Užite si vianočné pečenie s deťmi (+3 recepty)

Užite si vianočné pečenie s deťmi
Užite si vianočné pečenie s deťmi / Foto: Pexels

Vianoce sú skvelý čas na to, aby ste dostali deti do kuchyne. Príprava jedla môže byť zábavná a môžete vytvoriť krásne farebné dobroty a popritom ich naučiť nové zručnosti. Vianočné pečenie s deťmi je naozaj príjemná rodinná aktivita. V mnohých rodinách je doslova rituálom. Skúste do neho zapojiť deti aj vy a vytvorte si tak spoločnú tradíciu, na ktorú budú s láskou spomínať ešte aj v dospelosti. 

 

Aby pečenie s deťmi prinieslo radosť celej rodine, nemali by ste zabudnúť na niekoľko dôležitých zásad, ktoré slúžia ako bezpečnosť a zároveň vám ušetria aj nervy:

  • Pečenie by ste si nemali nechať na poslednú chvíľu a vyhraďte si na to dostatok času. 
  • K vianočnému pečeniu sa hodia koledy, vianočné pesničky, spoločné spievanie a tancovanie s deťmi navyše utuží puto medzi vami.
  • Všetky aktivity prispôsobte veku dieťaťa, tie menšie deti môžu napríklad vykrajovať alebo zdobiť farebnými cukríkmi, väčšie deti už zvládnu aj napríklad vaľkanie cesta.
  • Deti rady všetko ochutnávajú a práve preto majte z niektorých surovín ako je čokoláda, farebné cukríky či rôzne ozdoby, radšej viac, než potrebujete len na pečenie.
  • Najdôležitejšia zo všetkého je bezpečnosť.  Dajte si pozor na horúce plechy, formy či horúcu čokoládu, držte ich v dostatočnej vzdialenosti od detí. 
  • Deti by nemali siahať na nože a iné nebezpečné predmety, s ktorými si môžu ublížiť.
  • Dôležité je mať aj obrovské množstvo trpezlivosti, pretože je viac ako pravdepodobné, že po spoločnom pečení budete kuchyňu upratovať dlhšie ako zvyčajne. Pravdou je, že aj do tejto aktivity môžete zapojiť ostatných členov rodiny. 

     

Jednoduché a zábavné recepty pre vianočné pečenie s deťmi

Vianočný sob – brownies

Recept vianočný sob / Zdroj: bakeplaysmile.com

 

 

Čo budete potrebovať?

  • Čokoládové sušienky, brownies - môžete si pripraviť svoje vlastné alebo si môžete kúpiť hotový koláčik, ktorý len vyzdobíte. 
  • Čokoláda na varenie, prípadne mliečna čokoláda na rozpustenie.
  • Cukríkové paličky.
  • Malé jedlé guľôčky (sivé).
  • Čokoládové guľôčky pokryté tvrdou škrupinou, môžete použiť akúkoľvek červenú čokoládu, napríklad červené m&ms. 
  • Praclíky (používajte bežné praclíky, nie mini praclíky.

 

Zdroj: bakeplaysmile.com

Postup: Brownies nakrájajte na 16 rovnako veľkých obdĺžnikov. Mali by byť vyššie ako široké, aby sa zmestili na ozdoby. Jemne vložte praclíky na vrch, aby ste vytvorili parohy (jeden veľký praclík rozrežte na polovicu). Ak neservírujete v ten istý deň, počkajte s vložením praclíkov do dňa podávania, aby nezmäkli. Jemne vložte cukrovú tyčinku do spodnej časti koláčika. Uistite sa, že je dostatočne zatlačená, aby nevypadla. Na jednu stranu brownie na tvár natrite rozpustenú čokoládu. Pred začatím zdobenia sa uistite, že sušienky a rozpustená čokoláda vychladli! Pridajte strieborné guľky na oči a červenú na nos.

 

Vianočné brownies môžu mať rôzne podoby. Ak nechcete sobíkov, môžu to byť napríklad aj vianočné stromčeky či snehuliaci. / Zdroj: Pexels

 

Linecké koláčiky

Lepenie týchto koláčikov je pre deti v kuchyni ako stvorené. 

 

Čo budete potrebovať?

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru 
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor

 

Postup: Do misky vložte všetky suché ingrediencie. Oddeľte žĺtky z dvoch vajíčok a tie pridajte tiež do cesta. Všetko dobre vymiešajte, kým sa z cesta nevytvorí súvislá hmota, ktorá sa bude oddeľovať od stien. Nádobu prikryte fóliou a vložte na hodinu a pol do chladničky, aby sa cesto lepšie dalo spracovať. Na doske vyvaľkajte pláty cesta, ktoré budete potom spoločne s deťmi vykrajovať formičkou podľa vášho výberu. Koláčiky položte na vymastený plech a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 10 minút. Keď vychladnú pripravte si džem, ktorým ich budete natierať a následne zlepovať dokopy. Na záver koláčiky posypte práškovým cukrom.

 

Zabavia sa pri vykrajovaní rôznych tvarov. Prichystajte im len cesto s formičkami a rýchlo vám naplnia plech medovníčkami či lineckými koláčikmi.

 

Vianočné Oreo

 

Vianočné oreo / Zdroj: itsalwaysautumn.com

 

Čo budete potrebovať? 

  • dvojité plnené oreo
  • červená a biela poleva
  • farebné guličky na oči (čierne a biele)
  • paličky na lízatká

 

Zdroj: itsalwaysautumn.com

 

Postup: Ponorte dvojité plnené Oreo do rozpustenej bielej polevy a ponorte ho trochu viac ako do polovice. Jemne zatlačte prísavku do spodnej časti Orea, priamo do stredu polovice, ktorá je pokrytá bielou. Položte na voskový papier a nechajte stuhnúť. (Môžete urobiť viac a potom ich vložiť do mrazničky, aby stuhli rýchlejšie). Potom, držiac Oreo za tyčinku, ponorte druhú polovicu do červenej polevy, nie celkom do polovice, a položte na voskový papier. Použite bielu guličku, aby ste vytvorili „puf“ na konci Santovho klobúka. Použite trochu rozpusteného cukríka navyše na „prilepenie“ na cukríkové oči a nechajte stuhnúť.

 

Deti sú veľmi tvorivé, kreatívne, a preto zdobenie koláčov bude pre ne veľkou zábavou, skôr ako samotné pečenie. Prenechajte im tieto činnosti, koláče možno nebudú vyzerať ako z výkladu v cukrárni, avšak tieto originálne diela bude obdivovať každá návšteva a deti sa nimi budú chváliť. Pre väčšie deti, ktoré vedia čítať aj počítať určite nebude problém ani namiešanie a príprava cesta.  Spoločne strávený čas pri vianočnom pečení prinášajú množstvo úprimného smiechu, detskej radosti a množstvo fantázie. Skúste zabudnúť na tradičný predvianočný zhon, dokonale vyzdobenú a upratanú domácnosť, ukážkovo zdobené koláčiky a užite si hlavne predvianočné prípravy spolu s deťmi a celou rodinou. 

Zdieľať na facebooku