Oteckovia, vyhraďte si čas na svoje dcéry. Váš vzťah bude mať úplne iný rozmer

  Foto: Pexels

Dcéry potrebujú svojich otcov. Vzťah otca a dcéry je jedným z jej prvých vzťahov. Hoci s  mamou je od prvého dňa zvláštnym spôsobom spojená, otec je rovnako dôležitý ako mama. Dievča by malo byť schopné hovoriť so svojím otcom o všetkom a tento druh vzťahu by rozhodne mal začať od začiatku a ďalej rásť. Vzťah dcéry k otcovi môže hrať kľúčovú úlohu v jej psychickom vývoji. V skutočnosti, keď sú otcovia prítomní v živote svojich dcér, dievčatá dospievajú so zdravým pocitom toho, kým sú. Sú sebavedomejšie a jasnejšie chápu, čo v živote chcú. 

 

Ak si chcete ako otec s dcérou vytvoriť pozitívny pevný vzťah, začnite hneď v deň jej narodenia. Zapojte sa do jej života od samého začiatku tým, že sa budete aktívne podieľať na starostlivosti o ňu a strávite s ňou kvalitný čas. Vzťah sa môže pozitívne rozvíjať s každým ďalším dňom a každým vzrušujúcim míľnikom. Ak sa chcete spojiť s dieťaťom, prebaľujte ho, často sa s ním maznajte, kŕmte ho. Je tiež dôležité podporovať aj svoju partnerku. Môžete byť tak isto aj pozitívnym príkladom muža, akému chcete, aby vaša dcéra v budúcnosti dôverovala v partnerstve či priateľstve.

 

Ako spoločné chvíle otca s dcérou zlepšia ich vzťah?

Spoznajú sa bližšie

Rande otca s dcérou mu umožní dozvedieť sa viac o svojej dcére na osobnej úrovni a o tom, čo sa deje v jej živote v rôznych fázach. Tiež jej to umožní otvoriť sa a hovoriť s otcom viac ako kedykoľvek predtým, pretože vie, že tu je priestor na akúkoľvek tému. Rande otca s dcérou tiež otvára dvere k tomu, aby mali medzi sebou hlbšie priateľstvo. Môžu sa porozprávať o všetkom, čo majú na srdci, a klásť otázky a odpovedať na ne v dôvernom prostredí. 

 

Otec ukazuje dcére, ako by s ňou muži mali zaobchádzať

Oteckovia môžu nastaviť latku toho, ako by sa malo zaobchádzať s ich dcérami. Väčšina otcov sníva o tom, že ich dcéry budú raz šťastne vydaté a budú mať rodinu. Jediný spôsob, ako môžu ich dcéry vedieť, ako vyzerá šťastie a zdravý vzťah, je učiť sa od otca. Rande otca s dcérou dáva otcom príležitosť vštepiť svojim dcéram hodnoty a ukázať im, ako by sa k nim mali v živote správať iní muži. Otvorte dvere, dajte komplimenty. Dajte svojej dcére vedieť, že je pre vás na prvom mieste a že chcete robiť veci, ktoré miluje aj ona. 

 

Formujú ich sebavedomie

Úprimne povedané, toto je pravdepodobne najdôležitejší dôvod, prečo je rande otca s dcérou dôležité. Porozprávajte sa so svojou dcérou nielen o jej fyzickom vzhľade, ale aj o povahových vlastnostiach. Nájdite si čas na potvrdenie jej dobrých vlastností a podporujte ich. Ukážte dobré príklady lojality, rešpektu, láskavosti a odvahy počas rande. Ich vybudovaním si dcéra zaručene zachová vysoké sebavedomie bez ohľadu na to, čo jej príde do cesty.

 

Je to šanca len tak sa spoločne zabaviť

Niekedy musia oteckovia zabudnúť na všetky životné povinnosti, aby sa zabavili so svojimi dcérami. Rande umožňuje vašej dcére vidieť aj vašu zábavnú stránku, a nielen otca, ktorý dbá na pravidlá a zodpovednosť. Uvoľnite sa a bavte sa so svojou dcérou tým, že urobíte občas niečo bláznivé a nečakané.

 

Pravidelné rande udržujú otca v kontakte

Budete prekvapení, ako veľmi môže také pravidelné rande rozvinúť váš vzťah s vašou dcérou. Umožní vám nielen dozvedieť sa viac o vašej dcére, ale tiež jej dá signál, že ste jej bezpečnou oporou. Bude vedieť, že so všetkým môže ísť za vami a bude vypočutá, no nesúdená.

 

Nápady na „rande“ otca s dcérou, ktoré budú obaja milovať

Choďte na piknik

Vezmite si bicykle a vyrazte do parku na zábavný obed. Toto je jeden z najlepších nápadov na rande otca a dcéry. Čerstvý vzduch, pohyb, pekné počasie a dobré jedlo spravia určite príjemnú atmosféru.

 

Majte deň „áno“

Našťastie existujú dni, kedy môžu spolu tráviť kvalitný čas a otec nebude môcť odmietnuť veci, ktoré si dcéra praje. Stručne povedané, otec a dcéra si vyberú jeden deň, kedy otec nemôže povedať nie na nič, čo sa od neho požaduje. Mohlo by to byť niečo, ako napríklad jesť divné jedlo alebo robiť celý deň jej obľúbenú aktivitu. Je to zábavný spôsob, ako stráviť spoločne kvalitný čas. Prirodzene budete si chcieť vopred stanoviť základné pravidlá, ktoré objasnia, že úlohy, na ktoré otec hovorí áno, musia byť bezpečné, legálne a v rámci rodinného rozpočtu. Ak je to vopred jasné, deň by mal byť nezabudnuteľný! 

 

Doprajte si filmové rande doma alebo v kine

Existuje film, ktorý ste chceli vy alebo vaša dcéra vidieť? Alebo možno máte zoznam svojich obľúbených filmov, o ktoré sa s ňou chcete podeliť? Dcéra bude zbožňovať, keď budete takto spoločne relaxovať. Spoločne strávený čas si užije ešte viac, ak si stlmíte svetlá a dáte popcorn. Môžete dokonca urobiť ďalší krok a nechať mamu alebo súrodencov predstierať, že sú zamestnancami kina, aby si dcéra sama mohla objednať svoj popcorn. Ak máte dosť odvahy, nechajte ju, aby si vybrala akýkoľvek film. 

 

Lekcie jazdy

Každý dospievajúci túži získať vodičský preukaz a šoférovať. Môžete svoju dcéru zobrať niekde mimo mesta a hlavných ciest a dať jej prvé lekcie jazdenia. 

 

Vyrazte na spoločný nákup

Ak vaša dcéra miluje nakupovanie, určite bude milovať aj takýto deň. Tohto nápadu na rande sa ale možno budete musieť vyvarovať, ak máte doma tínedžerku, teda pokiaľ nemáte prebytok financií, ktoré by ste mohli oželieť. 

 

Túra v prírode

Aj keď obyčajná túra môže byť pre mladšie deti trochu nudná, môžete si z nej urobiť vzrušujúce rande vytvorením dobrodružstva. Vezmite si mapy, občerstvenie na cestu a vytvorte si kontrolný zoznam všetkých vecí, ktoré chcete na túre nájsť (žalude/listy/pekné kamene). Ešte väčšia zábava bude, ak sa v jednom momente trochu „stratíte“ a budete si musieť pozrieť mapu.

 

Intenzívne chvíle, ktoré otcovia s dcérami takto prežijú, im časom dobre poslúžia. Trávením času s dcérami a podporou ich záujmov a cieľov im dávate najavo, že sú dôležité a hodné lásky, dobroty a rešpektu. Navyše si na takejto ceste vytvoríte silné puto a veľa zábavných spomienok.

Zdieľať na facebooku