Aj neporiadok ovplyvňuje naše duševné zdravie. Viete ako?

Aj čistá a zorganizovaná domácnosť má svoj podiel na našej pohode.
Aj čistá a zorganizovaná domácnosť má svoj podiel na našej pohode. / Foto: Bigstock

Aj čistá a zorganizovaná domácnosť má svoj podiel na našej pohode.

 

Riad v umývadle, hromady špinavej bielizne naskladané na kopy, deky a vankúše po celej podlahe, skrinky v neporiadku, príliš veľa harabúrd v garáži a nepreberné množstvo nepoužitých vecí uložených po celom dome, možno to znie niekomu povedome. Žijeme v materialistickom svete, kde nás spoločnosť učí, že čím viac vecí máme, tým lepšie a o to šťastnejší budeme. Množstvo vecí však znamená často aj zbytočný neporiadok a ten môže v skutočnosti spôsobovať stagnujúcu energiu a príliš veľa stresu. Nekontrolované spotrebiteľské impulzy, citová väzba na veci, sentimentálne pamiatky, strach zo zbavenia sa vecí, potreba uchovať si minulé spomienky sú niektoré z mnohých dôvodov, prečo máme tendenciu vliať svoje veci do svojich emócii. Zahadzovanie vecí môže byť často bolestivé a môže predstavovať zabudnutie na minulosť a vzdanie sa našej budúcnosti, preto často visíme na veciach v nádeji, že sa jedného dňa stanú užitočnými, aj keď v skutočnosti prispievajú k nášmu duševnému a emocionálnemu stresu. Neporiadok nie sú len fyzické veci. Sú to staré nápady, toxické vzťahy a zlé návyky. Neporiadok je všetko, čo nepodporuje vaše lepšie Ja.

 

Vplyv neporiadku na zdravie

Neporiadok môže prispieť k neschopnosti jasného myslenia, čo môže prispieť k stresu a nízkej energii.
 

  1. Keď trávime čas každý deň hľadaním svojich kľúčov alebo hľadaním nejakého oblečenia, môžeme sa zblázniť a zbytočne vystresovať. Tým si len hromadíme negatívnu energiu. Navyše hľadanie vecí v neporiadku nás okráda o čas, ktorý nám potenciálne môže chýbať na ďalšie dôležité úlohy a rutiny starostlivosti o seba.
     
  2. Keď sa fyzický neporiadok stane nadmerným, môže to hroziť psychickým a fyzickým uväznením jednotlivca v nefunkčnom domácom prostredí, čo prispieva k osobnej tiesni a pocitom osamelosti. Domov by mal byť bezpečným miestom, kde si môžete oddýchnuť, ale keď je plný fyzického neporiadku, môže to viesť k pocitu, že je skôr nepriateľom, a to môže negatívne ovplyvniť aj celkové blaho.
     
  3. Keď máme dom plný neporiadku, môžeme mať ťažkosti s využívaním tohto priestoru na vykonávanie vecí, ktoré nás bavia, napríklad na cvičenie jogy alebo na remeselnú výrobu. Tiež by nám mohlo byť nepríjemné pozvať hostí, čo môže ovplyvniť náš spoločenský život. Sami si tak vytvárame pocity osamelosti a nedostatočnosti.
     
  4. Fyzický neporiadok sa môže stať posadnutosťou - potrebou mať viac hmotných vecí, aby sa vyplnila vnútorná prázdnota. Vo väčšine prípadov jedinci s poruchou hromadenia vecí uchovávajú predmety, ktoré majú sentimentálnu hodnotu, alebo predmety, ktoré budú v budúcnosti potrebovať. Takáto porucha môže spôsobiť problémy takmer vo všetkých aspektoch každodenného života človeka vrátane partnerských vzťahov, pracovných aj sociálnych povinností.
     
  5. Vedci zistili, že preplnený dom prispieva k stresu, úzkosti a tiež zlej koncentrácii. Keď je domov človeka špinavý, môže sa začať cítiť ohrozený, mimo kontroly a mať úzkosti. Čistý a prístupný dom môže tiež výrazne uľahčiť každodenné rutiny. Napríklad prehľadné zavesenie všetkého oblečenia uľahčuje ranné chystanie. Keď je váš domov čistý, budete tiež môcť lepšie relaxovať na konci dlhého dňa.

 

Ako odstrániť neporiadok zo života?

  • Prejdite každou miestnosťou v domácnosti a vyhoďte papiere, nepoužívanú kozmetiku, staré potraviny či zničené pomôcky, ktoré neplnia svoj účel. Všetko hodnotné, čo nepoužívate, je možné darovať alebo recyklovať.
     
  • Ak máte oblečenie, ktoré sa vám nehodí, topánky, ktoré nikdy nenosíte, nábytok, ktorý zaberá príliš veľa priestoru, alebo čokoľvek iné, čo vám neprináša hodnotu, ale mohlo by ho použiť niekto iný, darujte ho alebo predajte. Dobrým pravidlom je, že ak máte v skrini niečo, čo ste rok nenosili alebo nepoužili, potom by ste sa toho mali zbaviť.
     
  • Snažte sa venovať upratovaniu 10 minút denne. To môže znamenať čistenie toalety, vyprázdnenie umývačky riadu alebo povysávanie jednej miestnosti v domácnosti. Tým, že každý deň upratujete 10 minút, ste schopní držať krok s domácimi prácami bez toho, aby ste mali pocit, že v sobotu musíte stráviť sedem hodín prácou v domácnosti.
     
  • Mnohí z nás baví nakupovanie, pretože to môže často viesť k nárastu dopamínu, ktorý nám prinesie pocity radosti. Nákupná terapia však často vedie k nákupu nepotrebných vecí, ktoré nakoniec sadnú na poličku v našom dome a vytvárajú neporiadok. Namiesto nákupu pre seba môžeme nakupovať pre iných, ktorí dané veci skutočne potrebujú a ocenia. Aj z toho získate dobrý pocit. 
     
  • Odstraňujte aj mentálny neporiadok - urobte si digitálny detox, cvičte každý deň, vyhýbajte sa sladkému a rýchlemu občerstveniu, pite veľa vody, obmedzte alkohol, kofeín a osvojte si zdravú spánkovú rutinu.

 

Ak chcete mať pocit, že máte kontrolu nad svojím životom a osobnou pohodou, môže vám pomôcť čistý dom. Podľa pokynov uvedených vyššie budete vy a vaša rodina na ceste k šťastnejšiemu a zdravšiemu životu - fyzickému i psychickému.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku