Svetelná terapia ako pomocník pri sezónnej afektívnej poruche

Svetelná terapia
Svetelná terapia / Foto: Pexels

Nič nie je pre nás na Zemi dôležitejšie ako Slnko. Bez slnečného tepla a svetla by bola Zem neživou guľou pokrytou ľadom a skalami. Slnko ohrieva naše moria, rozvíja našu atmosféru, vytvára vzorce počasia a dodáva energiu rastúcim zeleným rastlinám, ktoré poskytujú potravu a kyslík pre život na Zemi. Nielen rastliny absorbujú a metabolizujú slnečné svetlo. Robia to aj ľudia. Často počúvame o rizikách, ak sme vystavení slnku príliš veľa. Aj keď je pravda, že spálenie od slnka a rakovina kože sú veľmi reálnymi hrozbami a že primerane sa pred slnkom chrániť je nevyhnutné, existujú aj významne pozitívne účinky slnečného žiarenia. Slnko je oveľa viac, ako len potenciálnou hrozbou a môže mať pre naše telo mnoho pozitívnych účinkov. Keď svojej koži doprajete zdravú dávku slnečných lúčov, pravdepodobne okamžite pocítite niektoré hmatateľné výhody. A pokiaľ nemáme dostatok slnka, pomôcť môžu aj rôzne prístroje, ktoré vyžarujú lúče svetla podobné tým, ktoré pochádzajú zo slnka, a rovnakým spôsobom liečiť zdravotné problémy. Hovorí sa tomu fototerapia alebo svetelná terapia.

 

Čo je fototerapia?

Fototerapia, tiež známa ako svetelná terapia, je liečba, pri ktorej ste vystavení umelému zdroju svetla. Ultrafialové svetlo je neviditeľnou súčasťou prirodzeného slnečného svetla. Prístroje na svetelnú terapiu produkujú starostlivo namerané hladiny ultrafialového svetla, ktoré dopadá na celé vaše telo alebo oblasť pokožky, ktorú je potrebné ošetriť. Ultrafialové svetlo sa skladá z rôznych vlnových dĺžok. Počas svetelnej terapie sa používajú dve formy - ultrafialové A (UVA) a ultrafialové B (UVB). Fototerapia je veľmi bezpečnou možnosťou liečby, najmä v porovnaní s inými alternatívami. Ultrafialové lúče sa čoraz častejšie používajú na liečbu:

  • kožných ochorení, ako je psoriáza, ekzém, dermatitída alebo vitiligo
  • rakoviny kože (kožný lymfóm)
  • stredne závažných až závažných prejavov akné
  • kožných rán po úraze alebo cukrovke
  • žltačky u dojčiat
  • depresie, problémov so spánkom alebo sezónnu afektívnu poruchu (SAD)

 

Svetelná terapia má mnoho pozitívnych aspektov. Ošetrenie je možné vykonať aj doma.

 

Ako svetelná terapia pomáha pri sezónnej depresii?

Doteraz sa konkrétne nevie, čo presne spôsobuje sezónnu depresiu. Nedostatok slnečného svetla môže spôsobiť tento stav u ľudí, ktorí sú na to náchylní. Teórie naznačujú, že to môže zapríčiniť:

  • Zmenu biologických hodín - keď je niekto menej vystavený slnečnému žiareniu, biologické hodiny sa posunú. Tieto vnútorné hodiny regulujú náladu, spánok a hormóny. Keď sa to zmení, ľudia môžu mať problém regulovať svoje nálady.
     
  • Mozgovú chemickú nerovnováhu - mozgové chemikálie nazývané neurotransmitery zabezpečujú komunikáciu medzi nervami. Tieto chemické látky zahŕňajú serotonín, ktorý prispieva k pocitu šťastia. Ľudia s rizikom SAD môžu mať už nižšiu hladinu serotonínu. Keďže slnečné svetlo pomáha regulovať serotonín, nedostatok slnka počas zimných mesiacov môže situáciu ešte zhoršiť. Hladiny serotonínu môžu ďalej klesať, čo vedie k zmenám nálady.
     
  • Deficit vitamínu D - sérotonín tiež dostáva v tele podporu od vitamínu D. Vzhľadom k tomu, že slnečné svetlo pomáha vytvárať vitamín D, menej slnka v zime môže viesť k jeho nedostatku. Táto zmena môže negatívne ovplyvniť náladu.
     
  • Nadprodukciu melatonínu - melatonín je chemická látka, ktorá ovplyvňuje spánkový režim. Nedostatok slnečného svetla môže u niektorých ľudí stimulovať nadprodukciu melatonínu. V zime sa preto môžu cítiť unavení a ospalí.
     
  • Negatívne myšlienky ľudia so SAD majú často stres, úzkosť a negatívne myšlienky spojené so zimou. Vedci si nie sú istí, či sú tieto negatívne myšlienky príčinou alebo dôsledkom sezónnej depresie.

 

Svetelná terapia je zvyčajne určená na kompenzáciu nedostatočného vystavenia slnečnému žiareniu, o ktorom sa predpokladá, že je spojené so závažnou depresívnou poruchou so sezónnymi vzorcami, zvyčajne na jeseň alebo v zime. Predpokladá sa, že svetelná terapia ovplyvňuje mozgové chemikálie súvisiace s náladou a spánkom, čím zmierňuje príznaky depresie. Ľudia, ktorí zažívajú sezónnu afektívnu poruchu, majú často v zimných mesiacoch v tele príliš veľa melatonínu. Ide o hormón, ktorý reguluje vaše návyky pri spánku a bdení, príliš veľa melatonínu môže spôsobiť, že v noci sa vám bude ťažšie spať a počas dňa sa budete cítiť unavení. Svetelná terapia pomáha práve pri regulácii melatonínu stimuláciou sietníc. Jasné svetlo funguje tak, že stimuluje bunky v sietnici, ktoré sa spájajú s hypotalamom, časťou mozgu, ktorá pomáha kontrolovať cirkadiánne rytmy. Aktivácia hypotalamu v určitý čas každý deň môže obnoviť normálny cirkadiánny rytmus, a tým eliminovať sezónne symptómy. Používaním svetelnej terapie denne, najmä počas prvých dvoch hodín po prebudení sa naštartuje prirodzený systém melatonínu správne. Napriek tomu, že svetelná terapia je pri liečbe sezónnej afektívnej poruchy najmenej taká účinná ako antidepresíva, nefunguje alebo nie je vhodná pre každého. Niektorí ľudia potrebujú viac svetla alebo jasnejšie svetlo. Iní nemôžu tolerovať jasné svetlo, napríklad u ľudí s bipolárnou poruchou môže vyvolať hypomániu alebo mániu. A aj keď je riziko poškodenia očí pri jasnom svetle nízke, každý, kto má cukrovku (ktorá môže poškodiť sietnicu) alebo už existujúce ochorenie očí, by sa mal pred vyskúšaním svetelnej terapie obrátiť na lekára.

 

Fototerapia pravdepodobne nevylieči sezónnu afektívnu poruchu, nesezónnu depresiu alebo iné stavy. Môže však výrazne zmierniť príznaky, zvýšiť hladinu energie a pomôcť vám cítiť sa lepšie. Svetelná terapia môže začať zlepšovať príznaky v priebehu niekoľkých dní. V niektorých prípadoch to však môže trvať dva alebo viac týždňov.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku