Účinky čítania negatívnych komentárov online na duševné zdravie

  Foto: Pexels

Zvyknete si čítať komentáre pod príspevkami? Je to spoločná slabosť celého ľudstva. Z nudy alebo zvedavosti občas všetci radi nasávame múdrosť davu. Sekcie komentárov na sociálnych sieťach, webových stránkach, blogoch sú dnes ale asi tie najtemnejšie miesta na internete. Stále viac spravodajských organizácií sa rozhoduje či obmedziť alebo úplne zakázať komentovanie kvôli obrovskému počtu agresívnych, urážlivých a hanebných komentárov, ktoré dostávajú. Kto sú títo ľudia, ktorí uverejňujú negatívne komentáre a prečo ich čítame? Prečo sa nechávame vťahovať do sekcií negatívnych komentárov, alebo ešte horšie do hádok v komentároch, a aké sú konečné účinky na naše duševné zdravie?

 

Prečo sú negatívne komentáre škodlivé?

Niekedy sa môže zdať, že jeden zlý komentár rozbehne loptičku a potom sa za ním strhne lavína ďalších toxických komentárov. Existuje však viacero faktorov, ktoré prispievajú k negativite, medzi tie patria:

  • Anonymita – tým, že je možnosť anonymity, znamená, že nikto sa necíti zodpovedný za to, čo hovorí. Ľudia sa môžu stať militantnými a agresívnymi jednoducho preto, že neexistujú žiadne kontroly a rovnováhy ako v skutočnom živote.

 

  • Online disinhibičný efekt – s anonymitou sa spája aj pojem disinhibičný efekt. To, čo by nikdy nebolo prijateľné robiť v reálnom živote, je akosi prijateľné na internete, kde prestávajú existovať sociálne normy a ktokoľvek s klávesnicou si môže hovoriť, čo chce a takmer bez následkov.

 

  • Dehumanizácia - keďže ľudia nevidia bezprostredný účinok slov na druhú osobu, nevyberajú si svoj jazyk starostlivo. Namiesto toho, aby jeden druhého vnímali ako osobu na druhom konci počítača, majú pocit, že komentujú do prázdna a môžu si dovoliť čo len chcú.

 

  • Spätná väzba v reálnom živote - komentáre na internete sú zvyčajne oveľa dlhšie ako to, čo by niekto povedal v reálnom živote, kým ho ten druhý nestopne, nevyruší. V skutočnosti môže komentátor úplne ignorovať spätnú väzbu a pokračovať v komentovaní, bez prerušenia. Vďaka tomu sú sekcie komentárov oveľa prijateľnejšou živnou pôdou na ventilovanie negatívnych emócií, agresie, nenávisti a hnevu.

 

Aký vplyv majú negatívne komentáre na duševné zdravie človeka?

Ak dokážete pochopiť, ako komentáre ovplyvňujú vaše duševné zdravie, potom môžete zaujať postoj, aby ste zabránili negatívnym pocitom a aby ste sa cítili lepšie. Koniec koncov, prečo by ste trávili čas niečím, z čoho sa necítite príjemne? 

  1. Ovplyvňuje spôsob, akým vnímate danú tému - nezdvorilé komentáre používateľov, najmä k menej známym témam, ovplyvňujú spôsob, akým interpretujete predchádzajúce informácie. Všetci sme vystavení sociálnemu vplyvu online. Čítanie názorov iných ľudí však môže ovplyvniť vaše vnímanie, myslenie a dokonca aj správanie. Negatívne komentáre môžu zdiskreditovať informácie, ktoré čítate, ale či sa necháte ovplyvniť, závisí aj od témy a vašich postojov. 
     
  2. Môže vyvolať úzkosť, depresiu a negativitu - čítanie negatívnych komentárov online má za následok, že sa budete cítiť viac negatívne. Ak sa zobudíte a ako prvé začnete čítať negatívne komentáre online, skončíte tak, že svoj deň začnete s negatívnym pocitom. A ak sa stanete závislým na čítaní negatívnych komentárov online, môžete dokonca čeliť niektorým príznakom depresie. Čítanie negatívnych komentárov online môže vo vás vyvolať pocit úzkosti, najmä ak čítate komentáre, ktoré vyvolávajú strach alebo vás nútia spochybňovať vaše vlastné rozhodnutia. 
     
  3. Kyberšikanovanie – mnoho tínedžerov a ďalší používatelia sú vystavení urážlivým komentárom. Platformy sociálnych médií môžu byť kritickými miestami na šírenie škodlivých fám, klamstiev a zneužívania, ktoré môžu zanechať trvalé emocionálne jazvy.
     
  4. Znížená sebaúcta a dôvera - ak budete čítať negatívne komentáre o sebe online, môžete sa cítiť menej sebavedomí alebo mať zníženú sebaúctu. Z tohto dôvodu je dôležité overiť si, ako sa cítite pred a po prečítaní komentárov online. 
     
  5. Vplyv na vnímanie seba - ak bojujete s obrazom svojho tela a potom čítate negatívne komentáre online o tom, ako vyzeráte alebo ako vyzerajú iní ľudia, môže to zhoršiť vaše myšlienky. Skreslené myšlienky o vašom tele môžu viesť k poruchám stravovania a iným súvisiacim problémom. To môže byť prvý krok k poruche príjmu potravy pre tých, ktorí sú už zraniteľní.

 

Aj keď je pravda, že negatívne komentáre online môžu negatívne ovplyvniť duševné zdravie, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na zmiernenie tohto problému vo svojom vlastnom živote. Brať ich s rezervou je zodpovednosťou čitateľov. Dôležité je:

  • Vyberať si svoje platformy rozumne. Ak máte obavy z čítania negatívnych komentárov online, držte sa ďalej od platforiem s anonymným prvkom, pretože ľudia budú mať menej dôvodov na cenzúru, keď si uvedomia, že nikto nevie, kto sú.
  • Stanoviť si časový limit na to, ako dlho budete čítať online komentáre, odpovedať na ne alebo o nich premýšľať. Môžete sa napríklad rozhodnúť, že strávite 10 minút čítaním komentárov na sociálnych médiách a úplne sa vyhnete komentárom na webových stránkach o spravodajstve.
  • Vzdelávajte sa v témach (mimo sekcie komentárov) - prečítajte si dôveryhodné zdroje informácií a vytvorte si vlastný názor, než sa spoliehať na to, čo sa dozviete z komentárov na spravodajských stránkach alebo na stránkach sociálnych médií.
  • Ak chcete znížiť negatívny vplyv čítania online komentárov, jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je zamerať sa iba na čítanie pozitívnych komentárov.
  • Obmedzte čas pred obrazovkou a venujte sa príjemnejším činnostiam a svojim koníčkom.
Zdieľať na facebooku