Cenné životné lekcie, ktoré nám dávajú mamy a žije sa nám vďaka nim ľahšie

  Foto: Pexels

Mamy nás celý život dvíhajú, ale aj držia pri zemi. Stoja po našom boku, povzbudzujú nás a posúvajú nás, aby sme naplno využili náš potenciál. Mamina láska je jedinečná. Je ťažké slovami opísať, ako veľa pre človeka znamená. Mamy sú často našimi prvými učiteľmi. Od toho, ako pripraviť toast s nutellou, až po to, ako zvládnuť prvé trápenie, existuje nespočetné množstvo životných lekcií, ktoré nás učí práve láskavá mama. 

 

Mama nás učí...

Čo znamená bezpodmienečná láska

Materstvo je to najúžasnejšie privilégium, ktoré nám umožňuje zásadne ovplyvniť iný ľudský život. Zdravá materská láska je bezpodmienečná a je základom rastu detí. Tento druh lásky pomáha posilňovať sebavedomie a má dlhodobý vplyv na rozvoj mysle a formovanie svedomia. Mamy na celom svete milujú svoje deti bez ohľadu na to, aké sú. Bez ohľadu na to, ako veľmi ich nahneváme, koľkokrát zostane posteľ neustlaná či bielizeň neodložená, naše mamy nás milovať neprestanú. A tak dokážeme v živote lepšie milovať aj my, pretože sme najprv cítili tento druh lásky a ona sa stáva pre nás životnou mapou.

 

Čo znamená oddanosť

Mamy sú oddané. Ako levice chránia svoje deti pred nebezpečenstvom, chorobami, zlými ľuďmi, ... Ich srdcia i mysle sú prirodzene naplnené detskými radosťami aj starosťami. A či už máme 5, 20 alebo 55, vždy sme vítaní späť u mamy. A keď sme ďaleko, vieme, že vždy nám fandí, myslí na nás, hovorí o nás, modlí sa za nás.

 

Čo je trpezlivosť

Aby bezmocné dieťa prekonalo kolikové noci, prvé kolísavé kroky, sklamanie z priateľstva, zlé známky, búrlivú pubertu... vyžaduje si to nekonečné množstvo trpezlivosti - a to všetko zvláda mama dokonca s láskou. Len si spomeňte na svoje detstvo. Ako často vám pomáhala s domácimi úlohami? Koľko hodín trávila varením v kuchyni a vy ste odmietali jesť? Alebo vás neodsúdila za vaše tínedžerské záchvaty hnevu? 

 

Ako milovať svojho manžela

Mam nás učí, ako vychádzať s partnerom čo najlepšie – správať sa k sebe s úctou a rešpektom, tráviť spolu čas, spoločne sa smiať, objímať sa, zdieľať všetko, čo nás teší i trápi alebo sa zblížiť po hádke. Svojím každodenným životom nám ukazuje, ako môže vzťah fungovať.

 

Ako budovať vzťahy a silu záväzkov

Vzťahy sú obojsmerné a každý vzťah si vyžaduje veľa práce, či ide o partnerov, alebo vzťahy s rodinou či priateľmi. Bez ohľadu na to, aký môže byť vzťah vyčerpávajúci, mamy sa vždy snažia o budovanie dobrého vzťahu namiesto toho, aby človeka opustili a vylúčili ho zo svojho života. Riešia veľa ťažkých situácií. Môže to byť tvrdohlavý manžel, nevďačná švagriná alebo frustrovaný svokor, ktorý má záujem len ubližovať a robiť nepríjemnosti. Ale ony vytrvajú a snažia sa, aby všetko pekne fungovalo a zároveň si zachovali aj svoju dôstojnosť.

 

Dôležitosti láskavosti

Mamy nás učia aj láskavosti ku všetkým v našom okolí. Či už sú to priatelia, nepriatelia, psy, mačky, susedia... Mamina láskavosť sa prejavuje vo veľkorysej pohostinnosti, ktorú poskytuje každému, kto navštívi dom. Nie je to náhodou práve ona, kto nás naučil byť láskavý k tým, ktorí majú menej šťastia ako my?

 

Byť nezištný

Nezištnosť je pre mamy prirodzená. Nemajú žiadne pochybnosti o tom, že uprednostnia potreby svojej rodiny pred svojimi vlastnými.

 

Nikdy sa nevzdávať

Koľkokrát sme to chceli vzdať? Vzdať sa pred prekážkou, vzdať sa kariéry či vzťahov? Ak existovala jedna osoba, ktorá nás vždy vrátila na správnu cestu, keď sme odbočili, bola to naša mama. Bola tam, povzbudzovala nás a hovorila nám: „ÁNO, DOKÁŽEŠ TO!“

 

Aký je význam hodnôt

Keď sa narodíme do rodiny, osvojíme si hodnoty tejto rodiny. A kto je zodpovedný za odovzdávanie týchto hodnôt ďalej? Rodičia. Aj vďaka úsiliu našich mám sa teraz môžeme nazývať zodpovednými dospelými.

 

Na emóciách a pocitoch záleží

Koľko ráz nám na zodrané kolená či zlomené srdce stačila mamina náplasť lásky a súcitu? Otcovia nám možno utierajú slzy z líc, ale mamy sú oveľa lepšie v hojení rán v našich srdciach. Aj vďaka mamám preto lepšie vieme, ako sa v živote vysporiadať s búrlivými emóciami a kráčať po ťažších obdobiach ďalej.

 

Zázrak materstva je v tom, že mamy robia veľa pre to, aby nás viedli, učili a menili nás, kým sme, s najhlbšou láskou, zatiaľ čo sú samy neisté a nedokonalé. Pripomínajú nám, že dokonalosť sa preceňuje, že je zbytočná v materstve, najdôležitejšom povolaní na planéte. Žiadne iné povolanie toto všetko nenaučí. Žiadna iná profesia nie je tak dôverná v každodennom živote. Žiadna iná práca nevyžaduje tak veľa a tak dlho za tak malú zjavnú odmenu. Ale v skutočnosti sú odmeny nekonečné, pretože práca sa prenáša aj na ďalšie generácie. Práca je neúprosná, ale odmena pre ich deti a pre spoločnosť ako celok je nevyčísliteľná.

Zdieľať na facebooku