vajíčka. 

 

Najdôležitejšie je však pochopiť význam tohto sviatku a vedieť sa s deťmi o tom porozprávať. Medzi hľadaním vajíčok a čokoládou je ľahké prehliadnuť skutočný význam Veľkej noci. Najlepšou metódou je povedať im pravdu o pôvode Veľkej noci. Veľká noc je najdôležitejším dňom v kresťanskom kalendári. Je to hlavný náboženský sviatok v kresťanstve, po ktorom nasledujú Vianoce. O Veľkej noci nemožno hovoriť bez toho, aby sme nehovorili o Ježišovi Kristovi. Zamyslite sa nad vekom svojich detí a pojmami, ktoré im dávajú zmysel. Rozprávajte veľkonočný príbeh pomocou slov, ktoré už poznajú, spôsobom, ktorý dáva zmysel ich veku. Prečítajte si spoločne veľkonočný príbeh z biblie vhodnej pre deti. Využite detskú bibliu a podeľte sa so svojimi deťmi o príbeh Ježišovho ukrižovania a zmŕtvychvstania. Občas sa zastavte, aby mohli klásť otázky a vysvetliť im všetky nové pojmy. Taktiež hľadajte knihy pre deti, ktoré vysvetľujú skutočný význam Veľkej noci. Učte svoje deti hodnotám, ktorými Ježiš žil, vykonávaním tohto aktu služby s veľkonočnou tematikou. Zamerajte sa na pozitívne stránky Veľkej noci. Ak sú vaše deti veľmi malé, nezachádzajte do prílišných podrobností o smrti. Keď deti trochu podrastú, myšlienky Ježišovho prenasledovania a utrpenia pre nich začínajú nadobúdať význam. Nebojte sa byť pri nich, v určitom okamihu sa všetci (dokonca aj deti) musíme vysporiadať so smutnými a bolestivými vecami vo svojom živote. Vy viete najlepšie určiť, čo je primerané ich veku a chápaniu.  Povzbudzujte sústredenie sa na nové začiatky, keď sa Veľká noc končí.

Zdieľať na facebooku