Neznášate zimu? 10 dôvodov, prečo ju začať milovať

  Foto: Pexels

Ak sa niekoho spýtate, aké je jeho obľúbené ročné obdobie, najčastejšie odpovie jar alebo leto. Ale zima nám ponúka taktiež neskutočné množstvo pozitívnych zážitkov a emócií. Od lyžovania v horách až po posedenie pri ohni a vychutnanie si horúceho čaju  či vareného vína. Zima dokáže tiež ponúknuť situácie, aby ste sa cítili príjemne a užili si krásu tohto ročného obdobia. Či už cestujete na hory alebo si užívate sviatky vo svojom rodnom meste, zima ponúka jedinečné výhľady na krajinu okolo nás. Prináša so sebou veľa dobrých vecí, okrem iného aj skvelú náladu počas prázdnin a veľmi potrebný oddych od práce a školy. Prečo ešte milovať toto ročné obdobie?

 

Čerstvý sneh je nekonečne krásny

Chladné počasie môže v zime trochu skomplikovať život, ale nie je nič krajšie ako čerstvý sneh. Krajinu prikryje ako nadýchaná biela prikrývka a vytvára malebnú panorámu. Sneh je tiež lepší ako dážď, pretože nepremoknete a môžete sa v ňom venovať rôznym aktivitám, ako je lyžovanie, sánkovanie, stavanie snehuliakov či hádzanie snehových gúľ. 

 

Viac relaxu

Jednou z najnepríjemnejších vecí na zime je to, že sa naozaj skoro ochladzuje a stmieva. Toto je najlepší čas zostať vo vnútri, kde je naopak teplo a útulne. Môžete relaxovať pri skvelej knihe alebo zábavnom filme s vedomím, že mrazivé počasie je bezpečne za oknom. Môžete to robiť spoločne s vašimi milovanými, čím si utužujete aj vzťahy. Príjemné chvíle v horúcej vírivke, keď je vzduch okolo vás chladnejší a hviezdy jasnejšie, alebo návšteva sauny, aby ste sa zohriali a posilnili svoj imunitný systém, skutočne stoja za tie nižšie teploty.

 

Zima prináša Vianoce

Vianoce predstavujú naplno prežitý čas s rodinou, aj úžasné večierky s kolegami či priateľmi a dobré jedlo. Odpojiť sa od každodenného stresu, povinností a spojiť sa so životom je to hlavné, čo ľudia počas sviatkov bežne robia a byť s rodinou a priateľmi je to najlepšie, čo môžete urobiť, aby ste opäť naplno precítili lásku, veľa sa smiali a boli vďační za to, čo vám do života prichádza. 

 

Vdychujte ten najčerstvejší vzduch

Keď sa nabudúce ocitnete na vrchole hory v zime, zhlboka sa nadýchnite. Počas zimy nedochádza k žiadnemu alebo malému znečisteniu (alebo akémukoľvek otravnému peľu vyvolávajúcemu alergiu) a tak máte čistý vzduch, ktorý je užitočné využiť a tráviť veľa času na čerstvom vzduchu. Telo sa vám za to odvďačí zdravím.

 

Takmer žiadny hmyz

Osy, komáre a muchy... Nezobudíte sa s piatimi bodnutiami od komárov, ktoré vás neskutočne svrbia. Niektorým potravinám sa nemusíte vyhýbať zo strachu, že to priláka osy. A hlavne nemusíte počas spánku naháňať muchy, ktoré vám lietajú pri uchu. 

 

Zimné športy

Existuje mnoho všestranných zimných športov, ktoré môžete vyskúšať, medzi najobľúbenejšie patrí lyžovanie a snowboarding. Korčuľovanie je tiež klasická zimná aktivita, ktorú si môžete užívať počas celej sezóny. Ďalej aj sánkovanie je vždy zábavná zimná aktivita, ktorá poteší najmä deti. Okrem toho, že sa dostanete von, aby ste si užili čerstvý vzduch, majú zimné športy aj viacero zdravotných výhod. V porovnaní s cvičením v interiéri majú zimné športy tendenciu spaľovať viac kalórií. Je to preto, že vaše telo pracuje tvrdšie, aby si udržalo svoju vnútornú teplotu. 

 

Zlepší sa nálada

Počas leta môže vlhkosť a teplo sťažiť pobyt vonku príliš dlho. V chladnom počasí je vaše telo odhodlané zostať v teple, čo vedie k produkcii endorfínov. To vám zlepší náladu a budete sa cítiť pozitívnejší a optimistickejší. To tiež pomôže v boji so zimnou depresiou.

 

Chladné počasie je dokonalá výhovorka pre kalórie naviac

Nie je nič lepšie, ako si  počas chladného zimného dňa popíjať hrnček horúcej čokolády. Ak nie je vaša obľúbená horúca čokoláda, je tu aj jablkový mušt, varené víno a množstvo sviatočných kávových nápojov, ktoré uspokoja vaše chute a udržia vás v teple. Okrem toho je čas aj na dlhšie varené a ťažšie jedlá. Existuje veľa receptov na výdatné polievky a dusené jedlá, ktoré vás zahrejú počas celej zimy. 

 

Čarovné víkendové rána

Aj keď je počas týždňa ťažké vstávať do zimného rána, dostatočne to kompenzujú lenivé nedeľné rána, keď sa zobudíte neskoro, s ešte teplými nadýchanými prikrývkami a zimným slnkom za okennými závesmi. Spanie v lete neprináša taký blažený pocit ako v zime.

 

Najlepší čas na nákupy

Od „čierneho piatku“ až po zvyšok dovolenkovej nákupnej sezóny je zima skvelým obdobím na využitie rôznych zliav. Počas sezóny existuje množstvo výpredajov, ktoré vás prenesú cez mesiace chladného počasia. 

Zdieľať na facebooku