10 základných princípov pre šťastnejší a zdravší život

Myslite na seba skôr, ako zažijete pocity vyhorenia či úzkosti. Starajte sa o to, aby sa malo dobre vaše telo i duša.
Myslite na seba skôr, ako zažijete pocity vyhorenia či úzkosti. Starajte sa o to, aby sa malo dobre vaše telo i duša. / Foto: Pexels

Myslite na seba skôr, ako zažijete pocity vyhorenia či úzkosti. Starajte sa o to, aby sa malo dobre vaše telo i duša.

 

Starostlivosť o seba predstavuje vedomý akt, ktorý robíme s cieľom podporiť svoje vlastné fyzické, duševné a emocionálne zdravie. Existuje mnoho foriem starostlivosti o seba. Môže ísť o to, že si napríklad doprajeme dostatočne dlhý kvalitný spánok alebo sa prejdeme na čerstvom vzduchu. Starostlivosť o seba je veľmi dôležitá hlavne kvôli prevencii rôznych ochorení. Existuje však niekoľko dôležitých princípov, ktoré by sme mali dodržiavať vo svojom živote, ak chceme udržať svoje zdravie čo najdlhšie.

 

1 | Spravte si zo zdravia prioritu

Ak si zo svojho zdravia urobíte prioritu, dáva vám to možnosť preskúmať vaše zmýšľanie. Dajte si otázku, či máte otvorenú myseľ a ste ochotný preskúmať základné príčiny vašich ochorení a ťažkostí a zbaviť sa negativizmu, ktorý mohol prispieť k vášmu zdravotnému stavu? Alebo je vašou definíciou liečenia zobrať si tabletku a umlčať svoje telo?

 

2 | Preciťujte svoje pocity, nepotláčajte ich

Mnohí ľudia strávia väčšinu svojho času premýšľaním, nie cítením, pretože „cítenie“ je pre nich nepohodlné. Keď sa objavia neželané pocity, snažia sa ich potlačiť. Pocity sú však kľúčom k nášmu zdravotnému stavu. Prezrádzajú nám, či sa náš život uberá správnym smerom, alebo sme sa vydali nesprávnou cestou.

 

3 | Uvedomujte si svoj dych

Mnohí ľudia dýchajú plytko, čim udržujú svoje telo v napätí, stagnácii a dávajú mu viac zabrať. Keď dýchame pomaly a uvedomujeme si svoj dych, vnímame svoje telo, naladíme sa na svoju intuíciu, uvoľníme si myseľ.

 

4 | Jedzte zdravo a premyslene

Mnohí ľudia vedia, čo znamená zdravá strava, ale v našich zaneprázdnených životoch plných stresu je jednoduchšie kúpiť si rýchle občerstvenie. Ľudia často jedia rýchlo cestou niekam, bez toho, aby si vôbec uvedomovali, čo jedia, alebo si jedlo skutočne vychutnali a tešili sa z neho. To potom vedie k tomu, že zjeme viac, ako potrebujeme. Byť zdravý znamená zdravo sa stravovať. Jedlo by malo vyživovať naše telo, dávať mu energiu, zdravie a vitalitu. Čas na prípravu zdravého jedla, ktoré môžeme jesť v pokoji a poriadne ho požuť, dáva nášmu telu možnosť rýchlejšie a jednoduchšie sa liečiť a regenerovať.

 

5 | Doprajte svojmu telu pohyb

Mnohí sa stážujú, že sa cítia leniví, deprimovaní, nemotivovaní a majú nadváhu. Ale každý človek si môže nájsť taký druh cvičenia, ktorým dosiahne a udrží si želateľnú váhu, a ktoré mu pomôže byt silný, zdravý, ohybný a fit. Pravidelné cvičenie nám pomôže cítiť sa lepšie, užívať si svoje telo, mať viac energie, detoxikovať sa a uzdraviť sa. Nájdite si taký druh cvičenia, ktorý vás bude baviť, napríklad prechádzky, plávanie, posilňovanie, tanec, joga, bojové umenia a podobne.

 

6 | Počúvajte svoje telo

Mali by sme vedieť rozpoznať, kedy potrebujeme oddychovať, hrať sa, zabávať sa a pracovať. Ako cez deň fungujete? Kedy máme najviac energie? Čo môžeme urobiť, aby bol náš život produktívnejší? Keď ľudia nepočúvajú svoje vlastné telo, dostaví sa stres, napätie, strach, frustrácia, úzkosť a choroba. Urobme si vždy po pár hodinách niekoľkominútovú prestávku. Strečingom, dýchaním zhlboka alebo dokonca aj krátkou meditáciou môžeme zmeniť únavu, stagnáciu a stres na zdravie, kreativitu a uvoľnenie.

 

7 | Buďte kreatívni

Kreativita nám umožní relaxovať, zabávať sa a objavovať nové veci. Dáva nám príležitosť učiť sa, rozvíjať a objavovať talent. Keď sú ľudia kreatívni, často majú viac inšpirácie, predstavivosti a sú vynaliezavejší. Zábava a kreativita predlžujú život, tak si nájdime nejaké aktivity a prejavme svoju kreativitu.

 

8 | Pridajte do svojho života viac farieb

Farby môžu spôsobiť, že človek cíti ťažobu, depresie a únavu alebo ľahkosť, energiu a radosť. Je dobré si uvedomiť, ktoré farby v nás vyvolávajú príjemné pocity, a aké majú vlastnosti. Potom tieto farby stačí zaradiť do svojho života. Môže to znamenať, že si namaľujeme steny zelenou, pretože v nás vyvoláva uvoľnenie a pokoj. Oblečieme si krikľavo oranžové šaty alebo košeľu, pretože nám dodáva energiu. Nech je to hocičo, dodajte tomu farby.

 

9 | Naučte sa byt vďačný

Sústreďte sa na všetky skvelé veci, ktoré v živote máte, namiesto toho, aby ste rozmýšlali nad tým, co nemáte, stažovali sa na nedostatok a obmedzenia. Zapamätajte si, že to, na čo myslíte, posilňujete. Ak sa budete zameriavať na to, že ste nešťastný, ešte sa to znásobí.

 

10 | Smiech by mal byt ďalšou prioritou

Dlhé roky si ľudia mysleli, že na smiech je potrebné mat príčinu. Ale účinky smiechu sú také skvelé, že „smiech iba pre smiech“ sa stal heslom nespočetného množstva ľudí na celom svete, ktorí chodia do „klubov fanúšikov smiechu“. Existuje dokonca aj joga smiechu, ktorá vyučuje špeciálne cvičenia na smiech, ako aj terapia smiechom. Pohlaď na život z tej humornejšej stránky vám pomôže zbaviť sa stresu a rýchlejšie sa vyliečiť.

 

Starostlivosť o seba nie je univerzálna stratégia

Váš plán starostlivosti o seba bude musieť byť prispôsobený vašim potrebám. Keď zistíte, že zanedbávate určitý aspekt svojho života, pripravte si plán zmien. Nemusíte riešiť všetko naraz. Nájdite jeden malý krok, ktorým môžete začať lepšie sa starať o seba. Potom si naplánujte čas, aby ste sa sústredili na svoje potreby. Aj keď máte pocit, že nemáte čas natlačiť ešte jednu vec, urobte zo starostlivosti o seba prioritu. Keď sa staráte o všetky svoje aspekty, zistíte, že dokážete aj pracovať oveľa efektívnejšie.

Zdieľať na facebooku