Kedy je čas navštíviť terapeuta?

Navštíviť terapeuta včas môže byť prospešné v mnohých prípadoch a náročných obdobiach.
Navštíviť terapeuta včas môže byť prospešné v mnohých prípadoch a náročných obdobiach. / Foto: Bigstock

Rozpoznať, kedy si nevieme poradiť so svojimi emóciami a nepohodou môže byť náročné. Kedy by sme mali vyhľadať odbornú pomoc?

 

Každý z náš už v nejakom bode svojho života zažil stres, úzkosť, výbuchy zlosti, zmeny nálad, prípadne iné formy emocionálnej nepohody. Dôvody môžu byť rôzne, či už je to kvôli kariérnemu neúspechu, finančným problémom, vzťahom, či osobnej strate. Možno ste premýšľali aj o návšteve terapeuta. Možno ste si hovorili alebo ste sa presvedčili, že ak chvíľu počkáte, problém môže zmiznúť. Alebo sa možno stále pýtate, či by ste sa mali s niekým porozprávať, ale nie ste si istí, či je to pre vás teraz prioritou. Vedieť, kedy navštíviť terapeuta, môže byť niekedy nejasné. Každý má predsa zlý deň, ale ako rozoznať, že by vám rozhovor s niekým mohol pomôcť? Psychoterapia alebo poradenstvo, či poradenstvo v oblasti duševného zdravia, bez ohľadu na názov, môže byť prospešné pre ľudí, ktorí zápasia s emocionálnymi ťažkosťami, životnými výzvami a problémami duševného zdravia. 

 

Čo je podstatou psychoterapie?

Ľudia sa často vydesia, keď počujú slovo „terapia“. Žijú v mylnej predstave, že terapia je určená ľuďom, ktorí zápasia s nejakou duševnou chorobou. Môže však byť veľmi prospešná pre každého, kto zažíva nadmerný stres, intenzívne emócie alebo životné zmeny, prípadne si chce zlepšiť svoj osobný život. Psychoterapia vám dokáže poskytnúť bezpečné neodsudzujúce miesto, kde sa môžete ventilovať, porozprávať sa o svojich skúsenostiach, preskúmať svoje možnosti, rozvíjať schopnosti zvládať rôzne životné výzvy a naučiť sa čeliť problémom. Existuje mnoho foriem psychoterapie a je dôležité vedieť, čo môžete očakávať od liečby, ktorú dostanete. Nie každá forma vyhovuje každému. 

 

Ako viem, že potrebujem terapeuta?

Povedať niekomu, aby išiel na terapiu alebo že potrebuje terapiu, môže byť stigmatizujúce. Môže byť ťažké sledovať, ako sa milovaný človek zle vyrovnáva s problémami duševného zdravia, ale je dôležité, aby sa takíto ľudia rozhodli vyhľadať pomoc sami. Povzbudiť niekoho, na kom vám záleží, aby zvážil možnosť terapie, dokonca mu ponúknuť spoločné preskúmanie potenciálnych terapeutov, je vo všeobecnosti najlepší spôsob, ako mu prejaviť podporu. Terapia ponúka bezpečné miesto na rozhovor o životných výzvach, ako sú rozchody, smútok, rodičovské ťažkosti alebo rodinné problémy.  Je na mieste zvážiť liečbu v prípade, keď niečo vám spôsobuje strach a zasahuje do určitej časti života, najmä keď:
 

  1. Máte problém s reguláciou svojich emócií – aj keď sa všetci v určitom okamihu svojho života cítime smutní, znepokojení či nahnevaní, je dôležité venovať pozornosť tomu, ako často a intenzívne preciťujete tieto emócie. 
     
  2. Nie ste takí efektívni v práci alebo v škole – pokles výkonu v práci alebo škole je bežným znakom tých, ktorí zápasia so psychickými alebo emocionálnymi problémami. Problémy s duševným zdravím môžu narušiť pozornosť, koncentráciu, pamäť a môžu viesť k apatii, ktorá napokon ovplyvňuje potešenie z práce. 
     
  3. Zažívate zmeny alebo poruchy spánku, prípade chuti do jedla – psychické problémy môžu mať zásadný vplyv na spánok a chuť do jedla. V prípade, že už dlhšiu dobu jete alebo spíte menej alebo viac ako obvykle, môže to byť varovným signálom, že niečo nie je v poriadku.
     
  4. Prestanú vás baviť činnosti a aktivity, ktoré ste bežne robili – ľudia, ktorí zápasia s psychickými alebo emocionálnymi problémami, sa často cítia bez života. V dôsledku toho stratia záujem o činnosti, ktoré zvyčajne radi robia, či už ide o koníčky alebo socializáciu. 
     
  5. Smútite – či už ide o rozvod, rozchod alebo stratu blízkej, milovanej osoby, prekonanie zármutku akéhokoľvek druhu môže byť dlhý a bolestivý proces, najmä ak nemáte s kým zdieľať túto emocionálnu záťaž. Terapia alebo poradenstvo primárne zamerané na smútok môže pomôcť niekomu, kto smúti, tým, že poskytne bezpečné a súcitné miesto na spracovanie straty a všetkých znepokojujúcich emócií, ktoré s tým súvisia. 
     
  6. Zhoršuje sa fyzické zdravie – psychickému zdraviu väčšinou nevenujú ľudia rovnakú pozornosť ako fyzickému zdraviu, a to je obrovská chyba, pretože sú navzájom prepojené. Problémy, ktoré sa týkajú psychického zdravia, ako je napríklad stres, úzkosť, majú priamy aj nepriamy vplyv na fyzické zdravie. Priamy vplyv má z tohto dôvodu, že postihuje centrálny nervový systém, čo má vplyv na všetky ostatné systémy v našom tele. Nepriamo sú istým spojené aj s celým radom zdravotných stavov vrátane bolesti hlavy, únavy, bolesti svalov a podobne. 
     
  7. Chcete sa zlepšiť, ale neviete kde začať – psychoterapia vám môže pomôcť stať sa najlepším človekom, akým môžete byť vo vzťahu k sebe samému aj k druhým. Môže vám pomôcť lepšie porozumieť nezvládnutým medziľudským situáciám, vzťahom, v ktorých sa nachádzate. Okrem toho vám môže pomôcť lepšie porozumieť pohľadom ostatných, aby ste si boli viac vedomí svojho vplyvu na okolie. Dokáže poukázať na negatívne vzorce človeka, ktoré ste sa naučili a prenášate z detstva.

 

Dôležité je si uvedomiť, že častokrát terapia nepomôže hneď. Aj v ideálnej terapeutickej situácii môže chvíľu trvať, kým sa symptómy zlepšia. Ísť na terapiu a nevidieť žiadnu zmenu môže spôsobiť frustráciu. Treba však vydržať, všetko má svoj čas. Ani zbúraný dom nepostavíte zo dňa na deň. Majte na pamäti, že rôzne prístupy môžu byť pre rôzne problémy lepšie. Neexistuje jediný správny prístup, ktorý by fungoval pre každého a takisto nie každý terapeut bude vyhovovať každému. 

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku