7 zábavných vedeckých aktivít pre predškolákov

Expderiment - maľovanie na mlieko
Expderiment - maľovanie na mlieko / Zdroj: reprofoto Youtube

Na podporu lásky k vede nie je nikdy skoro. Aj keď deti v predškolskom veku nedokážu pochopiť pokročilé vedecké koncepty, mali by ste jednoduchšie vedecké experimenty začleniť do ich každodenného života. Pripravili sme pre vašich predškolákov 7 zábavných vedeckých aktivít, ktorými sa môžete inšpirovať.

 

Vedecké aktivity podnietia u detí zvedavosť, poskytnú ľahkú zábavu a naučia ich fungovaniu sveta. Niektoré aktivity zároveň rozvíjajú aj ďalšie zmysly aj motoriku. Deti sú prirodzene zvedavé a akonáhle prebudíte ich zvedavosť, zapnete tiež ich pozorovacie schopnosti, schopnosť kritického myslenia a experimentovacie schopnosti. Prirodzene budú chcieť vedieť viac, ísť o krok ďalej a preskúmať naplno niečo, čo je pre nich nové.

 

1. Maľovanie na mlieko

Tento vedecký experiment ohromí vizuálnych a praktických detí. Naplňte tanier alebo misku mliekom (najlepšie funguje vyšší obsah tuku) a pridajte niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva. Potom namočte vatový tampón alebo špáradlo do mydla a povzbuďte dieťa, aby ním krúžilo okolo farebného mlieka. Vytvorí sa mramorovaný efekt, ktorý sa im určite zapáči.  (Dajte si však pozor na nadmerné premiešanie, inak majstrovské dielo zhnedne). Túto prírodovednú aktivitu pre predškolákov môžete tiež posunúť o krok ďalej tým, že urobíte peknú maľbu. Jednoducho chyťte kúsok papiera, ponorte ho do mliečneho roztoku a zaveste ho do sucha.

 

 

2. Olej a voda

Na začiatok nastriekajte potravinové farbivo na niekoľko lyžíc rastlinného oleja alebo olivového oleja. Nalejte zmes do pohára s vodou. Olej (ktorý má nižšiu hustotu ako voda) zostane v hornej časti pohára. Potravinové farbivo (ktoré je vďaka svojej vodnej báze hustejšie ako olej) spadne a vytvorí pod ním „ohňostroj“. Vaše dieťa dostane výkop z farebnej dažďovej sprchy a vizuálne uvidí účinky hustoty.

 

3. Neviditeľná maľba

Vďaka tomuto jedinečnému vedeckému experimentu váš predškolák dosiahne status tajného agenta. Šťavu z jedného citróna vytlačte do misky spolu s lyžicou vody. Vaše dieťa môže chytiť svoj „štetec“ (vatový tampón), ponoriť ho do „farby“ (zmesi citrónovej šťavy) a nakresliť niečo na kúsok papiera. Akonáhle farba zaschne, nebudete ju vidieť - ale zázračne sa objaví na slnečnom svetle, v blízkosti žiarovky alebo pod žehličkou! Aký je dôvod? Citrónová šťava po zahriatí zhnedne od oxidácie.

 

4. Čistenie pokladov

Aj keď predškoláci nemusia nevyhnutne rozumieť chemickým reakciám, považujú ich vizuálne dôkazy za príťažlivé. Tento experiment spočíva v čistení špinavých centov bežnými domácimi predmetmi. Vyberte si pár drobných z peňaženky, čím špinavšie, tým lepšie! Nalejte do pohára ocot, pridajte asi čajovú lyžičku soli a miešajte, aby sa to spojilo. Potom nechajte svoje dieťa vhodiť špinavé haliere do zmesi a niekoľko minút ich miešajte. Následne vyberte mince, umyte ich a obdivujte ich nový lesklý povrch (vďaka chemickej reakcii octu, soli a oxidu meďnatého).

 

5. Erupcia sopky

Táto predškolská vedecká činnosť potrebuje dve jednoduché ingrediencie: sódu bikarbónu a ocot. Pri zmiešaní v rovnakom množstve sa vytvorí chemická reakcia šumenie, ktoré pripomína sopečnú erupciu. Experimentujte s rôznymi množstvami sódy bikarbóny a octu a skúste do zmesi pridať aj vodu. Ako sa mení výsledok s každou ďalšou zmesou?

 

6. Pokus s kancelárskymi sponkami

Tento experiment slúži na skúmanie povrchového napätia vody pomocou kancelárskych sponiek. Budete k tomu potrebovať číre sklo, vodu, kvapkadlo alebo pipetu a veľa sponiek. Naplňte si pohár vody čo najvyššie bez toho, aby sa rozliala. Potom pomocou kvapkadla alebo pipety pridajte niekoľko posledných kvapiek, aby bolo čo najviac plné. Dajte dieťaťu odhadnúť, koľko sponiek si myslí, že sa zmestí do pohára, kým voda pretečie. Začnite zhadzovať sponky po jednom. Staršie deti možno budú chcieť sledovať, koľko ich prihodilo. Spinky by ste mohli usporiadať do hromádok desiatok, aby ste mali prehľad. Pokračujte, kým voda konečne pretečie. Kvapky vody sa navzájom lepia. Preto sa na povrchu vody vytvorí kupola, keď pridávate kancelárske spinky, ktoré zabraňujú vyliatiu vody. Toto sa nazýva povrchové napätie. Akonáhle pridáte do pohára príliš veľa sponiek, povrchové napätie sa preruší a voda sa môže vyliať.

 

7. Ceruzka vo vreci

K tomuto experimentu budete potrebovať sáčok, vodu a ostrú ceruzku. Približne do 3/4 naplňte sáčok vodou a zalepte ho. Uistite sa, že je ceruzka dostatočne naostrená. (Čím ostrejšie, tým lepšie). Jednou rukou zdvihnite vrecúško a druhou rukou pevne zatlačte špicatý koniec ceruzky cez bok vrecka. Pokračujte v jeho zatláčaní, až kým hrot nevystúpi aj z druhej strany. Pozorujte, čo sa stane! Cez otvory nevyteká voda, pretože sáčky sú vyrobené z polyméru. Polyméry majú dlhé reťazce molekúl, ktoré sú pružné. Keď prepichnete ostrú ceruzku cez nich, ceruzka sa zasunie medzi reťazec molekúl, ktoré tvoria polymér. Reťazce molekúl vytvárajú okolo ceruzky tesnenie, ktoré neprepúšťa vodu.

Zdieľať na facebooku