Zbavte sa nenávisti voči sebe. Nie je to rýchla cesta, ale o to dôležitejšia

Nenávisť voči sebe samému sa môže podobať na pocit, že nás niekto za naším chrbtom neustále kritizuje.
Nenávisť voči sebe samému sa môže podobať na pocit, že nás niekto za naším chrbtom neustále kritizuje. / Foto: Pexels

Človek pomerne ľahko skĺzne k tomu, že začne nenávidieť svoje telo, výzor a nakoniec čokoľvek na sebe samom. Spokojný a šťastný život však nenávisť voči sebe v žiadnom prípade neprinesie. Ako sa jej zbaviť?

 

Je ťažké vyhnúť sa porovnávaniu s ostatnými. Všetci to občas robíme - v práci, v škole, s priateľmi, na sociálnych sieťach. Neustále porovnávanie sa môže mať veľký vplyv na naše duševné zdravie a na to, ako sa vidíme. Jednoduché „Nikdy nebudem vyzerať ako Katka“ sa môže rýchlo zmeniť na omnoho škodlivejší tvar: „Nikdy nebudem pre nikoho dosť dobrá“. Je bolestivou realitou, že veľa z toho, čo nás v živote obmedzuje, sú naše vlastné pocity nehodnosti a nenávisti k sebe samému. „Nenávidím sa“ je pomerne častá myšlienka. Nenávisť voči sebe samému sa môže podobať na pocit, že máme za sebou človeka, ktorý nás sleduje celý deň, každý deň, kritizuje nás a upozorňuje na každú chybu.

 

Odkiaľ sa berie nenávisť voči sebe a aké sú jej prejavy?

Nenávisť voči sebe samému sa vyvíja časom. Spravidla ju vyvoláva viacero faktorov, vrátane traumy z minulosti, perfekcionizmu, falošných očakávaní, sociálnych porovnaní a niekoľkých naučených správaní.

 

Ako sa nenávisť voči sebe prejavuje?

  1. Myslenie všetko alebo nič - vidíte seba a svoj život ako dobrý alebo zlý, bez toho, aby ste medzi nimi mali akékoľvek odtiene šedej. Ak urobíte chybu, máte pocit, že je všetko zničené, alebo že váš život skončil, nemá zmysel. 

     
  2. Ste zameraní na negativitu - aj keď máte dobrý deň, máte tendenciu sústrediť sa na zlé veci, ktoré sa stali, alebo na to, čo sa naopak pokazilo. 

     
  3. Nízka sebaúcta - spravidla máte nízku sebaúctu a nemáte pocit, že by ste sa vyrovnali pri porovnávaní s ostatnými v každodennom živote.  

     
  4. Schválenie - neustále potrebujete súhlas od ostatných, aby ste potvrdili svoju sebahodnotu. Váš názor na seba sa mení v závislosti od toho, ako vás ostatní hodnotia alebo čo si o vás myslia. 

     
  5. Problém s prijímaním komplimentov - ak niekto o vás hovorí niečo pekné, myslíte si, že je len jednoducho milý a netýka sa to vás.

     
  6. Neviete prijať kritiku - ťažko znášate, keď vás niekto kritizuje, máte tendenciu ju brať ako osobný útok alebo myslieť na ňu ešte dlho.

 

Ako bojovať proti nenávisti voči sebe?

Ak sa snažíte prekonať nenávisť voči sebe samému, môžete podniknúť niekoľko krokov. Predovšetkým si pamätajte, že za to, ako sa cítite, nemôžete sami, ale od dnešného dňa ste zodpovední za kroky, ktoré podnikáte pri uskutočňovaní pozitívnych zmien zameraných na zlepšenie vášho života. 

 

  1. Vyskúšajte denník - zamyslite sa nad udalosťami dňa, preskúmajte situácie, ktoré mohli vyvolať určité emócie, a pamätajte na základné príčiny vlastnej nenávisti. Pri denníku každý deň hľadajte vzorce a lepšie si uvedomujte, ako sa vaše emócie posúvajú.

     
  2. Negatívne myslenie - keď si začnete viac uvedomovať svoje emócie a ich spúšťače, začnite identifikovať myšlienky, ktoré vás napadnú, keď čelíte negatívnym udalostiam. Položte si otázky, či sú vaše myšlienky realistické alebo či nedochádza k deformáciám myšlienok. Skúste sa postaviť svojmu vnútornému „tyranovi“ tak, že budete proti vnútornému hlasu pôsobiť opačnými argumentmi. Ak je pre vás ťažké vybudovať si silný vnútorný hlas, predstavte si, že sa vžijete do role silnejšieho človeka, ktorého poznáte, napríklad priateľa, slávneho človeka alebo superhrdinu, a hovoríte späť kritickému hlasu vo svojej hlave.

     
  3. Precvičujte si súcit - namiesto toho, aby ste sa nenávideli, ukážte si súcit. To znamená pozerať sa na situácie v inom svetle, vidieť dobré veci, ktoré ste dosiahli, a ukončiť čierno-biele myslenie. Keď dokážete byť k sebe láskavejší, otvoríte sa pozitívnejším pocitom a pozitívnemu vnútornému hlasu. 

     
  4. Trávte čas s pozitívnymi ľuďmi - namiesto stretávania sa s ľuďmi, kvôli ktorým sa cítite zle, začnite sa stretávať s ľuďmi, kvôli ktorým sa cítite dobre. Ak vo svojom skutočnom živote takých ľudí nepoznáte, zvážte pripojenie sa k podpornej skupine. 

     
  5. Meditujte - ak je pre vás ťažké spomaliť a odpútať sa od svojho negatívneho myslenia, skúste začať s pravidelnou meditačnou praxou . Meditácia je spôsob, ako vypnúť negatívny hlas v hlave. Je to tiež ako sval; čím viac budete cvičiť, tým ľahšie utíchne vaša myseľ.

     
  6. Navštívte terapeuta - Ak bojujete so svojím duševným zdravím, mohla by vám prospieť návšteva terapeuta . Aj keď je možné zmeniť svoje myslenie na vlastnú päsť, terapeut vám môže pomôcť rýchlejšie zvládnuť traumy z minulosti a tiež precvičiť vzorce užitočnejšieho myslenia. 

     
  7. Precvičujte si starostlivosť o seba - Namiesto sebazničujúceho správania sa venujte starostlivosti o seba. To znamená starať sa o svoje fyzické a duševné zdravie tým, že robíte všetky veci, vďaka ktorým sa budete cítiť dobre. Jedzte zdravé jedlo, pravidelne sa hýbte, dostatočne sa vyspite, znížte čas strávený na sociálnych sieťach a pred obrazovkami, trávte čas v prírode a hovorte láskavo sami so sebou.

 

Pamätajte, že zastavenie nenávisti voči sebe samému vyžaduje čas. Môže sa to niekedy javiť ako náročné a nemožné. Možno sa dokonca ocitnete v smútku nad touto príliš známou časťou vás, čo je v poriadku. Ak sa necháte negatívneho kritika vzdať, urobíte vo svojom živote priestor pre väčšiu radosť, pokoj a spojenie.

Zdieľať na facebooku