Prečo je dôležitý čas osamote pre každého z nás?

Aj čas o samote prináša do nášho života dôležitú energiu.
Aj čas o samote prináša do nášho života dôležitú energiu. / Foto: Pexels

Aj čas o samote prináša do nášho života dôležitú energiu. 

 

V dnešnom neustále prepojenom svete sa hľadanie samoty stalo strateným umením. Túžbu po samote väčšinou pripisujeme ľuďom, ktorí sú osamelí, smutní alebo majú asociálne sklony. Hľadanie samoty však môže byť v skutočnosti celkom zdravé. Byť v blízkosti iných ľudí síce prináša odmeny, ale tiež to vytvára stres. Máme starosti s tým, čo si ľudia myslia. Meníme svoje správanie, aby sme sa vyhli odmietnutiu a zapadli do zvyšku skupiny. A práve čas pre seba, čas osamote nám dáva šancu oslobodiť sa od sociálnych tlakov a využiť svoje vlastné myšlienky, pocity a skúsenosti.  Rozhodnúť sa občas byť sám môže byť prospešné, ale dôležité je  venovať sa niečomu čo nás baví. Na druhej strane byť sám je škodlivé, ak nám to pripadá ako trest alebo sa cítime vylúčení zo sociálnych spojení.

 

Ako zistíme, že potrebujeme čas osamote?

Nie je vždy ľahké rozpoznať znaky toho, že by ste mohli potrebovať nejaký čas mimo iných ľudí. Niektoré znaky, na ktoré by ste si mali dať pozor, zahŕňajú:

  • Ľahko sa podráždite kvôli maličkostiam.
  • Strata záujmu robiť veci s inými ľuďmi.
  • Pocit preťaženia alebo nadmernej stimulácie. 
  • Problémy s koncentráciou.
  • Strach z trávenia času s inými ľuďmi.

 

Dobrou správou je, že aj keď bojujete s ktorýmkoľvek z týchto znakov, trocha času osamote môže mať výrazný regeneračný účinok. 

 

Aké sú výhody samoty?

  1. Umožní reštartovať mozog a oddýchnuť si - neustále byť „zapnutý“ nedáva nášmu mozgu šancu odpočinúť si a nabiť sa energiou. Byť osamote bez rušenia nám dáva príležitosť vyčistiť si myseľ, sústrediť sa a myslieť jasnejšie. Je to príležitosť na revitalizáciu mysle a tela súčasne.
     
  2. Poskytuje príležitosť objaviť seba a nájsť svoj vlastný vnútorný hlas - keď sme súčasťou skupiny, je väčšia pravdepodobnosť, že sa budeme riadiť tým, čo skupina robí alebo si myslí, čo však veľakrát nie je v súlade s tým, čo by sme robili, alebo ako by sme sa rozhodli, keby sme boli sami.
     
  3. Poskytuje čas na hlbšie zamyslenie - každodenné povinnosti a záväzky môžu viesť k tomu, že sa náš zoznam úloh zdá byť nekonečný. Tento neustály pohyb nám potom bráni v hlbšom zamyslení, ktoré brzdí kreativitu a znižuje produktivitu.
     
  4. Pomáha efektívnejšie zvládať problémy - je ťažké myslieť na efektívne riešenia problémov, keď nás rozptyľujú rôzne prichádzajúce informácie z každej strany.
     
  5. Môže pomôcť zvýšiť kvalitu našich vzťahov s ostatnými - keď budeme tráviť čas sami so sebou a lepšie porozumieme tomu, kým sme a po čom v živote túžime, budeme mať väčšiu šancu lepšie sa rozhodnúť, koho chceme mať vo svojom okolí. Tiež si môžeme začať viac vážiť svoje vzťahy potom, čo sme strávili nejaký čas osamote.
     
  6. Môže nám to pomôcť obmedziť negativitu z okolia - niekedy nechceme žiť v neporiadku niekoho iného, alebo nechceme, aby nás niekto iný otravoval. Keď žijeme sami, ideme sa najesť sami alebo trávime čas osamote, máme kontrolu nad všetkým, čo robíme. Nikto nás nebude súdiť, hovoriť nám, čo máme robiť, ani nám nebude liezť na nervy. Menej negativity vedie k väčšej pozitivite, čo zvyšuje náladu a celkovú spokojnosť. Je ťažké liezť na vlastné nervy, preto skúste stráviť nejaký čas osamote a uvidíte, ako sa cítite.

 

Veci, ktoré by sme mali vyskúšať osamote

  1. Vyrazte si na večeru - večera je často vnímaná ako spoločenský zážitok, ale dopriať si dobré jedlo vám môže dať príležitosť oddýchnuť si a vychutnať si zážitok v pokoji.
     
  2. Choďte do kina sami - nie je to tak, že by ste trávili veľa času spoločenskými aktivitami uprostred filmu, ale byť s inými ľuďmi znamená, že sa budete rozptyľovať napríklad otázkou, čo si o filme myslia. Vidieť samotný film znamená, že sa môžete plne sústrediť na príbeh a vizuálne efekty pred sebou bez toho, aby ste sa čudovali, čo si môžu myslieť vaši spoločníci.
     
  3. Choďte na koncert - nielenže uvidíte svojich obľúbených hudobníkov, bez toho, aby ste si museli robiť starosti s hľadaním ľudí, ktorí s vami chcú ísť, ale vidieť samotný koncert môže byť úžasný spôsob, ako sa stretnúť s novými ľuďmi, s ktorými máte spoločné záujmy. Možno robíte niečo sami, ale v skutočnosti to môže pomôcť rozšíriť váš sociálny kruh.
     
  4. Ísť na túru, výlet - čas strávený v prírode môže byť prospešný pre vaše zdravie, ale niekedy môže byť náročné nájsť ľudí, ktorí chcú ísť. Spojte sa s prírodou a užite si pokojnú samotu.
     
  5. Cestujte - samotná dovolenka a cestovanie sa môže zdať obzvlášť zastrašujúce, ale môže to byť aj vzrušujúci a obohacujúci spôsob, ako sa naučiť nové veci. Cestovanie osamote je tiež skvelý spôsob, ako si vybudovať sebestačnosť a sebadôveru.
     
  6. Naučte sa niečo nové - prihláste sa do triedy, kde sa môžete naučiť novú zručnosť, či už je to niečo ako varenie, umenie, tanec alebo nejaký iný koníček, ktorý vás vždy zaujímal. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na to, čo chcú ostatní, môžete sa venovať niečomu, čo uspokojuje vaše vlastné záujmy.

 

Neexistuje správne množstvo času na samotu, ktoré by fungovalo pre každého. Zamyslite sa nad vecami, ktoré by ste chceli robiť sami, a potom ich začnite cvičiť sami. Každý človek má rôzne potreby, či sa to týka samoty alebo spoločenského života. Práve preto je dôležité snažiť sa nájsť rovnováhu medzi nimi, ktorá vyhovuje vašim jedinečným potrebám.

Zdieľať na facebooku