Objatia nás môžu robiť šťastnými i zdravými

Každý z vlastnej skúsenosti vieme, akú veľkú silu má objatie. Najmä po mimoriadne náročnom dni či v ťažkej chvíli. ​​​​​​​
Každý z vlastnej skúsenosti vieme, akú veľkú silu má objatie. Najmä po mimoriadne náročnom dni či v ťažkej chvíli. ​​​​​​​ / Foto: Bigstock

Každý z vlastnej skúsenosti vieme, akú veľkú silu má objatie. Najmä po mimoriadne náročnom dni či v ťažkej chvíli.

 

Objatie je pravdepodobne najjednoduchší a zároveň najsilnejší spôsob spojenia s kýmkoľvek, či už je to niekto, koho hlboko milujeme, alebo človek, ktorého poznáme len chvíľu. Zosobňuje skutočné dávanie a branie tam, kde sa obidve strany navzájom podporujú. Vrelé a súcitné objatie je silné – také, ktoré dokáže liečiť, cítiť sa bezpečne, meniť životy a pomáhať prekonávať najťažšie výzvy. Niekedy stačí jedno objatie, ktoré premení človeka. Zo sebeckého človeka sa môže stať starostlivý, zameraný na ostatných. Nenávistný človek sa môže zmeniť na milujúceho a ohľaduplného priateľa. Nikdy netreba podceňovať silu objatia, o tom svedčí aj množstvo štúdií a výskumov. Objatia majú aj skutočné fyziologické výhody pre naše zdravie.

 

Aké výhody nám objatie prináša?

Výhody objatí presahujú iba šírenie radosti. Aj keď nie každému vyhovuje alebo sa cíti dobre rovnaká úroveň fyzického dotyku, predpokladá sa, že objatia majú pozitívny vplyv na naše duševné aj fyzické zdravie. Pravidelné každodenné objatia môžu byť jedným z najlepších spôsobov, ako zostať zdravým. A ak nemáme po ruke objímača, môžu to urobiť aj iné typy dotykov.
 

  1. Objímanie znižuje hladinu stresu. Objatia spôsobujú uvoľnenie oxytocínu, hormónu spojeného s intimitou a väzbami. Znižujú hladinu stresových hormónov v tele, napríklad kortizolu. Vysoká hladina stresových hormónov môže spôsobiť celú radu zdravotných problémov vrátane problémov so spánkom, kožných problémov, obezity, nízkej imunity a ďalších.
     
  2. Objímanie zlepšuje zdravie srdca. Časté objímanie a držanie za ruku môže pomôcť znížiť krvný tlak, znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcového infarktu alebo mŕtvice. Keď niekoho objímete, dôjde k uvoľneniu hormónov a vaše telo na tieto hormóny reaguje mnohými rôznymi spôsobmi, jedným z nich je signál, ktorý sa vysiela do blúdivého nervu v mozgu. Tento nerv je zodpovedný za veľa vecí, jednou z nich je zníženie krvného tlaku. Objímanie tiež znižuje hladiny kortizolu (niekedy známeho ako stresový hormón), čo zase pomôže znížiť váš krvný tlak a uľahčí tok krvi okolo tela.
     
  3. Objímanie zvyšuje sebaúctu. Dotyk je mocný jazyk, ktorým môžeme vyjadrovať pocity bezpečia, lásky a spojenia s väčšou komunitou. Ľudský dotyk koniec koncov znamená sociálne spojenie. Výsledkom je, že objatie môže posilniť našu sebaúctu tým, že posilní našu vlastnú schopnosť dávať a prijímať lásku. 
     
  4. Objímanie zlepšuje vzťahy. Objatia môžu byť prospešné pre všetky typy vzťahov z dvoch hlavných dôvodov. Sú ďalšou formou komunikácie, ktorá prenáša správy a pocity, ktoré slová nedokážu. Je to hlbšia a dôvernejšia úroveň spojenia, ktorú pri rozhovore jednoducho nezískame. Druhým dôvodom je, že fyzický dotyk spôsobuje uvoľnenie „hormónu lásky“ oxytocínu, ktorý zlepšuje väzby a dôveru a spôsobuje, že sa ľudia cítia bližšie pri sebe.
     
  5. Objatie zmierňuje bolesť. Keď sa objímeme, naše telá uvoľňujú hormóny „dobrý pocit“ nazývané endorfíny a zlepšuje sa náš krvný obeh. Tieto dve veci zmierňujú bolesť prirodzene a môžu byť prospešné pre ľudí trpiacich chronickými bolesťami.

 

Ako sa objímať?

Každý vie, ako sa objať rýchlo , „ahoj a dovidenia“, ale viete, ako sa objať pre zdravie?

Dlhé, zmysluplné objatie niekoľkokrát denne môže ozaj zdraviu prospešné:

  1. Nájdite si niekoho blízkeho (partnera, rodiča, súrodenca, blízkeho priateľa) a dohodnite sa, že sa budete dlho objímať.
  2. Postavte sa oproti sebe a držte sa za ruky.
  3. Pozerajte sa jeden druhému do očí a myslite na pozitívne, láskavé myšlienky.
  4. Posuňte sa bližšie k sebe a objímte sa bez toho, aby ste sa pohli. Zhlboka sa nadýchnite a počúvajte vzájomné dýchanie.
  5. Objímajte sa aspoň jednu minútu.
  6. Pustite sa pomaly, držte sa za ruky, pozerajte sa jeden druhému do očí a povedzte „Ďakujem.“

 

Ak si neviete jasne predstaviť, ako sa objímať, alebo ak sa neradi objímate s ostatnými, môžete vyskúšať samoobjatie. Tento proces sa na začiatku môže zdať trochu zvláštny, ale má to svoje výhody.

  1. Zložte ruky okolo tela a umiestnite ich tak, aby sa cítili prirodzene a pohodlne. Napríklad preloženie rúk cez brucho alebo tesne pod hrudník sa môže cítiť ľahšie ako objatie okolo hrudníka.
  2. Ruky si opierajte o plecia alebo tesne nad bicepsom. Opäť tak, aby ste sa cítili prirodzene. Ak sa objímete cez žalúdok, mohlo by vám byť pohodlné krčiť si ruky okolo bokov.
  3. Predstavte si, aký typ objatia chcete. Silné, intenzívne objatie? Alebo jemnejšie, upokojujúce objatie?
  4. Stláčajte sa dostatočným tlakom, aby ste vytvorili pocit, ktorý hľadáte.
  5. Držte objatie tak dlho, ako chcete.
  6. Pre niektorých ľudí je upokojujúce jemné kolísanie tam a späť.
  7. Ak sa vám nechce objímať, skúste si pohladiť predlaktie alebo horné plecia upokojujúcim spôsobom, podobne ako pri jemnej masáži.
Zdieľať na facebooku