Životný štýl Wabi Sabi alebo ako prijať nedokonalosť v živote

  Foto: Pexels

Japonci našli liek na neúprosný tlak na dokonalosť. Hlavne v dnešných dňoch je táto filozofia viac ako aktuálna. Spoznajte wabi sabi.

 

Vo svete, kde sme neustále vystavení sociálnym médiám plným dokonalosti, novým a lepším produktom a službám, technológiám a potrebe neustále sa zlepšovať, môže byť pre nás ťažké zastaviť sa, rozhliadnuť sa a oceniť to, čo už máme. Mnohí z nás sa ženieme za vecami, o ktorých si myslíme, že ich nevyhnutne potrebujeme, namiesto toho, aby sme boli spokojní so svojím súčasným životom. Wabi-sabi je filozofia, ktorá predstavuje prepojenejší spôsob života, životný štýl, v ktorom sme hlboko prepojení s prírodou a naším vnútrom. Ide o koncept, ktorý nás podnecuje neustále hľadať krásu v nedokonalosti a akceptovať prirodzenejší kolobeh života. Pripomína nám, že všetky veci vrátane nás a samotného života sú nestále, neúplné a nedokonalé. Dokonalosť je teda nemožná a nestálosť je jediný spôsob.

 

O čom je Wabi Sabi filozofia?

Wabi sabi je japonský výraz, ktorý označuje ocenenie krásy nedokonalosti, nestálosti a jednoduchosti ako prirodzeného stavu vecí okolo nás a vo svete. Wabi a sabi sú dva samostatné koncepty:

  • Wabi je o rozpoznaní krásy v pokornej jednoduchosti. Hovorí o tom, aby sme otvorili svoje srdce a odpútali sa od materializmu, aby sme sa namiesto toho venovali duchovnému bohatstvu.
  • Sabi sa zaoberá plynutím času, tým, ako všetky veci rastú, starnú a chátrajú a ako sa to krásne prejavuje v predmetoch. Naznačuje, že krása je ukrytá pod povrchom toho, čo skutočne vidíme, dokonca aj v tom, čo spočiatku vnímame ako rozbité.

 

Tieto dva koncepty spolu vytvárajú filozofiu pre prístup k životu, aby sme prijímali to, čo je, aby sme zostali v prítomnom okamihu a ocenili jednoduché, prechodné etapy života. Táto filozofia je založená na siedmich estetických princípoch:

  1. Kanso — jednoduchosť
  2. Fukinsei — asymetria alebo nepravidelnosť
  3. Shibumi — krása nenápadného
  4. Shizen — prirodzenosť bez predsudkov
  5. Yugen — jemná milosť
  6. Datsuzoku — voľnosť
  7. Seijaku — pokoj

 

Kľúčom k všetkým siedmim z týchto estetických pilierov je autentickosť. Krása je vyjadrená skôr otvoreným prejavom nedostatkov ako ich odstraňovaním. Súcit so sebou samým a ostatnými a akceptovanie našej zraniteľnosti sú tiež prvky myslenia wabi sabi.

 

10 stratégii pre prijatie nedokonalosti

  1. Vzťahy podľa wabi sabi sú také, v ktorých sa navzájom úmyselne akceptujete ako nedokonalí. Ocenenie nedokonalostí u druhých a dokonca aj u seba je základom myslenia wabi sabi, Prijatie chýb niekoho iného, ​​namiesto toho, aby ste ich chceli „opraviť“, vám ponecháva čas a emocionálnu energiu na to, aby ste si toho človeka užili.
     
  2. Príprava jedla by mala byť tvorivým, radostným činom, nie skúškou, v ktorej môžete zlyhať. Nevenujte pozornosť len chutiam, ale vdychujte bohatosť vôní, počúvajte zvuky, ktoré vydáva vaše jedlo, vnímajte textúry vo svojich ústach. Vyberte si riad a kuchynské pomôcky s hmotnosťou a textúrou, aby ste ešte viac prehĺbili zmyslový zážitok z jedenia.
     
  3. Namiesto toho, aby ste sa uspokojili so zbytočnosťami z rôznych obchodov, zariaďte si domov  jedinečnými a kvalitnými kúskami. Použitie materiálov, ktoré krásne zvetrávajú, ako je drevo, kameň a kov, vám umožnia oceniť to, čo vlastníte, keď s tým zostarnete, namiesto toho, aby ste sa napríklad trápili nad prasknutým plastom. Zamyslite sa nad farebnou paletou, ktorá napodobňuje to, čo sa nachádza v prírode: zelené, sivé, zemité tóny a hrdze. To vytvára atmosféru pokoja a harmónie. Každý predmet vo vašej domácnosti by mal byť krásny, užitočný alebo oboje.
     
  4. Skutočná krása v zmysle wabi sabi je v starostlivosti o seba. Ak prestanete tráviť čas trápením sa nad každou pehou alebo zakrývaním šedivých vlasov, môžete sa viac venovať svetu, čo vám dáva skutočnú charizmu. Namiesto arzenálu produktov zameraných na každú vašu vnímanú chybu držte sa len niekoľkých osvedčených a obľúbených.
     
  5. Nemusíte sa obliekať do zašpinených a ošúchaných starých vecí, vďaka ktorým sa cítite nečisto a neupravene, ale nevyhadzujte obľúbený sveter len preto, že časom vybledol. Pri výbere nového oblečenia hľadajte  prírodné, udržateľne vyrobené odevy z vlny, bavlny, bambusu či kože.
     
  6. Spomaľte tempo svojho života, keď je to možné, a medzi jednotlivými úlohami si nechajte dostatok času na odpočinok. Zabráňte preťaženiu tým, že odmietnete oslavovať zaneprázdnenosť, ktorá môže viesť k chronickému stresu a zlému duševnému zdraviu.
     
  7. Urobte si poriadok vo svojej domácnosti a odložte si veci, ktoré potrebujete, keď ich nepoužívate. To vám pomôže sprostredkovať pocit pokoja vo vašom okolí, čo podporí pokojný stav mysle. 
     
  8. Pestujte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Moderné spoločnosti majú tendenciu oslavovať zaneprázdnenosť, ambície a kariérový postup. Toto uprednostňovanie práce pred voľným časom prináša riziko, že život sa dostane z rovnováhy a strávite viac hodín prácou ako užívaním si života a vzťahov s blízkymi. Spomaliť tempo a nájsť si čas na primeraný odpočinok a voľný čas s ľuďmi, na ktorých vám záleží, je nevyhnutné pre dobré duševné zdravie.
     
  9. Precvičujte si vďačnosť za jednoduché radosti v živote, ako je spoločnosť priateľov a blízkych, krásny východ či západ slnka, zdravé jedlo alebo šálka dobrého čaju.
     
  10. Oceňujte zraniteľnosť, ktorá z vás robí človeka, a zlomenosť vznikajúcu v dôsledku procesov straty a zmien, ktoré časom prehlbujú múdrosť a súcit.
Zdieľať na facebooku