Smiech a zmysel pre humor nám pomáhajú zvládať život ľahšie. Nezabúdajte na to!

Smiech a zmysel pre humor pomáhajú prekonávať veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť.
Smiech a zmysel pre humor pomáhajú prekonávať veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť. / Foto: Unsplash

Nikto sa nedokáže vyhnúť ťažším obdobiam v živote. Smiech a humor môžu byť ale stratégiou, ktorá vám pomôže zvládnuť ich lepšie.

 

Vtipy a zmysel pre humor sú spôsoby, ako sa vyrovnať s ťažkými obdobiami, ktoré na nás môže život vrhnúť. Humor slúži ako poistný ventil v náročných situáciách a častokrát pomáha ľuďom prekonať veci, ktoré sú mimo ich kontrolu. 

 

Čo je obranný mechanizmus?

Koncept obranných mechanizmov vznikol v psychoanalytickej teórii. Predpokladá sa, že obranné mechanizmy chránia ego pred emocionálnou bolesťou prostredníctvom skreslenia reality v bezvedomí. Použitie obranných mechanizmov môže mať pozitívne alebo negatívne následky v závislosti od konkrétneho mechanizmu a spôsobu jeho použitia. Napríklad mechanizmus popierania, ak ho používajú závislí ľudia, slúži ako prekážka pri prijímaní závislosti a hľadaní pomoci. Naproti tomu osoba, ktorá ešte nie je pripravená čeliť traume, môže používať mechanizmy ako regresia alebo potlačenie ako ochranné mechanizmy, kým nebude pripravená čeliť situácii. Humor tiež môže fungovať ako adaptívna obrana ega, pretože umožňuje ľuďom vnímať komickú absurditu vo veľmi náročných situáciách. V tomto ohľade humor slúži ako obranný mechanizmus aj ako spôsob riešenia ťažkostí.

 

Úloha humoru v strese

Pre mnohých ľudí je humor veľmi efektívnym, jednoduchým a lacným spôsobom, ako si znížiť stres. Humor je účinný ako metóda zmierňujúca stres z mnohých dôvodov. Po prvé, humor funguje ako rozptýlenie a prerušuje myšlienkový reťazec, ktorý vedie k stresu. Efektívny humor má za následok aj smiech, čo je fyzické uvoľnenie napätia. Humor posúva ťažisko pozornosti od seba a sústreďuje ju skôr na ostatných. Tento presun pozornosti rozširuje úzko zúženú perspektívu ľudí tak, aby zahŕňala aj nešťastie druhých, a tým znižuje vnímanú potrebu zdôrazňovať svoje problémy. Humorné príbehy často pomáhajú ľuďom uvedomiť si, že nech už je ich situácia akákoľvek zlá, vždy sa nájde niekto, kto je na tom horšie. 

 

Ako smiech znižuje stres?

  • Hormóny - Smiech znižuje hladinu stresových hormónov ako kortizol, adrenalín, dopamín. Zvyšuje tiež hladinu hormónov podporujúcich zdravie, ako sú endorfíny. Smiech zvyšuje počet buniek produkujúcich protilátky, ktoré pre nás pracujú, a zvyšuje účinnosť T buniek. To všetko znamená silnejší imunitný systém a menej fyzických účinkov stresu.
     
  • Fyzické uvoľnenie - Mali ste niekedy pocit, že sa musíte smiať, alebo budete plakať? Zažili ste ten očistný pocit po dobrom smiechu? Smiech poskytuje fyzické a emočné uvoľnenie.
     
  • Rozptýlenie - Smiech odvádza pozornosť od hnevu, pocitu viny, stresu a negatívnych emócií prospešnejším spôsobom ako iné rozptýlenie.
     
  • Sociálne benefity - Smiech nás spája s ostatnými. Rovnako ako s úsmevom a láskavosťou, väčšina ľudí zistí, že smiech je nákazlivý. Takže ak vnesiete do svojho života viac smiechu, s najväčšou pravdepodobnosťou pomôžete ostatným vo vašom okolí viac sa zasmiať a uvedomiť si aj tieto výhody. Zlepšovaním nálady ľudí vo svojom okolí môžete znížiť ich hladinu stresu a možno zlepšiť kvalitu sociálnej interakcie, ktorú s nimi prežívate, a ešte viac znížiť svoju hladinu stresu.

 

Tipy, ako do svojho dňa začleniť viac smiechu

Je pomerne ľahké pridať humor do svojho každodenného života a použiť ho ako prostriedok na zvládanie stresujúcich udalostí. Zábavné filmy, komediálne predstavenia a videá sú ľahko dostupné prostredníctvom rôznych foriem médií. 
 

Vedome sa snažte, aby ste sa častejšie smiali

Môže to byť jednoducho hľadanie humoru vo vašich každodenných situáciách. Upozornenie v telefóne vám môže pripomenúť počas obedňajšej prestávky alebo počas večere, aby ste si našli čas na vtipné veci.  
 

Trávte čas s priateľmi, ktorí majú zmysel pre humor

Snažte sa byť s ľuďmi, ktorí sú šťastní a ktorí vás rozosmejú. Smiech je nákazlivý. 
 

Pozerajte komediálne filmy alebo televízne programy 

Všetci máme inú predstavu o tom, čo je skutočne zábavné, avšak každý si môže nájsť ten ideálny humor pre seba.  
 

Prečítajte si vtipné knihy 

Možno budete radšej čítať ako pozerať televíziu. Keď budete mať po ruke výber zábavných kníh, časopisov alebo novín, môžete sa po celý deň smiať. Vyberte si knihy a časopisy, ktoré vás určite rozosmejú. 
 

Neberte sa príliš vážne

Trápime sa, čo by si ostatní mohli myslieť, a tak náš humor držíme v krabici a namiesto toho zaujmeme vážny prístup. Dajte si povolenie upustiť od svojich vyzretých manierov a buďte na chvíľu detskí a uvoľnení.
 

Bláznite sa so svojimi deťmi, vnúčatami alebo spoločenskými zvieratami, ktoré žijú s vami

Keď sú deti neustále nablízku, môže to pôsobiť rušivejšie, ale ponúka to aj viac príležitostí na hranie. Flákať sa s mladšími deťmi a hrať sa s domácimi miláčikmi je skvelý spôsob, ako v sebe prebudiť opäť malé dieťa a inšpirovať sa k smiechu. 
 

Buďte prítomní v danom okamihu a s vďačnosťou robte viac vecí, ktoré vám každý deň prinášajú radosť

Urobte si čas na kúpeľ, vychutnajte si šálku čaju, smejte sa s priateľmi, choďte na krúžok alebo urobte čokoľvek, čo vám pomáha upokojiť sa a usmievať sa.

Zdieľať na facebooku